Klamydia
Hvad er konsekvenserne ved den seksuelt overførte sygdom?
Klamydia er den hyppigst forekommende seksuelt overførte sygdom i Danmark, og hvert år bliver flere tusinde danskere diagnosticeret med infektionen. Mange oplever ikke mærkbare symptomer, men sygdommen kan dog i værste tilfælde udvikle sig til underlivsbetændelse og medføre kroniske underlivssmerter og endda kvindelig sterilitet.
Så hvilke symptomer bør du være opmærksom på? Hvorfor er det især de unge, der smittes med infektionen? Og hvordan kan du komme sikkert - og endda anonymt - af med klamydia?
Få svarene i dette afsnit af podcasten 'OUH Talks', som er produceret i samarbejde med podcastbureauet LYDTRYK.
Medvirkende:
Gæst: Katrine Boye Rüsz, sygeplejerske på Hudafdeling I og Allergicentret på Odense Universitetshospital
Vært: Susan Olaf Lindvig
Musik: Ketsa
Podcast vært:
Goddag og velkommen til dagens podcast. Det er jo blevet sommer, og vi skal tale om kønssygdomme. Og til at gøre os klogere på det, der har jeg fundet en ekspert. Og det er dig, Katrine Boye Rüsz. Du er sygeplejerske på hudafdeling I og Allergicentret her på Odense Universitetshospital. Og i 12 år har du arbejdet i klinikken for seksuelt overførte sygdomme. Vi skal tale om klamydia. Kan du ikke fortælle os, hvad det er for en sygdom?
Podcast gæst:
Klamydia er, som du selv siger, en seksuelt overført sygdom. Det er den mest almindelige seksuelt overførte sygdom i Danmark og i hele verden. Og en infektion, man ser ret ofte, og faktisk også ret ofte blandt de unge mennesker. Det er typisk i aldersgruppen mellem 15-29-årige, som bliver smittet med den her kønssygdom her.
Podcast vært:
Hvordan bliver man smittet, og kan man blive smittet flere steder på kroppen?
Podcast gæst:
Ja, man bliver smittet, hvis man dyrker ubeskyttet sex, altså hvis man ikke bruger kondom. Ved den her seksuelle kontakt her med slimhindekontakten. Og man kan faktisk, som du siger, godt være smittet flere steder end i livmoderen eller ved urinrøret. Man kan også godt få konstateret klamydia både i halsen og omkring endetarmsåbningen. Og det er jo nogle af de steder, som oftest ikke forbinder med, at man kan have kønssygdomme. Men det ser vi altså af og til.
Podcast vært:
Du sagde det her med, at det primært er unge, der bliver smittet. Hvordan kan det være, tror du?
Podcast gæst:
Jeg tror måske bare, at de unge mennesker har et aktivt sexliv og har skiftende partnere og lever måske lidt ubekymret og ikke tænker så meget over det her med kondom, fordi det også kan være lidt irriterende at have et kondom på, når man skal dyrke sex. Og det er jo ikke sådan, fordi man ofte ser det blandt de 15-29-årige, så ser vi det jo også i andre aldersgrupper. Det er bare der, hvor den største forekomst er.
Podcast vært:
Hvad er det for symptomer, man har, hvis man er smittet?
Podcast gæst:
Det, der er lidt særligt ved klamydia, er, at omkring halvdelen af dem, der får konstateret klamydia, faktisk ikke har nogen symptomer. Det vil sige, at man ikke mærker noget til, eller har nogen mistanke til, at man er smittet med klamydia. Hvis man så udvikler de her symptomer, så er det typisk, at man kan få svie ved vandladning. Det kan klø eller der kan være et eller andet ubehag, som kan være lidt svært at sætte ord på, men bare fornemmelsen af, at der er et eller andet galt. Og for kvinders vedkommende, så kan det også godt være, at man har kontaktblødning, altså blødning ved sex, eller også imellem perioder. Og så kan man jo egentlig godt få smerter længere op i underlivet, og for mænds vedkommende kan det også nogle gange give nogle smerter i pungen eller i bitestiklen - så det kan sætte sig længere op.
