Skip til primært indhold

Syfilis

Hvilke symptomer skal du holde øje med?

Syfilis er en seksuelt overført infektion, som typisk begynder med et uømt sår på kønsdelene eller i mundhulen. Selvom syfilis effektivt kureres med penicillin, kan du dog risikere, at den ubehandlede sygdom påvirker nervesystemet og hjerte-kar systemet efter mange år.

Men hvad karakteriserer egentlig sygdommen syfilis? Er der nogen, som er i særlig risiko for kønssygdommen? Og hvorfor ser vi en så stor stigning i syfilistilfælde i Europa i disse år?

Få svarene i dette afsnit af podcasten 'OUH Talks', som er produceret i samarbejde med podcastbureauet LYDTRYK.

Medvirkende:

Gæst: Tine Vestergaard, ledende overlæge på Hudafdeling I og Allergicentret på Odense Universitetshospital
Vært: Susan Olaf Lindvig

Musik: Ketsa

Podcast vært
Goddag og velkommen til dagens podcast. Vi er jo i gang med en serie om kønssygdomme, og jeg har fundet en ekspert, Tine Vestergaard. Ledende overlæge på Hudafdeling I og Allergicentret på Odense Universitetshospital. Vi skal tale om syfilis. Hvad er det egentlig for en sygdom?

Podcast gæst
Syfilis er en seksuelt overført sygdom. Det er en bakterie, og jo en sygdom, som har været kendt i århundreder, og potentielt en alvorlig sygdom.

Podcast vært
Hvordan bliver man smittet med syfilis?

Podcast gæst
Det er som sagt en seksuelt overført sygdom, så det er i forbindelse med samleje, enten vaginalt, analt eller ved oral sex. Men det kan også overføres fra mor til barn i forbindelse med graviditet. Man kan også blive smittet i forbindelse med en blodtransfusion.

Podcast vært
Er der nogen, som er i særlig risiko for at få syfilis?

Podcast gæst
I Danmark er det mest mænd, der har sex med mænd, som er i høj risiko for at få en syfilisinfektion. Men vi ser det også blandt heteroseksuelle kvinder og mænd, og vi screener også alle vores gravide i Danmark for syfilis.

Podcast vært
Har man nogle særlige symptomer på syfilis?

Podcast gæst
Der er nogle bestemte symptomer. Man kalder faktisk syfilis ”den store imitator”, fordi man kan egentlig få meget forskellige artede og diffuse symptomer, og nogen har slet ikke nogen symptomer. Men sådan helt klassisk er der nogle forskellige stadier, man går igennem. Og det tidligste tegn på en syfilisinfektion vil være et sår. Og jo typisk et sår på kønsdelene, og det er uømt, så det er ikke sikkert, at man opdager det, hvis du nu sidder op i skeden, eller hvis det sidder op i endetarmen. Og det vil så hele op af sig selv. Og så kan der gå noget tid, og så kan man få de her lidt mere diffuse symptomer. Det kan være hævet lymfeknuder, udslæt, træthed. Man kan både få påvirket levertal, og man kan også få nogle symptomer fra centralnervesystemet med påvirket hørelse eller syn eller sådan lidt meningitislignende symptomer. Så det kan være meget alsidigt i det der andet stadie. Og som sagt er der nogen, der ikke har nogen symptomer overhovedet.

Podcast vært
De her mere alvorlige symptomer, du beskriver, dem får man jo ikke med det samme, gør man det?

Podcast gæst
Nej, det er efter nogle måneder. Det typiske vil være, at man, hvad skal vi sige man et sted mellem 3 og 12 måneder efter, der opdager man måske et eller andet og går til lægen. Og så kan det jo godt, hvis det er meget diffust, kan man jo tænke på alle mulige andre ting, inden man kommer i tanke om, at det kunne måske også være en syfilisinfektion.

Podcast vært
Hvis nu lægen ikke finder nogen oplagt, eller ikke finder årsagen til de her symptomer efter det her års tid, går den så i hvile, eller hvordan er det?

Podcast gæst
Det kan den gøre, ja. Og så kan det ligge i kroppen i sådan en latent fase, og så i meget sjældne tilfælde kan det blomstre op på et meget sent tidspunkt, altså hvor vi taler måske 10 år eller mere efter man blev smittet. Og der kan det give igen nogle forskelligartede symptomer, som kan imitere andre sygdomme. Det kan være mere demenslignende symptomer, eller man kan også få nogle hjertekarproblemer og udvikle nogle knuder i bindevæv og muskler og sådan noget. Men heldigvis ser vi det sjældent i Danmark, at det får lov til at gå så vidt.

Podcast vært
Så det er jo faktisk en ganske alvorlig infektion, hvis man ikke får den behandlet?

