Skip til primært indhold

Visionær Odense-professor hædret for tværfaglig gigtforskning

Klinisk professor og overlæge Torkell Ellingsen, Reumatologisk Afdeling, modtager Dronning Ingrids Forskerpris.

København, den 19. oktober 2021: ”Det er en kæmpe ære at modtage Dronning Ingrids Forskerpris – og det har stor betydning, at Gigtforeningen på den måde anerkender den tværfaglige, multidisciplinære tilgang, som gennem mange år har været omdrejningspunktet for vores forskning,” siger klinisk professor, overlæge Torkell Ellingsen, Reumatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.

Han modtog i dag den prestigefyldte pris, som blev overrakt på Amalienborg af Hendes Majestæt Dronningen, Gigtforeningens protektor.

Mange mennesker med gigt kæmper samtidig med andre kroniske sygdomme. Torkell Ellingsen har med sine mere end 100 publikationer i internationale tidsskrifter sat fokus på netop denne store patientgruppe. Det har han gjort sammen med kolleger inden for en lang række andre specialer og faggrupper*) – og ikke mindst sammen med dem, det hele handler om, nemlig patienterne.

”Torkell Ellingsens forskning tager ikke alene udgangspunkt i de problemstillinger, som kan måles og vejes i blod- og vævsprøver eller afsløres på røntgenbilleder. Han er også stærkt optaget af patienternes egne oplevelser af livet med gigt, som ofte er domineret af kronisk træthed, smerter og undertiden også svære psykiske udfordringer,” siger Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind.

”Den type forskning, som Torkell Ellingsen bedriver, er grundlæggende for fremtidens behandling af mennesker med gigt. I et højt specialiseret sundhedssystem, hvor du som multisyg patient ofte oplever at være kastebold mellem forskellige afdelinger og eksperter, insisterer han på at se det fulde billede – det hele menneske. Han gør det som forsker og – hver eneste dag – som en overordentligt afholdt læge for sine patienter.”

Om Dronning Ingrids Forskerpris

Den prestigefyldte pris blev indstiftet af Gigtforeningen i 1978 i anledning af Dronning Ingrids 25-årsjubilæum som protektor. Forskerprisen uddeles en gang om året af HM Dronningen, som overtog protektionen efter sin mor i 2001. Med æren følger 100.000 kr. til modtagerens videre forskning.

*) Torkell Ellingsens forskning omfatter tæt samarbejde med bl.a. lungelæger, hjertelæger, øjenlæger, gastroenterologer, immunologer, mikrobiologer, neurologer, radiologer, idrætsmedicinere, patologer, hudlæger, psykiatere, psykologer, fysioterapeuter, sexologer, sygeplejersker, antropologer og statistikere.

APPFWU01V