Skip til primært indhold

Matisse: et vaccinestudie med gravide om RS-virus

Næsten alle børn inficeres med RSV før de fylder 2 år. Og mens de fleste børn oplever milde RSV-symptomer, indlægges hvert år ca. 3,4 millioner småbørn verden over på grund af infektion eller alvorlige vejrtrækningsproblemer forårsaget af RSV. Men kan vi beskytte børnene før fødslen?

Værd at vide om vaccinestudiet

Man ved, at RSV er årsag til almindelige sygdomme i luftvejene, og at man kan få det i alle aldre. De fleste spædbørn, der bliver inficeret med RSV, får det bedre af sig selv, men nogle spædbørn kan udvikle alvorlige problemer som f.eks. lungebetændelse eller bronkiolitis. Da der ikke findes en specifik behandling for RSV, arbejder vi på at udvikle en vaccine, der kan forhindre, at spædbørn bliver syge.

Næsten alle børn inficeres med RSV før de fylder 2 år. Og mens de fleste børn oplever milde RSV-symptomer, indlægges hvert år ca. 3,4 millioner småbørn verden over på grund af infektion eller alvorlige vejrtrækningsproblemer forårsaget af RSV. Faktisk indlægges 16 spædbørn på grund af RSV for hvert spædbarn, der indlægges med influenza. Behandling kræver generelt intravenøs væske, ekstra ilt og, i alvorlige tilfælde, intensiv pleje. Og antibiotika hjælper ikke. Selvom der findes en forebyggende injektion, er denne kun tilgængelig for for tidligt fødte spædbørn eller spædbørn med høj risiko for RSV.

Det er netop, hvad dette MATISSE-forsøg undersøger.

Gravide mødre, der er vaccineret mod visse sygdomme, kan overføre de antistoffer, som de udvikler, til deres ufødte barn, hvilket kan beskytte spædbørn, når de er for unge til at blive vaccineret og har den største risiko for RSV. I øjeblikket findes der ikke nogen godkendt vaccine til mødre mod RSV, men der arbejdes på at finde frem til en.

Derfor søger vi sunde, gravide mødre, der er i andet eller tredje trimester, for at lære mere om denne vaccine mod RSV til mødre. Under forsøget vil de gravide mødre få en dosis af enten forsøgsvaccinen mod RSV eller placebo, sommetider kaldet en snydevaccine. Efter fødslen skal mødre og spædbørn aflægge forsøgsbesøg i op til to år af barnets liv.

Du kan være egnet, hvis du:

• er mellem 18 og 49 år
• er sund og rask og venter et enkelt sundt og rask barn
• er i 24. til 36. graviditetsuge, når du modtager studievaccinen
• planlægger at føde dit barn på Odense Universitetshospital

Du skal også kunne møde op til kontroller på Odense Universitetshospital.

Hvis du vil tilmelde dig studiet eller vide mere, kan du kontakte projektsygeplejerske Bente Ramskover på tlf. 29 24 15 22. Telefontiden er mandag til fredag kl. 11-13. 

Du er også velkommen til at sende en mail til Bente.Ramskover@rsyd.dk med dit navn og telefonnummer, og så vil du blive kontaktet.

APPFWU02V