Analyser
Information vedrørende analyser der udføres i laboratoriet
Afdelingen står naturligvis til rådighed ved spørgsmål om analyser, analysemetoder, afgivne svar og lignende. I så fald kan sekretariatet kontaktes med henblik på henvisning til rette medarbejder.
Det er angivet hvilke pakker, de enkelte gener indgår i. Såfremt man ikke ønsker hele pakken, men blot et eller enkelte af generne, kan disse rekvireres isoleret. I EPJ gøres det ved at vinge det ønskede gen af. På rekvisitionssedlen kan det f.eks. gøres ved at sætte en cirkel om det ønskede gen og gerne skrive det i indikationsfeltet.
OMIM numre til gen eller sygdom er angivet ved de enkelte analyser. Ved opslag i databasen ”Online Mendelian Inheritance in Man” kan man læse yderligere om generne og sygdommene: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/omim/
Synonymer
AIP-gen;DNA
Hepatitis b virus x-associated protein 2; xap2, ara9
Sygdomme
Hypofyseadenom, familiær isoleret
Gen/Region
AIP / 11q13.3
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
NPU ID
NPU28397
NKN, Nationale kortnavn
AIP-gen;DNA
EQA
Ingen
Akkreditering
Synonymer
Akut sygt barn
Beskrivelse
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter i hele arvemassen.
Undersøgelsen foretages bedst som en trio-genomsekventering, hvor forældrene til patienten genomsekventeres samtidigt. Samtidig genomsekventering af forældrene øger chancen for at påvise den sygdomsdisponerende variant. Dette skyldes, at når patientens resultater sammenholdes med forældrenes, bliver det muligt at påvise nyopståede (de novo) varianter samt at afgøre nedarvning af andre muligt betydende varianter.
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres i journalnotat for dato for rekvirering (se skabelon nedenfor), og der skal henvises til dato for dette ved notat ved rekvisition af analysen.
For probanden:
Følgende skabelon anbefales anvendt i journalnotatet i EPJ-SYD:
- Resume af kliniske oplysninger (kort men fyldestgørende, gerne i punktform)
- Særlig mistanke/diagnostiske håndtag (fx mistanke om en gruppe af sygdomme eller et særligt karakteristisk symptom)
- Familieanamnese (er forældrene raske? Er der lignende tilfælde i familien? Anden signifikant sygdom i familien?)
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres dato for ovenstående journalnotat i feltet ”Kliniske oplysninger”.
For forældre (ved trioanalyse):
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres probandens data i feltet ”Kliniske oplysninger”, fx ”mor til (probands navn og CPR)”.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering.
Varsling
Akut sygt barn genom skal altid aftales med/varsles til vagthavende læge på Klinisk Genetisk Afdeling.
Region
Hele genomet
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Hereditær nefropati med hørenedsættelse og øjenforandringer; X-bunden form (COL4A5)
Hereditær nefropati med hørenedsættelse og øjenforandringer; autosomale former (COL4A3, COL4A4)
Beskrivelse
Progredierende nefropati der sædvanligvis fører til kronisk nyresvigt før 30-års alderen og evt. ledsaget af perceptiv hørenedsættelse og øjenforandringer (lenticonus og retinopati). Den X-bundne form udgør ca. 85 % og de autosomale former ca. 15 %.
Heterozygote mutationer i de samme gener kan medføre tynd basalmembransygdom (se denne).
Alport syndrom med diffus leiomyomatosis ses ved deletion af de proksimale exons i COL4A5 samt exon 1 og 2 i COL4A6.
AMME-complex er et contigeous gene deletion syndrome, hvor der ud over Alport syndrom ses mental retardering, elliptocytosis, midtfacial hypoplasi og dysmorfe træk.
Der er to alternative metoder til undersøgelse af COL4A5: Next Generation Sequencing inklusiv copy-number analyse af DNA eller mRNA-analyse af dyrkede fibroblaster fra hudbiopsi.
Fordelen ved undersøgelse af mRNA fra dyrkede fibroblaster er, at splice site mutationer i introns detekteres med større sandsynlighed. Manglende farvning for alfa5-kæden i type IV-kollagen i den epidermale basalmembran understøtter diagnosen Alport syndrom i X-bunden form. Der ses manglende ekspression hos 70-80 % med sygdommen.
Hvis der påvises deletioner i den proximale del af COL4A5, analyseres COL4A6 for deletioner. I øvrige tilfælde analyseres COL4A6 ikke.
Panel
COL4A3, COL4A4, COL4A5
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
cDNA-analyse af COL4A5 mRNA fra dyrkede fibroblaster fra hudbiopsi
Prøvemateriale
DNA, celler (kun fra hudbiopsi)
Akkreditering
Synonymer
QF-PCR
Beskrivelse
Aneuploidiscreening er en hasteanalyse for antalsfejl af kromosomerne 13, 18, 21, X og Y. Analysen anvendes på prænatale prøver, ved mistanke om mola samt hos nyfødte ved mistanke om kromosomantalsfejl, fx trisomi 21.
