Skip til primært indhold

Har du haft en urinvejsinfektion inden for de sidste 2 år?

Vi søger personer på 60 år eller ældre til forsøg med at afprøve en vaccine mod E. coli blodforgiftning.

Odense Universitetshospital søger personer på 60 år eller ældre, som har haft en urinvejsinfektion inden for de seneste 2 år. Forsøget er en del af et større internationalt forskningsprojekt og en mulighed for at afprøve en vaccine mod E. coli blodforgiftning.

Forsøget vil blive udført i cirka 10 lande globalt, og det forventes, at 18.556 patienter vil deltage, heraf 1200 deltagere i Danmark.

Der er aktuelt ingen vaccine for E. coli blodforgiftning tilgængelig i handlen. Er man 60 år eller ældre, og har man tidligere haft en urinvejsinfektion, er man i øget risiko for at få E. coli blodforgiftning, hvilket kan medføre alvorlig sygdom og indlæggelse.

Derfor deltager Odense Universitetshospital i et større internationalt forskningsprojekt i samarbejde med en række andre hospitaler og medicinalfirmaet Janssen om at teste en vaccine, som kaldes ExPEC9V.

ExPEC9V er ikke godkendt til brug endnu, og kan derfor kun bruges i forskning. Vaccinen er allerede givet til mere end 500 personer, uden at der er fundet alvorlige bivirkninger.

Tag en vaccine
Forskningsprojektet starter på flere hospitaler i Danmark her i forår og sommer 2022.

- Hovedformålet med dette forsøg er at finde ud af, om ExPEC9V kan beskytte voksne i alderen 60 år og ældre mod blodforgiftning pga. E. coli. Forsøget vil også vurdere, om forsøgsvaccinen er sikker, om den forårsager bivirkninger, og hvor godt deltagerne tåler den, siger professor, forskningsleder, overlæge og dr. Med på Odense Universitetshospital, Isik Somuncu Johansen.

For at kunne deltage, skal man opfylde en række krav. Bl.a. skal man være 60 år eller ældre, og have haft en urinvejsinfektion inden for de sidste 2 år.

Kontrol hos en infektionsmediciner
Som deltager vil du få en injektion af enten vaccinen eller såkaldt placebo som ligner forsøgsvaccinen og gives på samme måde, men ikke indeholder aktive ingredienser. Hvem der får hvad, er en beslutning, der træffes tilfældigt, og hverken du eller studiepersonalet vil vide, hvad du får.

- Ved at give nogle placebo og andre forsøgsvaccinen, kan vi sammenligne disse grupper og bedre forstå, om nedsat risiko for blodforgiftning pga. E. coli skyldes forsøgsvaccinen og ikke noget andet, siger Isik Somuncu Johansen.

Når man deltager i forsøget, vil man blive grundigt undersøgt af en læge, og forsøgspersonalet vil følge deltagerne i op til 3 år. Man vil skulle i kontakt med personalet ca. 8 gange på 3 år. De 3 af gangene som fremmøde på Odense Universitetshospital, og de resterende gange som telefonopfølgning.

Hyppigt forekommende
Urinvejsinfektioner er hyppigt forekommende, og op mod 10 % af personer over 65 år har haft symptomer på en urinvejsinfektion indenfor det seneste år.

- Urinvejsinfektioner er en meget hyppig indlæggelsesårsag blandt ældre, og der er gode grunde til at undersøge, om vi kan forebygge dette, siger Isik Somuncu Johansen.

Sådan deltager du
Er du interesseret i at deltage eller høre mere om studiet, så skriv til projektsygeplejerskerne på afd. Q, Infektionsmedicinsk Forskningsenhed på mail ouh.q.forskning@rsyd.dk  eller ring på tlf. 29 24 15 22.

Telefonen er bemandet mandag-torsdag mellem kl. 9.00-13.00. Læg en besked i øvrige tidsrum – så vender vi tilbage.

APPFWU01V