Skip til primært indhold

Lumbalpunktur

Undersøgelse af væske fra rygmarvskanalen

Værd at vide om lumbalpunktur

En lumbalpunktur laves oftest for at afklare, om der er bakterier eller virus i væsken fra rygmarvskanalen. Det er en undersøgelse i lokalbedøvelse, hvor lægen tager nogle milliliter væske ud fra rygmarvskanalen med en tynd nål.

Undersøgelsen foregår oftest i Afdeling Q's daghospital, og du må gerne tage en pårørende med. Der kan være ventetid før undersøgelsen. I ventetiden kan du og dine pårørende være i vores opholdsstue. Ved undersøgelsen bliver din lænd vasket med jod. Det kan misfarve dit tøj, så tag en gammel bluse med, som du kan have på bagefter.

Hvis du er i blodfortyndende behandling bedes du inden fremmøde kontakte afdelingen.

Selve undersøgelsen varer ca. 30 min. For at give bedre plads mellem ryghvirvlerne, så nålen lettere kan føres ind i rygmarvskanalen, skal du ligge på siden med ryggen krummet så meget, du kan. Alternativt kan du sidde foroverbøjet på sengekanten. Nålen føres ind i lænderegionen. Når nålen er placeret i rygmarvskanalen, drypper rygmarvsvæsken langsomt ud gennem nålen og opsamles i små glas, som efterfølgende sendes til analyse.

Når undersøgelsen er færdig, vil du få sat et lille plaster på indstiksstedet. Plasteret kan du fjerne næste dag.

Der er ingen risiko for beskadigelse af rygmarven ved en lumbalpunktur.

Vi anbefaler, at en af dine pårørende kører dig hjem efter undersøgelsen, og at du holder dig i ro til den følgende dag.

Nogle patienter får en meget kraftig hovedpine bagefter, men normalt lindres den, når man ligger ned. Hvis du får hovedpine, bliver svimmel eller får rygsmerter, anbefaler vi desuden, at du drikker 2-3 liter væske (gerne kaffe eller cola) i døgnet. Du kan evt. tage smertestillende håndkøbsmedicin f.eks. 2x500 mg Panodil.

Har du, trods dette, vedvarende hovedpine, kan du kontakte os på 6541 2644. Hovedpinen skyldes, at
der er fjernet rygmarvsvæske. Nogle gange kan det hjælpe at få sprøjtet lidt af dit eget blod ind i rygmarvskanalen i stedet. Vi kalder det for en 'blood-patch'. Lægen vil vurdere, om det kan blive
aktuelt for dig, hvis din hovedpine er meget kraftig.

APPFWU01V