Skip til primært indhold

Forskere udvikler robotarm, der hurtigt kan skanne gigtpatienter

Forskere fra OUH og SDU har udviklet verdens første fuldautomatiske robot til ultralyd, som kan scanne gigtpatienter. Det er et gennembrud i hurtig udredning for leddegigt, som vil medføre kortere ventetid og større fleksibilitet for patienterne

Den CE-mærkede robot ARTHUR er den første fuldautomatiske kliniske robot i verden, der udfører ultralydsscanning af patienter. Den er udviklet i samarbejde mellem robotprofessor Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet (SDU) og overlæge Søren Andreas Just fra Odense Universitetshospital (OUH).

Den CE-mærkede robot ARTHUR er den første fuldautomatiske kliniske robot i verden, der udfører ultralydsscanning af patienter. Den er udviklet i samarbejde mellem robotprofessor Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet (SDU) og overlæge Søren Andreas Just fra Odense Universitetshospital (OUH).

Den vejer 150 kilo, scanner 11 led pr hånd og håndterer op til fire patienter i timen. Navnet er ARTHUR – et ordspil på arthritis, som er det engelske ord for gigt, samt ultralyd og robot – og det er faktisk lidt af en verdenssensation, som forskere fra Odense Universitetshospital (OUH) og Syddansk Universitet (SDU)  nu er klar til at sætte i produktion og sælge til de europæiske hospitaler.

ARTHUR er nemlig verdens første fuldautomatiske kliniske robot, der udfører ultralydsscanning af patienter. 

- Det glæder os at robotten nu kan tages i brug. En fuldt automatiseret og objektiv undersøgelse for tidlige tegn for gigtbetændelse kan nemlig hjælpe rigtig mange patienter, fortæller medstifter og overlæge Søren Andreas Just fra gigtambulatoriet på OUH.

Han fik ideen til ARTHUR sammen med robotprofessor Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra det Tekniske Fakultet på SDU, og de to har kørt et tæt parløb om udvikling af teknologien og tests på patienter på sygehuset.

Kan bidrage til hurtigere udredning

ARTHUR består af en platform med en robotarm, hvor man monterer en af de ultralydsprober, der i forvejen findes på hospitalerne. Så scanner robotten selv patienternes hænder ud fra nogle fastsatte standarder. De billeder, scanneren automatisk tager undervejs, bliver samtidig analyseret af en kunstig intelligens-algoritme. Derefter sendes en rapport direkte til lægen og til den elektroniske patientjournal.

- Det giver lægerne en hurtig forståelse af sygdomsniveauet, som de kan bruge til at tilrettelægge patientens videre forløb, forklarer Thiusius Rajeeth Savarimuthu.

De mange patienter, som har lagt testhænder til robotten indtil videre, har givet positiv respons på undersøgelsen, og robotten kan nu bidrage til hurtigere udredninger for de mange millioner europæere, der lider af leddegigt.

På verdensplan rammer leddegigt omkring 1 procent af befolkningen, og det er vigtigt at diagnosticere sygdommen hurtigt for at undgå ødelagte led. Derfor bliver mange patienter med symptomer henvist til udredning, og det medfører et stort pres på gigtafdelinger med lange ventelister. Der er en stigende mangel på gigtlæger, og den udfordring kan ARTHUR nu være med til at løse.

Åbner for helt nye muligheder

Robotten ARTHUR er et godt eksempel på hvordan tværgående innovation mellem læger og ingeniører kan bidrage til at løse nogle af de store udfordringer i sundhedssystemet.

- Der er ingen tvivl om, at det gør en forskel for os i sundhedsvæsenet, når vi kan få nye, innovative løsninger som robotten her til at løse dele af vores opgaver. Især når der er tale om en robot, der ikke kun overtager et manuelt arbejde, men også løser en højt specialiseret opgave, som ellers kræver medarbejdere med stor ekspertise og erfaring, hvilket jo i høj grad er en begrænset ressource, siger lægelig direktør på OUH, Bjarne Dahler-Eriksen og fortsætter:

- Dermed åbner robotten her op for helt nye muligheder for, hvordan vi på hospitalerne hurtigere kan give borgerne den rette diagnose og behandling.

Læs mere her: Danske forskere klar med verdens første ultralydsrobot | Syddansk Universitet (ritzau.dk)

APPFWU01V