Gen/Region
Udvalgte områder på kromosomerne 13, 18, 21, X og Y
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
GenQA
Akkreditering
Synonymer
rsa 15q11.2q13;DNA
Beskrivelse
Sygdommen er en såkaldt imprintning sygdom. Ca. 70 % har de novo mikrodeletion af det maternelle kromosom 15q11.2-q13. 3 % skyldes uniparental disomi af kromosom 15. 7 % skyldes en impritning defekt. Ca. 10 % har en mutation i UBE3A-genet. De sidste 10 % kan med nuværende viden ikke diagnosticeres molekylærgenetisk, dog er der påvist mutationer i MECP2-genet (Rett syndrom) hos nogle få patienter med klinisk AS. Den anvendte metode kan diagnosticere 80 % af patienterne med klinisk AS. Man kan evt. fortsætte med genundersøgelse af UBE3A genet. AS mikrodeletion kan også ses ved kromosom mikroarray, hvis den kliniske diagnose er mindre sikker.
Gen/Region
15q11.2-q13
Analysemetode
MLPA - inkl. methyleringsanalyse, kromosom mikroarray
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
EMQN
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Familiær colorectal cancer, CRC
Samlet betegnelser for de gener, som undersøges ved mistanke om familiær forekomst af colorectal cancer. Panelet er sammensat ud fra de nationale guidelines til genundersøgelsen.
Colorectal cancer, susceptibility to, 10, CRCS10 (POLD1)
Colorectal cancer, susceptibility to, 12, CRCS12 (POLE)
Familiær adenomatøs polypose type 1, FAP1 (APC)
Familiær adenomatøs polypose type 2, FAP2 (MUTYH)
Familiær adenomatøs polypose type 3, FAP3 (NTHL1)
Familiær adenomatøs polypose type 4, FAP4 (MSH3)
Hereditary mixed polyposis syndrome, type 1, HMPS1 (GREM1)
Hereditary mixed polyposis syndrome, type 2, HMPS2 (BMPR1A)
Juvenil polypose syndrom, JPS (BMPR1A, SMAD4)
Lynch syndrom (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2, EPCAM)
Oligodontia-colorectal cancer syndrome (AXIN2)
Peutz-Jeghers syndrom (STK11)
PTEN Hamartoma Tumor Syndrome, Cowden syndrome 1, (PTEN)
Sessile serrated poly cancer syndrome (RNF43)
Beskrivelse
CRCS10: Autosomal dominant arvelig sygdom. Tendens til polyp- og adenom dannelse i colon. Øget risiko for colorectal og endometriecancer.
CRCS12: Autosomal dominant arvelig sygdom. Tendens til polyp- og adenom dannelse i colon. Øget risiko for colorectal og endometriecancer.
FAP1: Autosomal dominant arvelig sygdom. Man ser bl.a. tendens til at danne multiple adenomer i colon, tyndtarm og ventrikel. Der er øget risiko for udvikling til colorectal cancer.
FAP2 : Autosomal recessiv arvelig sygdom med tendens til at danne multiple adenomer og polypper i colon og rectum. Der er øget risiko for udvikling til colorectal cancer.
FAP3: Autosomal recessiv arvelig sygdom. Der ses bl.a. tendens til colorectal adenomdannelse med øget risiko for colorectal cancer samt øget risiko for andre typer af maligne tumorer.
FAP4: Autosomal recessiv arvelig sygdom. Der ses bl.a. tendens til gastrointestinal adenomdannelse med øget risiko for colorectal cancer samt øget risiko for andre typer af tumorer både benigne og maligne.
HMPS1: Autosomal dominant arvelig sygdom. Tendens til polypdannelse i colon – adenomatøse, inflammatoriske, metaplastiske eller juvenile. Øget risiko for colorectal cancer.
HMPS2: Autosomal dominant arvelig sygdom. Tendens til polypdannelse i colon – adenomatøse, inflammatoriske, metaplastiske eller juvenile. Øget risiko for colorectal cancer.
JPS: Autosomal dominant arvelig sygdom. Der ses bl.a. øget tendens til polypdannelse gastointestinalt inkl. hamatomatøse polypper. Øget risiko for udvikling af coloncancer.
Lynch syndrom: Der henvises til side vedrørende Lynch.
Oligodontia-colorectal cancer syndrome: Autosomal dominant arvelig sygdom bl.a. med tendens til at danne adenomer i colon, samt oligodenti. Der er øget risiko for udvikling af colorectal cancer.
Peutz-Jeghers syndrom: Der henvises til side vedrørende Peutz-Jeghers syndrom.
