Skip til primært indhold

Spis dig mæt og tab dig - godt nyt til mennesker med type 2 diabetes

En kost med få kulhydrater og højt fedtindtag (LCHF) mindsker fedt i leveren, forbedrer blodsukkerkontrollen samt medfører et højere vægttab hos mennesker med type 2 diabetes. Det er bedre end fedtfattig kost, som har været anbefalet i mange år.

Har man type 2 diabetes og kæmper med vægten og blodsukkeret, er der nu godt nyt fra forskerverdenen.

Et stort studie fra OUH (Odense Universitetshospital) viser, at man sagtens kan spise sig mæt i fedtholdig mad og samtidig tabe sig og forbedre blodsukkeret.

Den fedtholdige mad består af en masse fedt fra avokado, olier, fisk, nødder, fede oste og mælkeprodukter, og et lavt indtag af kulhydrater fra kartofler, ris, pasta og brød. Studiet viste, at selvom deltagerne i studiet spiste sig mætte, dvs. spiste det samme antal kalorier, som de plejede, medførte det vægttab på 5,5 kg i snit at spise den fedtholdige kost.

Problem med sult

En af de helt store problemer for patienter med type 2 diabetes er at komme overvægten til livs, fordi de nuværende anbefalinger om at spise fedtfattigt kost samt færre kalorier medfører sult. Det er derfor svært at holde de nuværende kost-anbefalinger på den lange bane, og mange med type 2 diabetes oplever at gå på kur igen og igen og igen og at alle anstrengelserne er forgæves.

1 million danskere har fedt i leveren og mere end 300.000 danskere har type 2 diabetes.

Den nye koststrategi, som viser sig at fungere, medfører mæthed og dermed større succesrate med vægttab og blodsukkerkontrol, samt mindsker fedtet i leveren.

Største og første studie i verden

Studiet er det første og største studie i verden, der påviser den fedtholdige kosts effekt på type 2 diabetes, vægttab og fedtlever. Studiet fra Odense Universitetshospital har i løbet af de sidste 6 år gennemført studier, hvor 165 patienter med type 2 diabetes skulle følge LCHF eller en fedtfattig kost i 6 måneder. Resultaterne fra studiet bliver d. 13. december udgivet i et af de største medicinske tidsskrifter i verden; Annals of Internal Medicine.

Læs mere

Titel Effect of Calorie-Unrestricted Low-Carbohydrate, High-Fat Diet Versus High-Carbohydrate, Low-Fat Diet on Type 2 Diabetes and Nonalcoholic Fatty Liver Disease - A Randomized Controlled Trial 

 

Kontaktinformation

Læge og ph.d.-studerende
Camilla Dalby Hansen
Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S, OUH
Camilla.Dalby.Hansen@rsyd.dk 
Mob: 20646430

Læge og forsker Camilla Dalby Hansen

Læge og ph.d.-studerende Camilla Dalby Hansen fra OUH står bag forskningsprojektet i kost til patienter med type 2 diabetes.

APPFWU01V