Skip til primært indhold

Tarmbakterier spiller vigtig rolle i udviklingen og vedligeholdelse af sygdommen anorexia nervosa

Anorexia nervosa er en alvorlig spiseforstyrrelse, hvor vi ikke kender årsagen, og hvor vi i dag ikke har en effektiv behandling. Nu viser et nyt studie, at tarmbakterierne spiller en vigtig rolle i udviklingen og vedligeholdelse af sygdommen.

Rene Klinkby Støving står på hospitalsgang i kittel

Anorexia nervosa er en alvorlig spiseforstyrrelse, hvor vi ikke kender årsagen, og hvor vi i dag ikke har en effektiv behandling. Nu viser et nyt studie, at tarmbakterierne spiller en vigtig rolle i udviklingen og vedligeholdelse af sygdommen.

Forskerne bag studiet havde forventet at finde en ændret bakterie sammensætning hos kvinderne, da det allerede er vist i tidligere studier, at tarmbakterierne er følsomme for ændringer i kost og livsstil. Dette studiet er dog gået et spadestik dybere end tidligere studier.

Tarmbakterier i mus
For at afdække om en ændret bakteriesammensætning kan være medvirkende årsag til anoreksi, udførte forskerne transplantation af tarmbakterierne fra kvinder med anorexia nervosa og fra raske kvinder til sterile mus. Musene blev udsat for sult og reagerede forskelligt afhængigt af om de havde fået tarmbakterier fra en kvinde med anoreksi eller fra en rask kvinde.

Da man undersøgte hjernen og fedtvævet i musene for , hvilke gener, der blev aktiveret af sultekuren, pegede fundene på, at den ændrede sammensætning af tarmbakterier ikke alene er sekundær til den ændrede kost ved anorexia nervosa, men at den også er en del af årsagen til sygdommen.

Nye og bedre behandlinger
Det nye studie kan potentielt føre til nye og bedre behandlinger, lyder det fra forskerne bag studiet. Der er ikke én men flere årsager til at kvinder kan udvikle anorexia nervosa, og nu har vi fået langt større viden om tarmbakteriernes rolle som én af årsagerne.

Studiet er gennemført af professor og overlæge René Klinkby Støving fra Endokrinologisk afdeling ved OUH og Center for Spiseforstyrrelser ved psykiatrien i Region Syddanmark samt Professor Oluf Borbye Pedersen ved Københavns Universitet, der sammen med en række forskere fra flere centre i Europa  har samarbejdet om det hidtil mest omfattende studie af tarmbakterierne ved kvinder med anorexia nervosa.

 

Studiet er netop publiceret i det ansete tidsskrift, Nature Microbiology

 

Kontakt:

Professor og overlæge René Klinkby Støving fra Endokrinologisk afdeling ved OUH, mail :  rene.stoeving@rsyd.dk, mobil:  40 88 44 86.

Professor Oluf Borbye Pedersen, Novo Nordisk Fondens Center for Basal Metabolisk Forskning, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

Mail: oluf@sund.ku.dk

Mobil: 29 38 25 26

 

 

APPFWU01V