PTEN Hamartoma Tumor Syndrome: Autosomal dominant arvelig sygdom. Der ses bl.a. tendens til harmatomdannelse, øget risiko for flere cancerformer, endokrin påvirkning, makrocefali, der kan være dysmorfe træk, psykomotorisk udvikling samt en række andre symptomer. Der ses tendens til gastroinstestinal polypdannelse.
Sessile serrated polyposis cancer syndrome: Sjælden sygdom med multiple serrated polypper. Der er øget risiko for udvikling af colorectal cancer.
Panel
APC, AXIN2, BMPR1A, EPCAM, GREM1, MLH1, MLH3, MSH2, MSH3, MSH6, MUTYH, NTHL1, PMS2, POLD1, POLE, PTEN, RNF43, RPS20, SMAD4, SCG5, STK11
Analysemetode
NGS, evt. MLPA, Sanger sekventering
Supplerende metoder, der som standard udføres ved analysen: MLPA af PMS2 for pseudogen
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Hereditary Breast and ovarian cancer, HBOC
HBOC, breast-ovarian cancer, familial, susceptibility to, 1; BROVCA1 (BRCA1)
HBOC, breast-ovarian cancer, familial, susceptibility to, 2; BROVCA2 (BRCA2)
Beskrivelse
HBOC er en autosomal dominant arvelig sygdom med øget risiko og tendens til tidlig debut af særligt mamma- og ovariecancer hos kvinder.
Ved PALB2 ses øget risiko for mammacancer ved kvinder. Det er uafklaret om, der er øget risiko for ovariecancer eller andre cancerformer.
Panel
ATM, BRCA1, BRCA2, CHEK2, PALB2, PTEN, STK11, TP53
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
EQA
EMQN
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Et samlet panel til de mest relevante gener ved mistanke om arvelig ovariecancer, primært overfladederiveret (adenocarcinomer)
HBOC, Hereditary breast and ovarian cancer (BRCA1, BRCA2), arvelig mammacancer
Lynch syndrome (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2, EPCAM)
Breast-ovarian cancer, familial, susceptibility to, type 3, BROVCA3, (RAD51C)
Breast-ovarian cancer, familial, susceptibility to, 4; BROVCA4, (RAD51D)
Beskrivelse
Der henvises til de sygdomsspecifikke sider for HBOC og Lynch.
BROVCA3: autosomal dominant arvelig sygdom. Der ses øget risiko for ovariecancer og muligvis mamma cancer. Det er ukendt, om der er øget risiko for andre cancerformer, og penetransen er ligeledes ukendt.
BROVCA4: autosomal dominant arvelig sygdom. Der ses øget risiko for ovariecancer og muligvis mamma cancer. Det er ukendt, om der er øget risiko for andre cancerformer, og penetransen er ligeledes ukendt.
Panel
BRCA1, BRCA2, BRIP1, EPCAM, MLH1, MSH2, MSH6, PMS2, RAD51C, RAD51D
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Supplerende metoder, der som standard udføres ved analysen: MLPA af PMS2 for pseudogen
Prøvemateriale
EQA
EMQN
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Et samlet panel til udredning for både arvelig mammacancer og arvelig ovariecancer
HBOC, Hereditary breast and ovarian cancer (BRCA1, BRCA2), arvelig mammacancer
Lynch syndrome (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2, EPCAM)
Breast-ovarian cancer, familial, susceptibility to, type 3, BROVCA3, (RAD51C)
Breast-ovarian cancer, familial, susceptibility to, 4; BROVCA4, (RAD51D)
Beskrivelse
Der henvises til de sygdomsspecifikke sider for HBOC, Lynch og arvelig ovariecancer.
BROVCA3: autosomal dominant arvelig sygdom. Der ses øget risiko for ovariecancer og muligvis mamma cancer. Det er ukendt, om der er øget risiko for andre cancerformer, og penetransen er ligeledes ukendt.
BROVCA4: autosomal dominant arvelig sygdom. Der ses øget risiko for ovariecancer og muligvis mamma cancer. Det er ukendt, om der er øget risiko for andre cancerformer, og penetransen er ligeledes ukendt.
Ved PALB2 ses øget risiko for mammacancer ved kvinder. Det er uafklaret, om der er øget risiko for ovariecancer eller andre cancerformer.
Panel
ATM, BRCA1, BRCA2, BRIP1, CHEK2, EPCAM, MLH1, MSH2, MSH6, PALB2, PMS2, PTEN, RAD51C, RAD51D, STK11, TP53
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Supplerende metoder, der som standard udføres ved analysen: MLPA af PMS2 for pseudogen
Prøvemateriale
EQA
EMQN
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Familial Atypical Mole-Malignant Melanoma Syndrome, FAMMM, (CDKN2A, CDK4)
Cutaneous Malignant Melanoma, CMM, (CDKN2A, CDK4)
Cutaneous Malignant Melanoma, susceptibility to, type 2, CMM2 (CDKN2A)
Cutaneous Malignant Melanoma,, susceptibility to, type 3 CMM3 (CDK4)
Familial Atypical Multiple Mole Melanoma-Pancreatic Carcinoma Syndrome, FAMMMPC (CDKN2A)
BAP1-tumor predisposition syndrome, BAP1-TPDS (BAP1)
Beskrivelse
FAMMM inkl. forskellige synonymer: Autosomal dominant arvelig sygdom med øget risiko for cutane maligne melanom og let øget risiko for andre cancerformer, primært i pancreas.
