Skip til primært indhold

Forskere fra OUH i spidsen for stort internationalt studie om brystkræft

Europa-Kommissionen har netop bevilget et usædvanligt stort beløb på 60 millioner kroner til et internationalt studie om brystkræft, der skal bane vejen for europæisk kræftbehandling. Forventningen til resultatet er at forlænge patienternes liv med op til et år.

Forskningsleder Malene Grubbe Hildebrandt omgivet af forskningsteam

Europa-Kommissionen har netop bevilget et usædvanligt stort beløb på 60 millioner kroner til et internationalt studie om brystkræft, der skal bane vejen for europæisk kræftbehandling. Forventningen til resultatet er at forlænge patienternes liv med op til et år.

Millionbevillingen går til forskning i kræftdiagnostik. Malene Grubbe Hildebrandt, der er forskningsleder og overlæge på Odense Universitetshospital og klinisk lektor på Syddansk Universitet, ser frem til at komme i gang med studiet og er taknemmelig for den store håndsrækning fra EU.

Selve forsøget kommer til at forløbe over seks år. Det vil blive gennemført som et lodtrækningsforsøg, hvor 420 uhelbredeligt syge patienter med brystkræft i EU vil blive fulgt tæt i løbet af deres behandling. Der vil blive trukket lod om, hvem af patienterne, der skal CT-scannes, og hvem der skal PET-scannes. Forskernes tese er, at PET-scanningerne i højere grad opdager kræftcellerne tidligere, og at patienterne dermed kan komme hurtigere i behandling, så man kan forlænge de uhelbredeligt syge patienters levetid. Men nu skal det undersøges nærmere.

Forventning: Levetid kan forlænges

-  Statistikken fortæller os, at den gennemsnitlige levetid for brystkræftpatienter, hvor kræften har spredt sig og dermed er uhelbredelig, er tre år. Vi mener, at PET-scanninger er væsent­ligt bedre end CT-scanningerne, og at man ved at bruge PET-scanninger til at guide behandlingen vil kunne forlænge patien­ternes levetid med et år – dvs. fra tre til fire år Det har vores tidligere, mindre studier vist, men vi har endnu ikke bevist det i større kliniske studier. Derfor skal det efterprøves, og det får vi muligheden for nu,” fortæller forskningsleder Malene Grubbe Hildebrandt.

Lægelig direktør Kim Brixen glæder sig over den store bevilling.

- Det er en vigtig dag, især for patienterne. OUH har aldrig før fået så tydelig en håndsrækning inden for diagnostisk kræftforskning. Det betyder, at man fra øverste sted i EU er interesseret i perspektiverne i vores forskningsprojekt, og at vi dermed går forrest på europæisk plan, og det er vi utrolig stolte af her i Odense,” siger lægelig direktør på OUH, Kim Brixen.

Mange lande støtter dansk ide om forskning

Bevillingen er søgt hos Horizon Europe, der hører under EU, og som løbende yder økonomisk støtte til forskningsprojekter, der har et internationalt sigte. Herfra er der er i 2021 blevet formuleret målsætninger om, at kræftdødeligheden skal reduceres på europæisk plan.

Af samme årsag er det en bred vifte af ansøgere, der på tværs af hele Europa har været med til at søge om millionbevillingen hos EU, og som dermed også tager del i forskningen fra næste år. Det er forskere i Schweiz, Sverige, Skotland, Tyskland, Italien og Østrig, der sammen med i alt fire danske regioner, herunder syv danske hospitaler, har søgt om bevillingen hos Horizon Europe. Region Syddanmark, hvor Odense Universitetshospital hører under, har været den drivende kraft i hele ansøgningsprocessen til forskningsprojektet.

Regionsrådsformand Bo Libergren (V) glæder sig over, at regionen kan være med til at gå forrest inden for den nyeste kræftforskning:

-  Alt for mange danskere har kræft tæt inde på livet, og derfor er det også afgørende at undersøge, om vi kan forbedre patienternes levetid. Bevillingen er et stort skulderklap til OUH og en vigtig anerkendelse af regionens store fokus på forskning, og det er kun med til at gøre OUH til en endnu mere interessant arbejdsplads i udvikling. Jeg er stolt af, at hele ansøgningsprocessen udspringer herfra. Nu skal vi for alvor i arbejdstøjet sammen med vores danske og europæiske kollegaer, siger han.

 

APPFWU02V