Skip til primært indhold

Ny publikation i American Journal of Gastroenterology

Center for Klinisk Epidemiologi har netop fået publiceret deres artikel i American Journal of Gastroenterology. Læs nedenfor mere om hvad den handler om og kommer frem til.

Vi har undersøgt anvendelsen af receptpligtig smertestillende medicin det første år efter en diagnose med kronisk inflammatorisk tarmsygdom hos alle danske patienter i perioden 1996-2021 i et registerstudie. Vi undersøgte tre grupper af patienter i forhold til deres alder ved diagnose tidspunkt; 18-39 år, 40-59 år, +60 år.

Studiet beskriver at den ældste gruppe af patienter hyppigere modtager smertestillende medicin som stærke opioider, tramadol, codein, nsaids og paracetamol end de to yngre grupper. Desuden beskriver vi udviklingen i smertestillende medicin over årrækken, og udviklingen har været stabil for stærkere smertestillende præparater. Ved sammenligning af de tre grupper fremgår det at den ældste gruppe har en generel øget risiko for anvendelsen af opioider 1 år efter deres diagnose med kronisk inflammatorisk tarmsygdom.    

Artikel link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37713526/

APPFWU02V