Skip til primært indhold

CT af arme/ben/cerebral a-grafi

Se nedenstående undersøgelser

Hvad er en OE/UE a-grafi og cerebral a-grafi?
En OE er en CT skanning hvor man undersøger armenes blodkar/pulsårer
En UE = benene
En cerebral = undersøgelse af blodkar i hjernen.

Før undersøgelsen skal du have taget en blodprøve, så vi kan se, hvordan dine nyrer fungerer. Det er din henvisende læge eller afdeling, der skal sørge for, at du bliver indkaldt til blodprøvetagningen.
Du må gerne drikke rigeligt med vand på undersøgelsesdagen.
Det er en god idé, hvis du i det område der skal skannes, undgår tøj, øreringe, hårspænder, smykker eller lignende der indeholder metal. Det kan påvirke billederne og skal derfor fjernes, før vi kan skanne dig.

Før undersøgelsen går i gang, får du lagt et drop i en blodåre i armen. Herigennem vil du senere modtage kontraststof. Har du nogen former for allergi skal du oplyse personalet om det, før undersøgelsen begynder, og før du modtager kontrast.

Selve undersøgelsen foregår imens du ligger på ryggen på et leje med armene strakt op over hovedet. Når skanningen starter, kører lejet ind gennem en åbning, imens billederne bliver taget. Lejet vil bevæge sig svarende til det område, der skal undersøge. Det er vigtigt, at du ligger helt stille for at sikre det bedst mulige resultat af undersøgelsen. Du vil blive bedt om at holde vejret imens billederne bliver taget. Under hele undersøgelsen har du mulighed for at komme i kontakt med personalet.

Kontraststof anvendes for bedre at kunne se forskellene i blodkar og væv på billederne. Kontrasten bliver sprøjtet ind i kroppen gennem en nål, som du får lagt i en blodåre i armen. Der er normalt ikke noget ubehag forbundet med at få kontrast.
Hvis du lider af en nyresygdom, er det vigtigt, at du oplyser det til personalet inden undersøgelsen begynder, og inden du modtager kontraststoffet.
Hvis du lider af sukkersyge og bliver tabletbehandlet, skal du kontakte din egen læge snarest muligt, og inden du ankommer til vores afdeling. Er dine tabletter af typen Metformin (Glucophage, Orabet, Avandamet eller Metformin) er der specielle forholdsregler ved brug af kontrast. Læs mere herom på Sundhed.dk under sukkersyge og kontrast Tabletbehandlet diabetes/sukkersyge og røntgenkontrast i blodåren.

Kontakt os hvis der er mulighed for, at du er gravid. Vi anbefaler, at gravide ikke bliver skannet i de første tre måneder af graviditeten.

Du skal regne med, at undersøgelsen og opholdet på afdelingen varer ca. 30 minutter.

Hvis du har pårørende med til undersøgelsen, er det mest hensigtsmæssigt at de bliver i venteområdet pga. røntgenstråling omkring CT skanneren.

Efter undersøgelsen bliver dine billeder beskrevet af en læge med specialviden indenfor det område, du har fået skannet. Svaret sender vi til den læge eller den afdeling, der har henvist dig til undersøgelsen, som så efterfølgende kontakter dig.

APPFWU02V