Skip til primært indhold

Klinisk mammografi

Ved Klinisk mammografi laves undersøgelsen i 3 trin

Klinisk Mammografi

Ved en klinisk mammografi er du som regel, henvist fra egen læge eller hospitalet, fordi du har symptomer fra brystet, er genetisk disponeret eller er i opfølgningsforløb efter en operation for brystkræft.

Ved en klinisk mammografi foregår undersøgelsen i 3 trin:
Trin 1 mammografi
Radiografen tager 1- 3 røntgenbilleder af hvert bryst, afhængig af din alder og årsagen til undersøgelsen. Du skal stå foran røntgenapparatet og dit bryst bliver lagt imellem to plader som fastholder brystet under billedoptagelserne

Trin 2 klinisk undersøgelse (palpation og inspektion)
Lægen ser om der er hud- eller brystvorteforandringer, og mærker derefter dine bryster og armhuler igennem for forandringer.

Trin 3 ultralydsundersøgelse
Lægen vil lave en ultralydsundersøgelse af dine bryster og armhuler.

Forandringer
Hvis vi ved mammografien eller ultralydsundersøgelsen finder forandringer, vil røntgenlægen evt. lave en biopsi (celle- eller vævsprøve) og derefter informere om resultatet af undersøgelsen.
Radiografen vil informere dig om videre procedure og forløb.

Pårørende med til undersøgelsen
Hvis du har pårørende med til undersøgelsen, henviser vi til, at de venter i venteområdet, når du skal have foretaget selve mammografien (røntgenundersøgelsen i trin 1). Pårørende må gerne deltage i den øvrige undersøgelse.

Varighed af undersøgelsen
Du skal regne med at undersøgelsen og opholdet på afdelingen varer ca. 1 time

Gravid eller ammende
Du skal kontakte os, hvis der kan være mulighed for at du er gravid eller hvis du ammer.
Vi foretager ikke mammografi (røntgenundersøgelse - trin 1) på kvinder, der er gravide eller ammer.
Ved den kliniske undersøgelse og ved ultralydsskanningen, er der ingen specielle forholdsregler for gravide og ammende kvinder og vi foretager naturligvis stadig disse undersøgelser.

Brystimplantater
Har du brystimplantater, skal du informere personalet om det, når du møder op på undersøgelsesdagen. I sjældne tilfælde kan røntgenundersøgelse af brystet medføre, at der går hul på brystimplantatet. Undersøgelsen foretages på eget ansvar.

 

APPFWU02V