Skip til primært indhold

Kan vi forudsige, hvilke kræftpatienter der får leddegigt som bivirkning af immunterapi?

Læge Helene Broch Tenstad forsker i, om vi ud fra en blodprøve kan forudsige, hvilke kræftpatienter der får leddegigt som bivirkning af deres behandling med immunterapi - og hvordan vi bedst behandler leddegigten.

Du er nødsaget til at acceptere alle cookies for at se indholdet

Kan vi ud fra en blodprøve forudsige, hvilke kræftpatienter der får leddegigt som bivirkning af deres behandling med immunterapi?

Det forsker læge Helene Broch Tenstad i, i et samarbejde mellem Reumatologisk Afdeling og Onkologisk Afdeling på OUH.

Immunterapi øger immunforsvarets kræfter, så immunforsvaret selv kan gå ind og angribe kræftcellerne Men nogle gange kan immunterapien også gøre, at immunforsvaret overreagerer mod kroppens raske celler. Det kan f.eks. være i leddene, så man får leddegigt, som er en såkaldt autoimmun sygdom.

Derfor undersøger Helene immunforsvarets celler i blodet fra kræftpatienter, der får immunterapi Målet er at kunne forudsige ud fra en blodprøve, hvilke patienter der er i særlig risiko for, at immunforsvaret vil overreagere i leddene – og dermed få leddegigt som bivirkning af immunterapien.

Samtidig undersøger hun, hvordan vi bedst kan behandle og forebygge leddegigten hos kræftpatienterne, så det forstyrrer kræftbehandlingen med immunterapi mindst muligt

APPFWU01V