Skip til primært indhold

Om klinikken

Vi udreder og behandler leddegigt og urinsyregigt

Leddegigt

Årsagen til leddegigt er en immunbetændelse lokaliseret til ledslimhinden. Ved manglende eller utilstrækkelig behandling, kan der opstå ledskader på brusk og knogle. Sygdommen kan ramme alle de ægte led på arme og ben. Sygdommen debuterer i alle aldre. 
I klinikken har vi et specielt set-up til børn med børneleddegigt, som afsluttes fra afdeling H (Børneafdelingen) til videre opfølgning i voksen ambulatoriet på Reumatologisk Afdeling C. 

Urinsyregigt

Årsagen til urinsyregigt er en krystal aflejringssygdom i leddene, hyppigst i storetåens grundled, men andre led kan også rammes. Sygdommen kommer anfaldsvist og kræver ved gentagne anfald en forebyggende behandling. 

Undersøgelser

Sygdommen og behandlingen overvåges med jævnlige blodprøver og røntgen.
Nye leddegigtpatienter tilbydes en ambulant undersøgelse hos afdelingens fysioterapeuter og en samtale omkring sygdomsforståelse og behandlingen af leddegigt hos en specialuddannet sygeplejerske. Endvidere tilbydes gigtskole til leddegigtspatienter.
Patienter med urinsyregigt følges i et sygeplejeambulatorium indtil behandlingen er tilfredsstillende. Herefter afslutning til fortsat opfølgning hos egen læge.

Behandling

Immunhæmmende medicin. Derudover vil mange patienter have behov for behandling med smertestillende medicin og medicin mod knogleskørhed. Behandlingsplanen følges op i ambulatoriet af læger og sygeplejersker.

APPFWU01V