Skip til primært indhold

Har du sclerose og ved du, hvor alle toiletterne ligger i byen? Går det nogen nogle gange galt for dig, så du må tisse i bukserne, fordi du får pludselig vandladningstrang; måske endda også afføringstrang? Har du forsøgt forskellige slags medicin for vandladningen og det hjælper ikke rigtig? Så er et nyt forskningsprojekt måske noget for dig.

Om behandlingen
Selve behandlingen i forskningsprojektet går ud på, at man anlægger en elektrode langs med den nerve, der forsyner blæren og regulerer blærens funktion. Denne elektrode kobles til en pacemaker, som lægges ind under huden over den ene balde i den nederste del af ryggen.

Behandlingen er en godkendt behandling, som allerede tilbydes til patienter uden neurologisk sygdom.
Med denne behandling stimuleres nerveforsyningen til blæren, afføringen og den seksuelle funktion.
Funktionerne ændrer sig, så du bl.a. kommer til at tisse færre gange, bliver bedre til at tømme blæren og bliver bedre til at holde på urinen.

Kan jeg være med i forskningsprojektet?
For at deltage i forskningsprojektet og behandlingen, skal du have:

- have sclerose

- kunne gå mere end 200 meter uden støtte

- bo i Region Syddanmark

- have forsøgt medicinsk behandling af vandladningsgener

- være villig til at følge et intensivt forløb over 5 uger

Gode resultater af første pilotstudie
Det første studie, et såkaldt pilotstudie, er færdigt, hvor 11 patienter har gennemført studiet med god effekt på vandladning og nogle også på afføringen.

Vi er nu i gang med det store lodtrækningsstudie, hvor vi planlægger at inkludere 60 patienter. Ved dette studie vil både ændringer i vandladningen, afføringen og den seksuelle funktion blive registreret. 

Mere information
Projektet forventes at være åbent for patienter ind til 2027 og vil foregå på Urologisk Afdeling i samarbejde med Neurologisk Afdeling, OUH.

Ønsker man at vide mere om behandlingen, kan man se på patientinformationen på app´en Mit Sygehus, Odense Universitetshospital, Urologisk Afdeling, sakral nervemodulation eller læse om projektet på scleroseforeningens hjemmeside om forskningsprojekter:
Har du sclerose og problemer med vandladning? | Scleroseforeningen

Man kan også kontakte overlæge Hanne Kobberø, Urologisk Afdeling, OUH for nærmere detaljer.
Mail: Hanne.Kobberoe2@rsyd.dk

 

APPFWU02V