Skip til primært indhold

Ledelsesroller

OUH er organiseret med fire ledelsesroller. Hver afdeling har en ledergruppe, som er sammensat på tværs af ledelsesrollerne.

De fire ledelsesroller på OUH

Direktion

Direktionen på OUH har det overordnede ledelsesansvar for hospitalet. Hver direktør handler på hele direktionens vegne, og hver direktør refererer direkte til regionsdirektøren i Region Syddanmark. Den enkelte direktør fungerer på den samlede direktions vegne som kontaktdirektør for et antal afdelinger og har derudover en række tværgående opgaver på OUH samt for Region Syddanmark.

Afdelingsledere

En afdelingsledelse på OUH har ledelsesansvaret for en afdeling; herunder dens leverancer, ‘indre liv’, samarbejder og fortsatte udvikling. Samtidig skal afdelingsledelsen have blik for det samlede hospital og sikre god overensstemmelse mellem egne lokale løsninger og de fælles, tværgående løsninger på OUH og i det nære sundhedsvæsen. En afdelingsledelse består af én til tre afdelingsledere, som har ansvar for afdelingen i fællesskab og refererer direkte til direktionen via kontaktdirektøren.

I enkelte serviceafdelinger med kun én afdelingsleder kan der pga. lokale forhold være oprettet en ekstra ledelsesrolle – sektionsleder - mellem afdelingslederen og afdelingens funktionsledere.

Funktionsledere

En funktionsleder på OUH har ledelsesansvar for et afgrænset område – eksempelvis et afsnit eller en funktion – i en afdeling; herunder for områdets leverancer, ‘indre liv’, samarbejder og fortsatte udvikling. En funktionsleder skal samtidig sikre god overensstemmelse mellem egne lokale løsninger og de fælles, tværgående løsninger på OUH. En funktionsleder refererer til afdelingsledelsen og indgår på de kliniske områder i et ledelsesmakkerskab med én eller flere funktionslederkolleger i afdelingen.

Faglige ledere og koordinatorer uden personaleansvar

En faglig leder på OUH - eksempelvis en overlæge – har ikke personaleansvar, men kan være ansvarlig for konkrete opgaver på sygehuset som f.eks. visse patientforløb. En faglig leder har kompetence til at instruere andre, som medvirker i opgaven.

På OUH findes også et antal medarbejdere med særlige koordinerende funktioner efter fast delegation fra deres leder. Disse medarbejdere - eksempelvis teamkoordinatorer - er ikke ledere, og de er heller ikke personaleansvarlige. Men deres funktion indeholder ofte en iboende instruktionsbeføjelse.

Ledergrupper er vigtige for rammesætningen og koordineringen

Direktionen og afdelingsledelserne udgør OUH’s øverste ledergruppe. Gruppen er omdrejningspunkt for den ledelsesmæssige rammesætning, koordinering og implementering på tværs af sygehuset som helhed. F.eks. ved at formulere nye ambitioner for sygehuset og eksekvere tværgående, strategiske beslutninger.

I alle afdelinger findes tilsvarende lokale ledergrupper. De er på samme vis omdrejningspunkt for den ledelsesmæssige rammesætning, koordinering og implementering i henholdsvis afdelingen og på de enkelte områder i afdelingen.

De fleste ledere vil indgå i flere ledergrupper. Både i egen afdeling, internt på hospitalet og f.eks. regionalt. Udgangspunktet er, at opgaven er afgørende for, hvem der deltager i hvilke ledergrupper.

At inddrage andre i ledelsesarbejdet

Det gælder generelt, at en leder kan delegere konkrete ledelsesopgaver til andre. Den delegerende leder er fortsat ansvarlig for opgaven, herunder for kvaliteten af det leverede, de anvendte ressourcer, det gode samarbejde omkring opgaven og den gode ledelseskommunikation.

Tilsvarende kan en leder invitere medarbejdere til at medvirke i konkrete ledelsesopgaver. Ledelse er noget, vi skaber sammen.

Uanset, hvordan man deler en ledelsesopgave, gælder det altid, at man som autoriseret sundhedsperson er ansvarlig i henhold til autorisationsloven.

APPFWU02V