Skip til primært indhold

Hjernekirurgisk forskningsprojekt mindsker risikoen for tilbagefald efter mest udbredte årsag til hjernekirurgi

Hvordan mindsker vi risikoen for, at patienter får tilbagefald og skal opereres igen, hvis de bliver opereret for en blødning under den hårde hjernehinde, et såkaldt kronisk subduralt hæmatom? Et hjernekirurgisk forskningsprojekt med OUH i spidsen kommer med svaret og er blevet publiceret i verdens førende neurologiske tidsskrift Lancet Neurology.

Hvert år bliver ca. 400 danskere ramt af og opereret for en blødning under den hårde hjernehinde, hvilket også er den hyppigste årsag til hjernekirurgi. De kan nu se frem til en mindre risiko for tilbagefald grundet et landsdækkende randomiseret studie som hjernekirurgerne Mads Hjortdal Grønhøj og Frantz Rom Poulsen fra Neurokirurgisk Afdeling på OUH har stået i spidsen for, og som udgår fra forskningsgruppen DACSUHS (Danish Subdural Hematoma Study group):

De to hjernekirurger har sammen med de neurokirurgiske afdelinger på Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital fundet ud af, at patienterne har langt mindre risiko for tilbagefald og reoperation, hvis de efter den første operation ligger med et dræn på hjernens overflade i 24 timer frem for 6 eller 12 timer. Det skyldes, at drænet giver mulighed for, at yderligere blod og væske kan komme væk.

Studiet, som Mads Hjortdal Grønhøj og Frantz Rom Poulsen har stået i spidsen for, er det til dato største og mest omfattende nationale hjernekirurgiske randomiserede kliniske studie (DRAIN TIME 2) og det er netop blevet udgivet i verdens førende neurologiske tidsskrift, Lancet Neurology, som har en impact factor på 48:

Se udgivelsen i Lancet Neurology

Frantz Rom Poulsen og Mads Hjortdal Grønhøj
APPFWU02V