Podcast gæst
Det kan man sige. Og i gamle dage døde man af de her senkomplikationer. Det var typisk hjertekarsygdomme; at der simpelthen gik hul på hovedpulsåren.

Podcast vært
Hvis man nu bliver smittet, hvordan finder man egentlig ud af, om man er smittet?

Podcast gæst
Man kan blive testet på forskellige måder. Hvis man nu er i det der tidlige stadie, hvor man har et sår, så kan man pode med sådan en vatpind, og så kan man få sendt prøven til Statens Serum Institut, og så kan de analysere for syfilis. Man kan også tage en blodprøve, og det er også den måde, man bliver screenet som gravid, så alle praktiserende læger kan tage den her screeningsblodprøve for syfilis.

Podcast vært
Hvis man så har konstateret smittet, hvordan bliver man så behandlet?

Podcast gæst
Behandlingen består af penicillin. Hvis det sådan er ukompliceret, så giver man en særlig form for langtidsvirkende penicillin, som man kun kan få på hudafdelingerne i landet. Og det gives som en indsprøjtning. Så typisk får man en indsprøjtning i hver balle, og så virker det i løbet af en uges tid.

Podcast vært
Hvis man nu bliver udsat for syfilissmitte, hvor hurtigt derefter kan man så give sygdommen videre?

Podcast gæst
I hvert fald, indtil man med sikkerhed kan påvise det, kan der gå op til 3 måneder. Men jeg vil da mene, at hvis er sammen med en person, som har et sår, er de relativt smitsomme. Og de kan opstå i nogle uger efter, at man selv er blevet smittet.

Podcast vært
Og selvom man er blevet behandlet, så kan man jo godt blive smittet en gang til?

Podcast gæst
Det kan man jo. Der er ikke nogen immunitet efter infektionen.

Podcast vært
Det her med seksuelt overførte sygdom, det kan jo godt være svært at tale om. Kan man blive testet anonym for syfilis hos jer?

Podcast gæst
Ja, det kan man godt. Og der er også det, der hedder Checkpoint, hvor man kan gå op og blive testet anonym for HIV og for syfilis.

Podcast vært
Altså syfilis er jo ikke en - altså i forhold til for eksempel klamydia, så er det jo ikke en hyppig sygdom - men er det noget med, at der sker en stigning i øjeblikket?

Podcast gæst
Ja, det må man sige. Cirka siden år 2000, der er sket en ret markant stigning fra måske at have 20 tilfælde om året, så er vi oppe på at have omkring 650 tilfælde om året. Så det er noget, der fylder mere.

Podcast vært
Hvad tror du, det er skyldt?

Podcast gæst
Det er en stigning, man har set i hele Vesteuropa, og der er nok ikke sådan nogle helt entydige forklaringer på det, men formentlig en øget rejseaktivitet. Man tager til Berlin eller til London eller Paris, og så er risikoen for at blive smittet der, hvis man er seksuelt aktiv, måske større. Så det er i hvert fald en del af forklaringen.

Podcast vært
Hvordan er det med syfilis og sikker sex? Altså hvis man bruger kondom, er man så sikker på, at man ikke bliver smittet?

Podcast gæst
Man er beskyttet med kondom i forhold til vaginalt og analt samleje, men man kan også blive smittet ved oral sex. Og der er det alligevel de færreste, der bruger kondom der. Og i princippet kan der også godt sidde et sår uden for den hud, der er dækket af kondomet. Og så kan man jo i princippet blive smittet, hvis der er hud-mod-hud-kontakt mod det sår der.

Podcast vært
Ligesom med HIV, så har man jo sådan en forebyggende behandling for HIV, hvis man er i høj risiko for at få det. Er det noget, man kan få for syfilis også?

Podcast gæst
Man kan ikke få forebyggende behandling, og man kan heller ikke blive vaccineret. Men der er nogle steder i verden, hvor man har mulighed for at udlevere noget behandling efter man har dyrket usikker sex, som også har en forebyggende effekt på syfilisinfektion. Så det er noget, man arbejder på. Men der kan også være en bagside af det, fordi det er antibiotikum, man bruger. Og hvad så med resistensudvikling osv.

Podcast vært
Så man kan egentlig risikere, at hvis man behandler sig selv for meget, så pludselig vil behandlingen ikke virke mere?

Podcast gæst
Ellers vil den ikke virke over for nogle andre ting. Hvis man så skal bruge det samme antibiotikum over for nogle andre infektionssygdomme, så kan man lige pludselig ikke slå de bakterier ned mere.

Podcast vært
Tine Vestergaard, tak fordi du gjorde os klogere på syfilis.

APPFWU02V