Skip til primært indhold

ENFORCE: COVID-vaccineprojekt

Virker coronavaccinerne på de nye mutationer? Hvor længe holder effekten af vaccinerne? Er der nogen befolkningsgrupper, som helst skal have en bestemt vaccine frem for andre? Det søger vi svar på i dette projekt.

Covid-vaccineprojekt ENFORCE

Siden COVID-pandemien slog sig ned i Danmark i starten af 2020 har de infektionsmedicinske læger i de 5 regioner kæmpet mod sygdommen for at give patienterne den bedste behandling. Nu skal de samles i et stort studie af vaccinernes effekt og sikkerhed - og de har brug for hjælp fra de tusindvis af danskere, der skal have vaccinerne i de kommende måneder.

Virker coronavaccinerne på de nye mutationer? Hvor længe holder effekten af vaccinerne? Er der nogen befolkningsgrupper, som helst skal have en bestemt vaccine frem for andre? Alt det - og meget mere - skal det nye forskningsprojekt ENFORCE finde svar på. Regeringen har afsat 102 millioner kroner til projektet. Og der er ingen tid at spilde.

”Den viden om vaccineres effekt og bivirkninger, som vi samler ind, kan og skal anvendes med det samme, så vi løbende kan tilpasse det danske vaccinationsprogram. På den måde kan vi sikre, at vi anvender de forskellige slags vacciner på den optimale måde,” siger Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet og på Københavns Universitet.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem både myndigheder, universiteter og hospitaler fra hele landet. Kort sagt er de stærkeste kræfter samlet for hurtigst muligt at kunne overvåge, hvordan vaccinerne virker, når de i løbet af få måneder rulles ud til hele befolkningen.

Af samme grund vil ENFORCE søge samarbejde med andre studier i Danmark af vaccinernes effektivitet.

Normalt tager det flere år at skabe ny viden på sundhedsområdet, og forskere og myndigheder er forsigtige med at anvende data, før forskningsprojektet et helt afsluttet. Det er der ikke tid til i den nuværende situation, hvor vi ikke kender langtidseffekten af vaccinerne eller virkningen på de nye mutationer.

”Vi ser på, hvor god en hukommelse mod coronavirus vaccinerne skaber i vores immunforsvar og på, hvor mange antistoffer, der er nødvendige, før man er immun overfor sygdommen. Vi vil altså opdage det, hvis der eksempelvis er brug for et tredje vaccinastionsstik eller andre overraskelser,” siger Lars Østergaard, der er professor på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og på Aarhus Universitet.

Udrulningen af vaccinerne er et kapløb med tiden. Først dukkede en ny mutation af coronavirus frem, B.1.1.7, der viste sig at være mere smitsom. Og de seneste par uger har også en sydafrikansk og en brasiliansk version vist sig. Derfor har forskerne travlt med at komme i gang.

”Vi kan ikke bare læne os tilbage og håbe på, at vaccinerne virker mod de her nye mutationer. Der er brug for viden. Derfor er det en del af projektet at overvåge, hvor godt vaccinerne virker, når der dukker nye corona-mutationer op,” siger Lars Østergaard.

Skal forskningsprojektet lykkes med at overvåge vaccinationsprogrammet og optimere det til at bekæmpe coronapandemien, har forskerne brug for borgernes hjælp.
”Vi har brug for at følge omkring 10.000 borgere fra lige før, de får første stik og to år frem i tiden. Vi har derfor brug for befolkningens hjælp, hvis vi skal lykkes med vores ambition om at følge udrulningen af vaccinerne tæt,” siger Jens Lundgren.

Konkret betyder det, at man skal melde dig til forskningsprojektet, inden man får første stik. Herefter får man taget en blodprøve mellem 5 dage og 30 minutter før første vaccination. Man kan finde information om tilmelding i de fem regioner på ENFORCES hjemmeside

Vælger man at deltage i forsøget, skal man have taget 6 blodprøver over de kommende to år. Man får præcis den samme vaccination og beholder sin plads i vaccinations-køen.

”Det er vigtigt at understrege, at det her forskningsprojekt ikke påvirker din vaccination på nogen måde. Det eneste vi gør er at følge med i, hvordan dit immunforsvar og din krop reagerer på vaccinen. Alle får en rigtig og godkendt vaccine,” siger Isik Somuncu Johansen, der er professor i infektionsmedicin på Odense Universitetshospital og på Syddansk Universitet.

Forsøget, er sat i gang af Lægemiddelstyrelsen, og styres og koordineres af en gruppe forskere i samarbejde mellem Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital/Aarhus Universitet med inddragelse af Statens Serum Institut.

Studiet er finansieret af Sundheds- og Ældreministeriet og muligvis andre fundere. I samarbejdet indgår landets 5 regioner med en række vaccinationssteder i hele landet.

Forskningsprojektet, der går under navnet ENFORCE, er et fase 4 klinisk forsøg, der observerer voksne borgere vaccineret imod coronavirus. Forsøget udføres i et nationalt samarbejde og vil blive udført på et stort antal klinikker/vaccinationssteder landet over.

Det nødvendige deltagertal er beregnet til at være 2500 deltagere pr. vaccinegruppe (borgere, der modtager vaccination med en af de godkendte og udrullede vaccine-fabrikater) i hovedstudiet. I understudiet vil der være 250 deltagere pr. vaccinegruppe.

Hvis/Når der tilføjes yderligere vacciner, udvides forsøgspersonerne tilsvarende. Hvis yderligere vacciner godkendes og tages i brug i projektperioden, vil disse inkluderes i studiet.

Studiet løber parallelt med vaccinationsplanen, og deltagerne skal selv booke det første studiebesøg. Studiebesøg kan foregå i relation til vaccinationsklinikker, i ambulatorier på studie-sites eller på institutioner/bosteder.

De forskellige vacciners effekt og sikkerhedsprofil vil blive vurderet med henblik på fortsat brug af disse vacciner. Effekt måles som niveau af antistoffer mod coronavirus 0-5 dage inden 1. vaccination, 0-5 dage inden 2. vaccination, samt 3,6, 12, og 24 måneder efter første vaccination.

Interesserede kan læse mere på forskningsprojektets ENFORCE's hjemmeside. 

Du skal selv booke tid til studieforsøg her, når du har fået tid til vaccination i E-boks. Bemærk du skal vælge en af de to adresser i Odense, hvor vaccationen finder sted.

Første studiebesøg skal være mellem 5 dage og 30 minutter før første vaccination. 

Kalenderen opdateres om fredagen for den kommende uge. Der bliver løbende tilføjet nye tider. 

Har du brug for hjælp til booking af studiebesøg eller FÅR DU EN AKUTTID TIL VACCINATION, så kontakt os gerne på mail ouh.enforce@rsyd.dk eller telefon 2944 4209, så finder vi en løsning. 

Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin, Rigshospitalet og Københavns Universitet
Lars Østergaard, professor i infektionsmedicin, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet

De fem regionale koordinatorer
Region Nordjylland:
Henrik Nielsen, professor i infektionsmedicin, Aalborg Universitetshospital, Aalborg Universitet. 

Region Midtjylland:
Nina Breinholt Stærke, læge, ph.d.-studerende, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet. 

Region Syddanmark:
Isik Somuncu Johansen, professor i infektionsmedicin, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet. 

Region Sjælland:
Lothar Wiese, overlæge Sjællands Universitetshospital. 

Region Hovedstaden:
Thomas Benfield, professor i infektionsmedicin, Hvidovre Hospital. 

APPFWU01V