BAP1-TPDS: Der henvises til speciefik side om sygdommen.
Panel
ACD, BAP1, CDKN2A, CDK4, POT1, TERT, TERF2IP
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer
Cadherin 1, E-Cadherin
Sygdomme
HDGC, hereditary diffuse gastric cancer
Gen/Region
CDH1 / 16q22.1
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
NPU ID
NPU19035
NKN, Nationale kortnavn
CDH1-gen;DNA
EQA
Ingen
Akkreditering
Synonymer
CPOX-gen;DNA
Sygdomme
Hereditær koproporfyri
Coproporfyrinogen III-oxidase-mangel
Porfyri
Gen/Region
CPOX / 3q12
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
NPU ID
NPU29903
NKN, Nationale kortnavn
CPOX-gen;DNA
EQA
EMQN
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Diabetes melllitus, insulin-resistant, med acanthosis nigricans (INSR)
Rabson-Mendenhall syndrome, pineal hyperplasmi, insulin resistent diabetes mellitus, and somatic abnormalities (INSR)
Mendenhall syndrome (INSR)
Donohue syndrome , Leprechaunism (INSR)
Beskrivelse
Mutation i INSR kan medføre dominant eller recessivt nedarvet insulinresistent diabetes mellitus med acanthosis nigricans, Leprechaunisme og Rabson–Mendenhalls syndrom. Samlet er de karakteriseret ved insulin resistens, acanthosis nigricans, virilisering samt ketoacidosis.
Gen/Region
INSR / 19p13.2
Analyse
INSR-gen;DNA
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer
FMR1-gen [Fragilt X];DNA
Sygdomme
Fragilt X
Gen/Region
FMR1 / Xq27.3
Analysemetode
Fragilt X analysen bestemmer længden på et CGG-repeat i den utranslaterede region 5´ for FMR1-genet med three-primer CGG-repeat primed PCR (Asuragen).
Mere end 99 % med fragilt X syndrom har forøget antal CGG-repeat (typisk >200) og der er således kun en meget lille del, som skyldes deletioner eller punktmutationer i FMR1-genet.
Repeatlængden kategoriseres som følgende:
- For drenge: Normal: 1 allel 200 repeats
- For piger: Normal: 2 alleler 200 repeats
Prøvemateriale
NPU ID
NPU19079
NKN, Nationale kortnavn
FMR1-gen [Fragilt X];DNA
EQA
EMQN
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Fragilt X Syndrom
Beskrivelse
Skyldes primært ekspansion af en CGG-repeat-region i den utranslaterede del af exon 1 af FMR1 genet (>99 %). Afvigelser fra det normale repeat antal findes med meget stor sikkerhed. Arvegangen er X-bunden recessiv.
Gen/Region
FMR1 / Xq27.3
Analyse
FMR1-gen [Fragilt X];DNA
Analysemetode
Prøvemateriale
EQA
Der deltages i EMQN samt udveksles prøver med internationale laboratorier
Akkreditering
Synonymer
Genomsekventering
Helgenomsekventering
Whole genome sequencing, WGS
Beskrivelse
Ved Genom;DNA foregår selve laboratoriedelen på Klinisk Genetisk Afdeling, KGA. Langt de fleste postnatale genomer håndteres i dag laboratoriemæssigt i regi af Nationalt GenomCenter, og Genom;DNA på KGA er kun efter særlig aftale (forbeholdt patienter, hvor indikationen ikke er omfattet af NGC-udbuddet, og hvor der samtidig findes indikation for genomanalyse), ofte forudgået af vurdering/genetisk rådgivning på KGA
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter i hele arvemassen.
Undersøgelsen foretages bedst som en trio-analyse, hvor forældrene til patienten genomsekventeres samtidigt. Samtidig analyse af forældrenes data øger chancen for at påvise den sygdomsdisponerende variant. Dette skyldes, at når patientens resultater sammenholdes med forældrenes, bliver det muligt at påvise nyopståede (de novo) varianter samt at afgøre nedarvning af andre muligt betydende varianter. Genomsekventering af forældrene er dog ikke et krav for, at analysen kan gennemføres. I nogle familier giver det mening at medtage andre familiemedlemmer end forældrene til sammenligningen.
Genetiske fund kan ofte både have betydning for patienten selv og for andre familiemedlemmer.
