Skip til primært indhold

Generelt om MR

Generelt om MR

Hvad er MR
MR står for Magnetisk Resonans. Når du skal have lavet en MR skanning anvendes der radiobølger og et stærkt magnetfelt til at fremstille detaljerede billeder af væv og organer. Der anvendes altså ikke røntgenstråling. En MR-skanner er en tunnelformet maskine som er åben i begge ender. Du ligger på et leje og den kropsdel som skal skannes, køres ind i midten af MR-skanneren. MR-skanneren er altid tændt og der er derfor altid et stærkt magnetfelt i skannerrummet.

Forberedelse til skanningen
Skal du MR-skannes er det en god ide, at du forbereder dig på den undersøgelse du skal til, så du er orienteret om hvad der skal ske. Her kan du læse om de enkelte undersøgelser. Kom i god tid så personalet har tid til at tage imod dig. Det kan for nogen virke beroligende at have en pårørende med når man skal skannes. Den pårørende kan være med under hele skanningen, såfremt de opfylder de generelle forholdsregler. MR. Personalet er vant til at møde patienter som har brug for vejledning til at gennemføre skanningen. Har du behov for beroligende eller smertelindrende medicin for at kunne gennemføre din MR-skanning, skal du kontakte egen eller henvisende læge, da vi ikke udleverer medicin på afdelingen.

Selve skanningen
En MR-skanning tager typisk 15-60 minutter afhængig af hvilken kropsdel, du skal have skannet. Det er derfor en fordel at have overstået toiletbesøg inden du bliver kaldt ind til undersøgelsen.
Du og eventuel pårørende må ikke have metal med ind til skanneren. Derfor vil ting som f.eks. nøgler, pung, telefon og ur blive låst inde i et skab af personalet, inden undersøgelsens start. Det er en god ide at efterlade smykker hjemme.
Da MR-skanneren laver høje lyde, når den skanner, får du tilbudt ørepropper og/eller høreværn til at dæmpe larmen. I høreværnene kan du høre musik, hvilket kan virke beroligende. Du får en kontaktbold i hånden så du hele tiden har mulighed for at komme i kontakt med personalet. Der skannes i sekvenser af 1-5 minutters varighed, og det er vigtigt at du ligger helt stille mens skanneren laver billeder. Hvis du bevæger dig undervejs i en billedserie vil billederne blive rystede, men den enkelte billedserie kan eventuelt skannes om, så resten af skanningen ikke er spildt.
Det kan være nødvendigt at give kontrast til nogle undersøgelser. Læs mere om hvis du skal have kontrast.

Svar på skanningen
Efter undersøgelsen beskriver en læge, med specialviden indenfor det område, du har fået undersøgt, dine billeder og svaret sender vi til den læge eller afdeling som har henvist dig til undersøgelsen. Det er dermed henvisende læge eller afdeling som skal give dig svaret.

 

APPFWU02V