Podcast vært:
Hvis nu man går med sådan en infektion og ikke får den behandlet, hvad kan konsekvensen så være på længere sigt?
Podcast gæst:
Heldigvis er der ikke så mange, der går med den, som udvikler de her symptomer. Men det er sådan - har man fundet ud af undersøgelser - at under 5 procent kan forårsage sterilitet. Så heldigvis er det langt de fleste får jo behandling, så det er ikke ret ofte, man ser det her.
Podcast vært:
Hvis man nu tænker, at man er blevet udsat for smitte, hvor hurtigt efter vil en test være positiv?
Podcast gæst:
Alle de her kønssygdomme, de har jo det, der hedder en inkubationstid. Det betyder, at der går en rum tid, før man har haft sin sidste seksuelle kontakt, til man med sikkerhed kan vide, at man er blevet smittet. Og for klamydias vedkommende skal der faktisk gå op til tre uger. Det vil sige, at man først med sikkerhed kan sige tre uger efter en seksuel kontakt, om man er smittet med klamydia eller ej.
Podcast vært:
Hvad er behandlingen for klamydia?
Podcast gæst:
Behandlingen er nogle tabletter med noget antibiotika, som kan udskrives enten af praktiserende læge eller vores klinik, når vi har set de unge eller dem, der skal testes her. Så er det en kur, man får, og så efterfølgende er man egentlig kureret.
Podcast vært:
Det her med seksuelt overførte sygdom, det kan jo godt være noget vanskeligt noget at snakke om - ikke mindst med sin egen læge. Hvis man nu gerne vil testes, man ikke har lyst til at gå ned i sit eget lægehus og møde sin nabo, kan man så gøre det anonymt?
Podcast gæst:
Det er svært at gøre det helt anonymt, men vi har jo en klinik i vores afdeling, hvor vi ser rigtig mange, som kommer til test. Og der er det sådan, at man bliver oprettet som patient, og så får man taget undersøgelserne. Og som udgangspunkt sender vi aldrig besked til egen læge om, at når man har været inde og blive testet ved os. Så det bliver i vores afdeling. Så på den måde er det sådan lidt anonymt. Og derudover har vi igennem de sidste to år haft den her selvteststander, hvor man kan henvende sig til en rådgiver - altså vi har en telefon, hvor man lige ringer ind og bliver visiteret til at kunne komme ned og få taget den her test her, som vil være en vaginalpodning for kvinders vedkommende og en urintest for mænds vedkommende - så det er jo også sådan ikke helt anonymt, men i hvert fald derhen ad. Der er ikke mange, der ved, at man kan testes, fordi man kan gøre det inden for vores åbningstid, så man faktisk kan komme ind og få taget en klamydiatest, uden nødvendigvis at møde det eneste menneske på sin vej ned til vores selvteststandard, til man går ud af døren igen.
Podcast vært:
Og nede ved den standard får man så vejledning i, hvordan man skal udføre de her tests?
Podcast gæst:
Ja, det er sådan, at når man bliver visiteret igennem telefonen, så får man spurgt et par spørgsmål til, om man er kandidat til at kunne lave den her selvtest her. Og når man så er blevet visiteret dertil, så har man to uger til at komme forbi vores stander, hvor man går ned og scanner sit sundhedskort, og så ligger der sådan en vejledning. Vi har også en fin video liggende på vores hjemmeside, som fortæller alt omkring, hvordan man skal tage den her prøve, og hvornår vi har åbent, og hvordan man får svar på prøven. Så på den måde bliver man hjulpet rigtig godt på vej til at få taget den test her.
Podcast vært:
Og egen læge behøver ikke at få besked?
Podcast gæst:
Nej, vi sender ikke nødvendigvis til egen læge.