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres i journalnotat for dato for rekvirering (se skabelon nedenfor), og der skal henvises til dato for dette ved notat ved rekvisition af analysen.
For probanden:
Følgende skabelon anbefales anvendt i journalnotatet i EPJ-SYD:
- Resume af kliniske oplysninger (kort men fyldestgørende, gerne i punktform)
- Særlig mistanke/diagnostiske håndtag (fx mistanke om en gruppe af sygdomme eller et særligt karakteristisk symptom)
- Familieanamnese (er forældrene raske? Er der lignende tilfælde i familien? Anden signifikant sygdom i familien?)
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres dato for ovenstående journalnotat i feltet ”Kliniske oplysninger”.
For forældre (ved trioanalyse):
- Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres probandens data i feltet ”Kliniske oplysninger”, fx ”mor til (probands navn og CPR)”.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering
Region
Hele genomet
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
NPU59043
NKN, Nationale kortnavn
Genom;DNA
EQA
Ingen
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
(CDH1)
Beskrivelse
Autosomal dominant arvelig sygdom. Øget risiko for diffus ventrikel cancer (signetrings adenocarcinom, linitis plastica). lobulær mamma cancer og colorectal cancer. Der kan ses læbe-ganespalte. Tendens til tidlig debut. Variabel fænotype.
Gen/Region
CDH1 / 16q22.1
Analyse
CDH1-gen;DNA
Panel
Genet rekvireres selvstændigt
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
HPC, HP, Kronisk Pancreatitis
Beskrivelse
Op til 80% af patienter med hereditær pancreatitis har mutationer i PRSS1. De fleste mutationer er lokaliseret i genets to trypsin regulatoriske områder. Tre mutationer er specielt hyppige og penetransen er afhængig af mutationen (43-93 %). Arvegangen er autosomal dominant.
Tre hyppige mutationer i SPINK1 (N34S, P55S og IVS3+TC) er associeret med hereditær pancreatitis, og kan i sjældne tilfælde være direkte årsag til udviklingen heraf. De anses dog for primært at øge risiko for udviklingen af pancreatitis med op til 23 %. Selvom der er rapporteret autosomal recessiv arvegang, og der for en enkelt mutation kan være autosomal dominant arvegang (c.27delC), er der for hovedparten også andre faktorer som fx miljø og andre genforandringer, der spiller ind i det fænotypiske udtryk. Mutationer i SPINK1 anses ofte som sygdomsmodificerende mutationer.
Adskillige mutationer i CTRC med loss of function og nogle potentielt patogene varianter er beskrevet. Som med mutationer i SPINK1 er en mutation ikke nødvendigvis nok til at udvikle sygdom, men kan i heterozygot form medføre en øget risiko for pancreatitis gennem interaktioner med mutationer i CFTR og SPINK1 eller miljøfaktorer. Selvom genforandringer i CTRC ikke er hyppige hos patienter med hereditær pankreatitis, tyder opgørelser på, at der hos bærere er 4-8 gange øget risiko for udvikling af pankreatitis.
Panel
CFTR, CTRC, PRSS1, SPINK1
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Familial hyperinsulinism
FHI- KATP
HHF1 (ABCC8)
HHF2 (KCNJ11)
HHF3 (GCK)
HHF6 (GLUD1)
HHF4 (HADH)
HHF5 (INSR)
HHF7, (SLC16A1)
Andre former: (HNF1A), (HNF4A), (INS), (UCP2)
Beskrivelse
Kongenit hyperinsulinisme er karakteriseret ved forhøjet p-insulin, p-C-peptid og p-proinsulin niveau. Vedvarende hypoglycemi kan medfører neurologisk skade og evt. død. Oprindeligt blev det antaget, at sygdommen kun berørte nyfødte og børn. Ikke desto mindre er mange tilfælde observeret hos voksne af alle aldre. Sygdommen udvikles på baggrund af mutation i et af ovenstående gener, hvilket resulterer defekt i betacellens KATP kanaler, der regulerer insulin sekretion. Arvegangen kan være autosomal recessiv eller autosomal dominant.
Der medsendes forældreprøver ved børn.
Mutation i ABCC8 eller KCNJ11 genet medfører defekt i betacelle KATP kanalen, der regulerer insulin sekretion. Tilstanden nedarves primært ved autosomal recessiv arvegang.
Gain-of-function mutation i glucokinase genet GCK medfører øget aktivitet af glucokinase og FHH. Arvegangen er autosomal dominant. Loss-of-function mutation i GCK medfører modsat nedsat aktivitet af glucokinase og MODY2.
