Skip til primært indhold

Transplantation

Her kan du læse om nyretransplantation og donation af en nyre

Nyretransplantation

Mange patienter med kroniske nyresygdomme kan nyretransplanteres.

Ved en nyretransplantation flyttes en rask nyre fra en afdød donor eller en levende donor til en person med kronisk nyresygdom. Nyretransplantation er for de fleste patienter den optimale behandling af deres nyresygdom.

En vellykket nyretransplantation reducerer sygdom og risikoen for tidlig død hos nyresyge, og forbedrer livskvaliteten.

Det bedste tidspunkt for transplantationen er for de fleste i perioden lige før dialysebehandling er nødvendig, eller når dialysebehandlingen er startet og man er i stabil fase. Nogle patienter vil – på grund af komplikationer fra nyresygdommen eller andre sygdomme – ikke få glæde af en nyretransplantation. Her er fortsat dialysebehandling en bedre løsning.

Nyretransplantationscenter, Nyremedicinsk Afdeling, OUH

Der er tre transplantationscentre for nyrer i Danmark; i København, Århus og så har vi et center her på Odense Universitetshospital. Vi har foretaget nyretransplantationer i Odense siden 1969. Der foretages i Odense mellem 60 og 100 nyretransplantationer om året, og modtagerne er både børn og voksne.

Vi tilbyder et tre dages undersøgelsesprogram for at finde ud af, om dit helbred kan klare en nyretransplantation. Det er vores transplantationsansvarlige læger, der vurderer, om du som nyresyg kan henvises til undersøgelsesprogrammet. Selve programmet, og de undersøgelser det indebærer, koordineres af Nyremedicinsk Ambulatorium.

Hvis du vil vide mere

Hvis du vil vide mere om nyretransplantation, så kan du finde information og videoer om vores transplantationsforløb i Mit Sygehus.

Du kan også læse mere i pjecen: Nyretransplantation

Information om nyretransplantation kan også findes på:

Sundhed.dk 
Nyreforeningen

Nyredonation

Alle kan som udgangspunkt komme i betragtning som nyredonor. Du kan enten være familie, samlever, kollega, nabo, ven osv.
Du er velkommen til at kontakte os og komme ind til en uforpligtende samtale sammen med dine pårørende. Her kan du høre mere om forløbet, konsekvenserne og få svar på dine spørgsmål.
Før donation kan komme på tale, skal du undersøges grundigt. Du behøver ikke have samme blodtype som den, der skal modtage en nyre.
Ofte er to eller flere donorer lige gode. I så fald laver vi en samlet vurdering af, hvem der skal undersøges videre med henblik på donation.
Du kan til enhver tid fortryde og trække dit tilbud om donation tilbage.
Har du spørgsmål til din rolle som nyredonor, må du ikke tøve med at kontakte os.

Information om nyredonation

Nedenfor finder du pjecer der beskriver forløbet ved donation og økonomien for dig og din arbejdsgiver:

Hvis du vil donere en nyre
Økonomi ved nyredonation, patienter og pårørende
Økonomi ved nyredonation, arbejdsgiver

Anonym levende nyredonation

Hvis du er 40 år eller derover, er det muligt at donere sin ene nyre anonymt til en nyresyg:

Dansk Center for Anonym Levende Nyredonation

 

 

APPFWU02V