Skip til primært indhold

Undersøgelse og behandling

Når du kommer i vores ambulatorier skal du have foretaget forskellige undersøgelser for at finde ud af, hvad du fejler og hvilken behandling du skal have. Disse undersøgelser kan blandt andet være en grundig gennemgang af huden, vævs-, sekret- og blodprøver.

Du kan finde mere information i patientpjecerne under Patientinformationer.

I ambulatoriet undersøger vi modermærker og andre svulster i huden for kræft. Du vil blive henvist til operation, hvis der er mistanke om modermærkekræft. Heldigvis kan de fleste tilfælde nemt diagnosticeres og behandles.

Forebyggelse og behandling

Overordnet set er det en god idé selv at undersøge sin hud for nye knuder eller mørke pletter med regelmæssigt mellemrum. Du kan minimere risikoen for hud- og modermærkekræft markant ved at undgå brug af solarier og ved beskytte dig mod solen med solcreme, solhat og skygge. Du vil blive informeret om fornuftig soladfærd, når du besøger os på afdelingen.

Vi har en bred vifte af behandlinger til almindelig hudkræft og forstadier til hudkræft. Behandlingerne kan inkludere operation, frysebehandling, fotodynamisk terapi og forskellige smørebehandlinger med creme.

Kontrol

Patienter med almindelig hudkræft tilbydes som oftest kontrol i et år. Patienter, som har haft modermærkekræft og derudover har atypiske modermærker, tilbydes et længere kontrolforløb. Længerevarende kontrolforløb tilbydes til organtransplanterede patienter og familier med arvelige former for hudkræft.

I ambulatoriet tilbyder vi undersøgelse og behandling af en række hudlidelser, såsom karsprængninger i ansigtet, uønsket hårvækst i ansigt/på hals, jordbær- og portvinsmærker, og kønsvorter.

Behandlingen

Behandlingen varierer alt efter sygdom og andre faktorer, men en laserbehandling af uønsket hårvækst fungerer ved, at man bliver strålet med lys. Behandlingen kan tage et par dage eller et par uger, afhængig af hvor på kroppen, man har fået behandlingen.

Det kommer an på mange faktorer såsom alder, hårtype, hormoner og område, men typisk vil du skulle forvente mellem 4-12 behandlinger, før området føles hårfrit.

Væsentlige oplysninger/forholdsregler før kontakt

Ved behandling med IPL (intenst pulseret lys) er det vigtigt, at man ikke er solbrændt i det hudområde som skal behandles. Vi råder derfor, at du undgår solbadning/solarium/selvbruner 1 måned inden behandlingen, samt at du anvender solcreme minimum SPF 30.

Ved behandling af øget hårvækst er det desuden vigtigt ikke at fjerne hårene med pincet/voks/creme inden behandlingen, men du må gerne barbere dig med en skraber.

Vær opmærksom på

Drejer det sig f.eks. om karsprængninger i ansigtet, skal disse som hovedregel være opstået på baggrund af en hudsygdom eller behandling heraf eller være en følge efter tidligere strålebehandling.

Ved behandling af øget hårvækst i ansigtet (hirsutisme), skal der i reglen være tale om øget hårvækst, der er medicinsk betinget (endokrin dysfunktion).

I ambulatoriet foretager vi medicinsk lysbehandling med ultraviolet lys af typen UVA eller UVB. Lysstrålerne er en del af solens naturlige spektrum, men behandlingen kan ikke sammenlignes med fx at gå i solarie. Lysbehandlingen anvendes bl.a. til eksemsygdomme, psoriasis og kløende hudlidelser.

Behandlingen

Behandlingen kan gives på hele kroppen, men også på kun hænder og fødder. Det kommer an på sygdommen og omfanget af den. Lys kan gives som eneste behandling eller sammen med lokalbehandling/tabletbehandling.

Der lysbehandles 2-3 gange om ugen over en periode på nogle måneder, afhængig af hudlidelsen. En enkelt behandling tager 10-15 minutter, inklusiv registrering og af- og påklædning.

Vær opmærksom på, at det er vigtigt at undgå yderligere påvirkning fra solen på de dage, du har fået behandlingen.

Væsentlige oplysninger/forholdsregler før første behandling

På første behandlingsdag bedes du medbringe en fuldstændig liste over din medicin og kosttilskud.

Lokalbehandling og hudplejemidler kan påføres i forbindelse med lysbehandlingen, hvis du ønsker det. Du skal blot medbringe de cremer, du ønsker påført.

Vær opmærksom på

Lysbehandlingen kan udtørre huden. Derfor er det vigtigt, at du smører huden med en fugtighedscreme.

På børnestuen ses patienter mistænkt for eller med sjældne hudsygdomme, der rammer færre end 1000 personer i Danmark. Ca. 80% af de sjældne hudsygdomme er forårsaget af ændringer i generne (genodermatoser), og hovedparten debuterer i barnealderen. Det drejer sig om sygdomme, der kan vise sig i hud, hår, negle, men mange sjældne hudsygdomme har symptomer fra flere organsystemer (syndromer), hvilket gør dem særligt vanskelige at håndtere. Helbredelse er oftest ikke mulig.

Det kan være en belastning og nedsætte livskvaliteten ikke blot for den enkelte patient, men også for patientens familie at have en sjælden arvelig hudsygdom. Ved konsultationerne er det således vigtigt, at hele familiens usikkerheder og behov belyses, og at der efter diagnostisk afklaring tilbydes arvebiologisk (genetisk) rådgivning.

Klinikkens specialsygeplejersker kan give fysisk og psykosocial rådgivning.

Samarbejde

I tilfælde af komplekse og potentielt arvelige sygdomme, vil der være et tæt samarbejde med børneafdelingen, genetisk afdeling og evt. andre specialafdelinger. I visse tilfælde er det nødvendigt at etablere kontakt til og samarbejde med udenlandske eksperter, således at patienterne kan tilbydes den bedste diagnostik og behandling.

Væsentlige oplysninger/forholdsregler før kontakt

Du bedes medbringe en fuldstændig liste over medicin og hudplejemidler ved 1. konsultation.

Hos førskolebørn bedes ”Barnets Bog” medbragt.

Hyperhidrose (øget svedtendens) er en sygdom, der i høj grad påvirker livskvaliteten og begrænser mennesker i deres sociale liv. På Hudafdeling I behandler vi patienter med øget svedtendens i armhulerne med MiraDry.

MiraDry er en effektiv og permanent behandling, der reducerer mængden af sved i armhulerne med op til 50% efter én behandling. Behandlingen ødelægger svedkirtlerne i armhulen ved at udsende kontrolleret elektromagnetisk energi.

Hvis du lider af øget svedtendens i armhulerne, er over 15 år og har afprøvet lokalbehandling med antiperspiranter uden effekt, kan du blive henvist til Hudafdeling I og få en vurdering af, om du kan tilbydes MiraDry-behandling.

APPFWU02V