HADH mutationer er en relativt hyppigt forekommende årsag til diazoxid-responsive CHI med et frekvens, der svarer til GLUD1 og HNF4A mutationer. Det kan anbefales, at HADH sekvensanalyse overvejes hos alle patienter med diazoxid-responsiv CHI, når recessiv arv mistænkes. Sjældne tilfælde af autosomal recessiv nedarvet HADH mutationer kan medføre defekt mitochondriel fedt syre β-oxidation (FAO). Disse patienter er karakteriseret ved et bredt spekter af symptomer, herunder hepatisk encefalopati førende til leversvigt, kardiomyopati, skelet myopati og vuggedød.
Dominant nedarvet mutation i INSR kan medføre postprandial hyperinsulinisme samt insulinresistent diabetes mellitus med acanthosis nigricans, Leprechaunisme og Rabson–Mendenhalls syndrom. Samlet er de karakteriseret ved insulin resistens, acanthosis nigricans, virilisering samt ketoacidosis, hypoglycæmi samt hyperinsulinæmi.
Gain-of-function mutation i GLUD1, der koder for mitochondrie enzymet glutamat dehydrogenase (GDH) kan medføre medfødt hyperinsulinæmi med høj koncentration af p- ammonium-ion. Tilstanden har autosomal dominant arvegang.
Gain-of function mutationer i SLC16A1 kan forårsage træningsudløst hyperinsulinisme (EIHI), en dominant nedarvet tilstand karakteriseret ved en uhensigtsmæssig insulinsekretion under anaerob træning eller pyruvat belastning, der medfører hypoglycæmi Missens mutationer i SLC16A1 - kan endvidere give erythrocyte lactate transporter defect, der ligeledes nedarves dominant.
Lille panel
ABCC8, KCNJ11, GCK, GLUD1
Stort panel
ABCC8, KCNJ11, GCK, HADH, INSR, GLUD1, SLC16A1, HNF4A, HNF1A, INS, UCP2
Analysemetode
NGS, MLPA, MS-MLPA for 6q24, Sanger sekventering
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Mb. Osler
HHT type 1 (ENG)
HHT type 2 (ACVRL1)
HHT type 3 (SMAD4)
CM-AVM type 1 (RASA1)
CM-AVM type 2 (EPHB4)
HHT like (GDF2)
Beskrivelse
HHT nedarves autosomal dominant og skyldes patogen variant i enten ACVRL1 genet (ALK1) (~40%), ENG genet (~42%) eller SMAD4 genet (~2-3%). Anvendte metoder identificerer patogen variant hos over 90% af personer med klinisk HHT.
Udover de tre klassiske HHT gener indeholder HHT panelet også gener for oplagte differentialdiagnoser; RASA1 og EPHB4 generne samt GDF2 genet, som medfører hhv. capillary malformation-arteriovenous malformation type 1, capillary malformation-arteriovenous malformation type 2 samt et HHT lignende syndrom (HHT type 5). GDF2 genet kaldtes tidligere BMP9.
Panel
ACVRL1, ENG, EPHB4, GDF2, RASA1, SMAD4
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
EQA
Der deltages i EMQN samt udveksles prøver med internationale laboratorier
Akkreditering
Synonymer
HMBS-gen;DNA
Sygdomme
Akut intermitterende porfyri, AIP
Porphobilinogen deaminase-mangel
Porfyri
Gen/Region
HMBS / 11q23.3
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
NPU ID
NPU34026
NKN, Nationale kortnavn
HMBS-gen;DNA
EQA
EMQN
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Hypofosfatemia, x-bundet; xlh, vitamin D-resistent rakitis, x-bundet (PHEX)
Beskrivelse
X-bundet dominant hypofosfatæmisk rakitis er karakteriseret ved udvikling af knogledeformitet med buede lange rørknogler, kort statur, tandgener heruden tandrodsabcesser og nedsat reabsorption af fosfor fra nyrerne, lavt calcium og forøget alkalisk fosfatase aktivitet. Der ses variabel ekspressivitet.
Gen/Region
PHEX / Xp22.11
Analyse
PHEX-gen;DNA
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Cushing disease, pituitary
Somatotropinoma, familial isolated; FIS
Isolated familial somatotropinoma; IFS
Acromegaly due to pituitary adenoma 1
Prolactinoma, familial
Beskrivelse
AIP mutation disponerer til Familiær isoleret hypofyse adenom (FIPA). Således er AIP mutation blevet påvist ved prolactinom og acromegaly. Tumorer kan ligeledes være ACTH secernerende og medfører Cushings sygdom. Det anslås at 15 % af patienter med FIPA, har mutation i AIP. Funktionel evaluering af AIP mutationer viser, at AIP fungerer som en tumor suppressor.
Gen/Region
AIP / 11q13.2
Analyse
AIP-gen;DNA
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Steroid Sulfatase Deficiency
Beskrivelse
Hudsygdom hvor huden minder om fiskeskæl. Der testes udelukkende for den X-bunden recessive form. 80-90 % af disse opstår på baggrund af deletioner i STS-genet.
