Skip til primært indhold

Hæmorider

Hvad har du misforstået om åreknuder i endetarmen?

Selvom flere hundrede tusinde danskere rammes af det hvert år, foretrækker vi ikke at tale om det: hæmorider. Men hvorfor rammes så mange af åreknuderne i endetarmen, og hvad kan du selv gøre for at komme hæmorider til livs? Skader det overhovedet tarmen at tage afføringsmiddel? Og bør du i virkeligheden spise fiberholdigt kost?

I dette afsnit af podcasten 'OUH Talks' fortæller Niels Qvist, overlæge og professor i kirurgi, om de mange fordomme og misforståelser, der knytter sig til hæmorider.

Vært for dette afsnit: Camilla Dalby Hansen

Musik: Ketsa

OBS: Transskriberingen kan indeholde slåfejl. Citater og udpluk fra podcasten må ikke bruges uden de medvirkendes tilladelse

Podcast-vært: I dag skal vi tale om en tilstand, som rammer 100.000 danskere, men som der ikke er særlig mange, der taler om. Nemlig hæmorider. Jeg har besøg af dig, Niels Kvist. Du er professor på Mave-Tarm-Kirurgisk Afdeling på OUH. Velkommen til. Lad os bare springe ud i det: Hvad er en hæmoride?

Podcast-gæst: Ja, alle har hæmorider. Det er mere, om de giver symptomer eller ej. Det er jo fordi, at hæmorider skal vi alle sammen have for at kunne få tarmen til at fungere ordentligt, og specielt for at kunne holde på afføring og holde på luft. Men når hæmorider bliver for store, giver de symptomer. Så falder de ud af endetarmen, og så bliver det nogle store buler, der sidder udenfor. Og det væsentligste problem, man kan have med hæmorider, det er, at det kan bløde lidt - det er jo det, der bekymrer patienterne mest - og så kan der også være problemer med, at man får noget slim i underbukserne, og måske har lidt svært ved at gøre sig ren efter toiletbesøg. Og det er sådan de mest almindelige symptomer på hæmorider.

Podcast-vært: Okay, men det lyder lidt ubehageligt; altså at den falder ud. Så mærker man helt tydeligt, der er noget, der ikke er, som det skal være.

Podcast-gæst: Så mærker man noget, der er, som det ikke skal være, ja.  Selvfølgelig, hvis det bløder, så må man jo også undersøges for, om man skulle have en kræftsygdom. Det er jo meget, meget sjældent, men det skal man jo selvfølgelig undersøges for. Og ellers så kan lægen jo se, hvor meget hænger hæmorider ud, og falder de ud hele tiden, eller er det kun, når man er på toilettet osv. Der er mange forskellige ting, som man kan gradinddele, og så kan man tilbyde patienten behandling i forhold til, hvor svært en sygdom man har.

Podcast-vært: Gør det ondt? 

Podcast-gæst: Det er ikke almindeligt, at det gør ondt. Det kan gøre ondt, fordi der kan komme en blodprop i en hæmoride, og så får man hammer-ondt, det er man slet ikke i tvivl om. Og så skal man ind og opereres, og så fjerner man den lille blodprop, der kommer i hæmorider, og så bliver man rask umiddelbart efter.

Podcast-vært: Okay, så hvis man nu får en hæmoride, og man mærker, at det er for mærkeligt det her, og det gør ikke ondt, hvad gør man så? 

Podcast-gæst: Ja, og det er ikke bløder, som du siger, det er det vigtigste. Ja, så er mit råd sådan set, at man skal vente og se tiden an, fordi med hæmorider svinger det utrolig meget. Nogle perioder kan man have det godt, og andre perioder kan det drille. Men er det sådan noget, der bliver ved med at drille over en længere periode, og det er noget, der falder ud hele tiden - eller måske sidder udenfor hele tiden og generer - ja, så kan man overveje at lave en operation.

Podcast-vært: Okay, og hvad gør man ved sådan en operation?

