Skip til primært indhold

Forskere vil undersøge om briller beskytter mod corona-virus

Når vi skal beskytte os imod coronavirus, har det indtil videre været med god afstand, håndsprit og mundbind. Nu skal forskere undersøge, om briller kan føjes til listen over værnemidler.

Vi bruger mundbind for at beskytte os mod at få corona-virus ind i munden eller ind gennem næsen, men corona-virus kan faktisk også finde vej ind i din krop via slimhinderne i dine øjne.

I et nyt studie vil forskere fra København, Aarhus, Aalborg og Odense sammen med Folkehelseinstituttet i Norge nu undersøge om brillebærere – i kraft af deres briller – er bedre beskyttet imod den form for smitte end folk, der ikke bruger briller.

Studiet varer to uger, og en lodtrækning afgør om den enkelte deltager skal bære briller eller ej under forløbet. Når de to uger er gået, bliver deltagerne bedt om at udfylde et spørgeskema. Et simpelt og let forskningsprojekt, som Kasper Iversen, overlæge og professor ved Herlev og Gentofte Hospital, håber afspejler sig i antallet af deltagere.

”Vi håber, at op imod 100.000 personer vil deltage i undersøgelsen, så vi kan få afklaret om briller beskytter imod corona-virus,” siger Kasper Iversen.

Redskab til at reducere smitte

Der er stadig begrænset viden om, i hvor høj grad corona-virus smitter via øjnene, men der er flere indikationer på, at personer der bruger briller bliver smittet mindre.

For godt et år siden offentliggjorde Journal of Clinical and Diagnostic Research resultaterne fra et studie foretaget i Indien, der viste, at briller kunne have en beskyttende effekt. I den indiske undersøgelse deltog 309 personer, og hvis man spørger overlæge og professor Thomas Benfield fra Amager og Hvidovre Hospital, så giver det god mening at lave et større studie, der kan fastslå, om brillebærere rent faktisk er bedre beskyttet.

”Hvis det viser sig, at brillebærere er bedre beskyttet imod corona-virus, så er det et nemt og nyttigt redskab til at reducere smitten” siger Thomas Benfield.

Du kan læse mere om studiet og melde dig som deltager ved at besøge www.covidbrille.dk

Du kan deltage hvis:

- Du ikke har symptomer på covid-19 nu og ikke har haft corona-infektion siden d. 15. december 2021.

- Du ikke bruger briller i hverdagen mere end 50% af tiden. Du må gerne bruge kontaktlinser eller læsebriller.

- Du er villig til at gå med briller udenfor hjemmet (f.eks. dine solbriller, hverdagsbriller, læsebriller eller briller uden styrke) – hvis du bliver udtrukket til det.

- Du har adgang til et par briller – f.eks. hverdagsbriller (hvis du normalt bruger kontaktlinser) eller solbriller, som du kan bruge.

Det er muligt at tilmelde sig deltagelse i studiet frem til den 21. februar 2022.

APPFWU02V