Gen/Region
STS / Xp22.3
Analyse
STS-gen;DNA
Analysemetode
Kromosom mikroarray. Der foretages ikke sekventering af genet
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Immuno-polyendokrinopati, Immunodysregulering, polyendokrinopati, og enteropati, X-bunden; IPEX
X-bundet autoimmunitet-allergisk dysregulerings syndrom; XLAAD
IDDM-sekretorisk diarre syndrom; DMSD
Diarre, polyendokrinopati, fatal infektions syndrom, x-bundet
Enteropati, autoimmun, med hemolytisk anemi og polyendokrinopati
Beskrivelse
IPEX er en X-bunden recessiv immunologisk lidelse, der er karakteriseret ved enteropati og svær diarré, type 1 diabetes mellitus og dermatitis. Øvrige symptomer omfatter hypothyroidisme, autoimmun hæmolytisk anæmi, trombocytopeni, lymfadenopati, hepatitis og nefritis. IPEX kan være dødelig før 2 år, med mindre der indsættes intensiv behandling.
Gen/Region
FOXP3 / Xp11.23
Analyse
FOXP3-gen;DNA
Analysemetode
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer
KOS
Beskrivelse
Kagami-Ogata syndrom, KOS er et sjældent syndrom karakteriseret ved lille klokkeformet smalt thorax og ”coathanger-ribs”. Der kan ses andre misdannelser som f.eks. bugvægsdefekt og hjertemisdannelse. Der ses ofte forsinket motorisk udvikling og forsinket tale. Nogle patienter har let intellektuelt handikap, mens andre har normalt intellekt.
Kagami-Ogata syndrom forårsages af UPD14pat (paternel uniparental disomi af kromsom 14), allelspecifik imprintingdefekt eller allelspecifik mikrodeletion.
Gen/Region
14q32
Analysemetode
MLPA inkl. methyleringsanalyse
Prøvemateriale
NPU ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
GenQA
Akkreditering
Synonymer, undertyper
Kendt mutation
Kendt genforandring
Kendt CNV
Kendt deletion/duplikation
Prædiktiv test
Bærerstatus
Segregationsanalyse
Beskrivelse
Analysen rekvireres, når en patient skal undersøges for en genvariant, der tidligere er påvist hos beslægtede.
Analysen anvendes, når probanden er undersøgt med metoden next generation sequencing, NGS. Det drejer sig om alle analyser til whole genome/exome sequencing (WGS, WES) og ved screening af genpaneler.
Analysen anvendes desuden, når probanden er undersøgt med kromosom mikroarray.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Som udgangspunkt ikke nødvendigt.
Hvis probanden er undersøgt med kromosom mikroarray, skal samtykke indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering.
Gen
Alle gener eller kromosomregioner, hvori der er påvist en genvariant på afdelingen.
Analysemetode
Ved SNV, single nucleotide variant, anvendes som udgangspunkt sanger sekventering alternativt mlpa.
Ved CNV, copy number variation, anvendes som udgangspunkt kromosom mikroarray.
Prøvemateriale
NPU ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Afdelingen deltager i ekstern kvalitetskontrol på de anvendte analysemetoder i det omfang, som det er muligt.
Akkreditering
Synonymer
Array
Beskrivelse
Kromosom mikroarray er en metode, der undersøger hele genomet for kvantitative kromosomale ændringer, deletioner og duplikationer af en vis størrelse. Metoden benyttes også til kendte mikrodeletions- og mikroduplikationssyndromer, som tidligere blev påvist med andre metoder. Kromosom mikroarray-metoden kan ud over kvantitative ændringer give informationer om tab af heterozygositet (”loss of heterozygosity, LOH” eller ”region of homozygosity, ROH”), som er relevant ved konsanguinitet og uniparental disomi. Metoden giver endvidere information om mosaikker af kvantitative ændringer over 20-30 %. En god klinisk beskrivelse er nødvendig ved rekvirering af kromosom mikroarray.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering
Region
Helgenomsanalyse
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
GenQA
Akkreditering
Synonymer
Ingen
Beskrivelse
Kromosomanalyse udføres på dyrkede celler. Den anvendes ved mistanke om antalsfejl eller ved mistanke om strukturelle kromosomanomalier fx ved translokation i familien eller hyppige aborter.
Gen/Region
Screening af hele genomet på kromosomniveau
Analysemetode
Kromosomanalyse, celledyrkning, FISH
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
GenQA og CAP
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
LFS, (TP53)
Beskrivelse
Autosomal dominant arvelig sygdom med øget risiko for udvikling af cancer i flere organsystemer med tendens til tidlig debut. Der er meget variabel fænotype.