Podcast-gæst: Der er mange forskellige operationer, desværre, men den gammeldags operation er stadigvæk den mest effektive, men det er desværre ikke det, patienterne bliver tilbudt. Og det er ud fra en eller anden idé om, at lægerne synes, det gør for ondt på patienterne at få den gammeldags operation, hvor man får den fjernet og har nogle sår bagefter. Men det er den mest effektive metode, og det har vi også vist ved sådan nogle europæiske guidelines, som man kalder det; nogle retningslinjer for, hvordan man skal operere hæmorider. Og den gammeldags operation med at fjerne hæmorider, det er den bedste operation og sikrer patienterne den bedste behandling.

Podcast-vært: Men hvad er det så, der bliver tilbudt?

Podcast-gæst: Det, man tilbyder nu mange steder, det er at ødelægge nogle af blodårerne - eller underbindet som man også kalder det - at lukke nogle af blodårerne til hæmorider. Det gør man ved at sætte nogle små tråde op i endetarmen, og så på den måde lukker blodforsyningen af til hæmorider, men det er langt fra effektivt. Det er jo en relativ nem metode, også for patienten, for det behøver ikke at foregå i narkose,  og det er heller ikke noget, der giver så mange smerter, men det er ikke særlig effektivt. Men det er rigtig godt for det firma, der fremstiller de her apparaturer til at gøre det på, for det er faktisk en ret dyr behandling i forhold til den gammeldags behandling. 

Podcast-vært: Niels, hvem er det, der får de her hæmorider? Du siger, at vi alle sammen har dem. Hvem er det, der bliver generet? 

Podcast-gæst: Det er et godt spørgsmål. Det er svært at sige. Det mest klassiske er jo graviditet, hvor der kommer noget belastning af bækkenet, og på den måde kan tilbageløbet af blodet fra hæmorider blive forstyrret, og på den måde vokser de. Kvinderne oplever, at når man er født, så forsvinder det. Ellers er det nogle typiske patienter, der har haft forstoppelse igennem lang tid, sidder måske rigtig meget på toiletter og sidder og presser og presser og presser,  og på den måde får man også fyldt for meget blod i hæmorider, så de vokser. Ellers kender man ikke årsagen til, hvorfor man får hæmorider. Men min fornemmelse er, at hæmoride-sygdommen nok er blevet lidt mindre de senere år. Om det har noget at gøre med levevis eller noget andet, det ved jeg ikke. Men det er knap så mange, der får hæmorider nu, som det var for 10-15-20 år siden. 

Podcast-vært: Eller som i hvert fald bliver generet af det. Det var da en meget interessant iagttagelse.

Podcast-gæst: Så det er kun ganske få patienter, der i og for sig kræver at få foretaget en operation. Det er dem med den akutte smerte, man får, når der kommer en blodprop, og så er det dem, hvor der hænger noget ud hele tiden og generer hver eneste dag. Så kan man overveje at operere patienten.

Podcast-vært: Så hvis man nu har en hæmoride, og man gerne vil undgå, at den generer eller at den bliver værre, er der så nogle råd? Skal man måske lade være med at presse så meget? 

Podcast-gæst: Man skal lade være med at presse så meget, ja. Og måske tage noget afføringsmiddel for at holde afføringen lind. Afføringsmiddel må man godt tage hele livet igennem, det skader ikke tarmen. Det er en gammel overtro, at det gør det. Det gør det ikke.

Podcast-vært: Og hvad med motion? Er der nogle andre husholdningstips?

Podcast-gæst: Motion er rigtig godt, men det tror jeg ikke hjælper så meget ved hæmorider. Man har også sagt i mange år, at fiberholdig kost er fornuftigt. Men det har ikke noget på sig - der er heller ikke noget farligt i det. Der er dog nogen, der får ubehag af at tage de her fiber - som Husk for eksempel – der kan man få for meget luftudvikling i maven og for mavesmerter.

Podcast-vært: Okay, det er jo ellers ikke noget, man har hørt så meget om.

Podcast-gæst: Nej, det er det ikke, men det viser sig. Der er aldrig nogensinde vist nogle effekter af de der kostråd. 

Podcast-vært: Interessant. Niels, tusind tak for at gøre os klogere på hæmorider.

APPFWU02V