Skip til primært indhold

Kan tranebær forebygge blærebetændelse?

Det vil læge og forsker Kristian Stærk fra OUH undersøge i sit forskningsprojekt ’Tranebær vs Blærebetændelse’. Du kan nu hjælpe ham og hans forskningsprojekt ved at stemme på det i forskningskonkurrencen ’Et Sundere Syddanmark’.

Forsker Kristian Stærk

Vidste du, at hver 10. kvinde hvert år rammes af blærebetændelse? Det svarer til ca. 300.000 tilfælde om året.

- Blærebetændelse er virkelig en folkesygdom og er også med til at skabe meget af den antibiotikaresistens, vi kæmper med i sundhedsvæsenet. Derfor er det virkelig relevant at undersøge, om vi kan forebygge sygdommen, fortæller læge og forsker Kristian Stærk fra OUH.

Han er dette års OUH-finalist i forskningskonkurrencen ’Et Sundere Syddanmark’, hvor han nu vil undersøge, om tranebær kan forebygge blærebetændelse. Kristian har skrevet ph.d. om blærebetændelse, og i sit nye forskningsprojekt vil han nu inddrage patienter og bruge en speciel grisemodel til at undersøge den forebyggende effekt af tranebær på blærebetændelse.

- Selv om tranebær tidligere er blevet undersøgt og også anvendes i stor stil blandt patienterne, så mangler der fortsat klare retningslinjer for, hvordan tranebær skal bruges for at opnå den ønskede effekt. Hvis vi med vores projekt kan være med til at gøre en forskel og måske ændre retningslinjerne i sidste ende, så ser jeg det som en sejr, siger Kristian.

Stem på forskningsprojektet i ”Et Sundere Syddanmark”

Kristian Stærk og hans samarbejdspartnere bl.a. Professor Lars Lund fra Urinvejskirurgisk Afdeling dyster med sit forskningsprojekt i forskningskonkurrencen ”Et Sundere Syddanmark” mod forskningsprojekter fra regionens fire øvrige sygehuse.

Her får alle borgere  mulighed for at stemme og bestemme, hvem der skal vinde økonomisk støtte til et forskningsprojekt. Vinderen af forskningskonkurrencen modtager hovedpræmien på 1 million kroner til at gennemføre forskningsprojektet.

Se alle forskningsprojekterne, og stem på Kristians projekt ’Tranebær vs Blærebetændelse’ her.

APPFWU01V