Skip til primært indhold

Ambulant fødsel

At føde ambulant betyder, at mor og barn bliver udskrevet fra sygehuset inden for 24 timer efter fødslen. Hvis du har haft en normal graviditet og fødsel, og både du og barnet har det godt efter fødslen, vil I som udgangspunkt blive tilbudt ambulant fødsel. Mange par oplever, at de får bedst mulig ro til at lære deres barn og dets signaler at kende, når de er hjemme i trygge og vante omgivelser.

På Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus føder både første- og flergangsfødende som udgangspunkt ambulant. Når I tager hjem ambulant, bliver I på fødestuen de første 4-6 timer efter fødslen. I denne tid kan I lære jeres barn lidt bedre at kende, og I kan få hjælp til amning, hvis I ønsker det. Jordemoderen vil desuden sikre sig, at du og barnet har det godt. Inden I tager hjem, vil hun også sørge for, at I føler jer trygge til at tage hjem, og hun svarer naturligvis på de spørgsmål I måtte have. Hun sikre sig også, at I bliver ringet op af en jordemoder inden for det første døgn efter fødslen.

For førstegangsfødende

Hvis du er førstegangsfødende og tager direkte hjem fra fødegangen, vil I få tilbudt en opringning og et hjemmebesøg af en jordemoder, indenfor de første 24 timer efter fødslen. Ved hjemmebesøget vil jordemoderen sikre sig, at du og dit barn har det godt, evt. hjælpe med amning mm. Når barnet er 2-3 dage gammel, vil I igen få tilbudt et hjemmebesøg af en jordemoder, hvor hun bl.a. vil tilbyde at tage hælblodprøve (PKU) og lave hørescreening.

For flergangsfødende

Er du flergangsfødende og tager direkte hjem fra fødegangen, vil I blive ringet op af en jordemoder indenfor de første 24 timer efter fødslen, for at høre hvordan I har det går. Sammen vil I vurdere, om I har behov for et hjemmebesøg. Når barnet er 2-3 dage gammel vil i få tilbudt et besøg i vores Barselsklinik, hvor en jordemoder eller sygeplejerske bl.a. vil tilbyde at hælblodprøve (PKU) og lave hørescreening.

Indlæggelse efter fødslen

Ved behov for omsorg, pleje eller behandling af dig og/eller dit nyfødte barn efter fødslen, tilbydes I indlæggelse på Sengeafsnit for Graviditet og Barsel i Odense eller Barselsafsnittet i Svendborg.

Pakkeliste: Hvad skal du have med til fødslen?

Vi har lavet en liste over de vigtigste ting, som I kan få brug for på fødegangen og hvis du/I evt. skal indlægges efter fødslen. Du finder listen i appen Mit Sygehus i Gravid-forløbet og under menupunktet Fødsel. Du kan også følge det direkte link her.

APPFWU01V