Gen/Region
TP53 / 17p13.1
Analyse
TP53-gen;DNA
Panel
Arvelig mammacancer
Arvelig mamma og ovariecancer
Analysemetoder
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
HNPCC, Hereditary non-polyposis colorectal cancer
Beskrivelse
Lynch syndrom arves autosomal dominant og skyldes genforandringer i MMR generne MLH1, MSH2, MSH6 og PMS2 eller i EPCAM genet opstrøms for MSH2. Der er tendens til polypdannelse colorectalt og colorectal cancer samt øget risiko for cancerudvikling i flere andre organer.
Panel
EPCAM, MLH1, MSH2, MSH6, PMS2
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Supplerende metoder, der som standard udføres ved analysen: MLPA af PMS2 for pseudogen
Prøvemateriale
EQA
EMQN
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Mason-type diabetes
MODY1 (HNF4A)
MODY2 (GCK)
MODY3 (HNF1A)
MODY4 (PDX1)
MODY5 (HNF1B)
MODY6 (NEUROD1)
MODY7 (KLF11)
MODY8 (CEL)
MODY9 (PAX4)
MODY10 (INS)
MODY11 (BLK)
MODY12 (ABCC8)
MODY13 (KCNJ11)
Beskrivelse
Maturity-Onset Diabetes of the Young, MODY er en dominant nedarvet monogen diabetes type, der kan forårsages af mutation i et af en række gener. MODY diagnosticeres oftest sent i barndommen eller i ungdommen, men er også set, at kunne udvikles i midaldrende voksne. MODY patienter misklassificeres ofte som værende type 1 elle 2 diabetikere. MODY har negativ GAD-antistof og normal/lav p-c-peptid.
Diagnosticering af MODY kan bidrage til en bedre behandling samt rådgivning og evt. behandling af familiemedlemmer. Således kan insulinbehandling i visse tilfælde, ændres til tablet behandling.
Ca. 80 % af MODY tilfældene forårsages af mutationer i HNF4A, GCK eller HNF1A. Det er ofte vanskeligt at adskille de enkelte arvelige MODY type baseret på den kliniske præsentation. Nedenfor anføres særlige karakteristik for enkelte af generne.
Mutation i GCK kan medføre hyperglycemi, men sjældent regelret diabetes og kræver sjældent medicinsk behandling.
Mutation i PDX1 er associeret med pancreatisk agensis i homozygote og i enkelte tilfælde ved heterozygote individer.
Mutationer i HNF1B genet fører til Diabetes Mellitus (DM) MODY 5. Andelen af HNF1B genmutationer blandt MODY patienter anslås til cirka 3 %. Mutation kan føre til alvorligere fænotype med eventuelle associerede manifestationer såsom retinopati, misdannelse af kønsorganerne, renal hypodysplasi og hyperrekkogene nyre.
Mutation i KCNJ11 kan udover permanent neonatal diabetes mellitus (PNDM) føre til Diabetes Mellitus (DM) MODY13, der opstår i ung alder med primær insulinsekretionsdefekt og normal insulinfølsomhed.
Ved den anvendte analysemetode er sensitiviteten ~99 %.
Lille panel
GCK, HNF1A, HNF1B, HNF4A, PDX1
Stort panel
ABCC8, BLK, CEL, GCK, HNF1A, HNF1B, HNF4A, INS, KCNJ11, KLF11, NEUROD1, PAX4, PDX1
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Supplerende metoder, der som standard udføres ved analysen:
- CEL:
- Fragmentanalyse for Variable Number of Tandem Repeats (VNTR) i exon 11
- Undersøgelse for rearrangement
Prøvemateriale
EQA
Der deltages i EMQN samt udveksles prøver med internationale laboratorier
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
PNDM: Persisterende neonatal diabetes mellitus
TNDM: Transient neonatal diabetes mellitus
Diabetes mellitus, permanent, of infancy; PDMI
Beskrivelse
Insulinkrævende hyperglykæmi inden for de første 3 levemåneder. Arvegangen er autosomal dominant.
Lille panel
ABCC8, GCK, GLIS3, KCNJ11, PDX1
Stort panel
ABCC8, EIF2AK3, FOXP3, GATA4, GATA6, GCK, GLIS3, GLUD1, HADH, HNF1A, HNF1B, HNF4A, IER3IP1, INS, INSR, KCNJ11, MNX1, NEUROD1, NEUROG3, NKX2-2, PAX6, PDX1, PTF1A, RFX6 SLC16A1, SLC19A2, SLC2A2, WFS1
Analysemetode
NGS, MLPA, MS-MLPA for 6q24, Sanger sekventering
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer
NGC arvelig hjertesygdom
Helgenomsekventering
Whole genome sequencing, WGS
Beskrivelse
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter.
Ved NGC arvelig hjertesygdom analyseres flere genpaneler dækkende de arvelige hjertesygdomme, som er udvalgt efter national drøftelse i regi af Dansk Selskab for Medicinsk Genetik´s (DSMG) specialistnetværk KardioGENet, eller svarende til HealthinCode kardiologiske paneler (priority og secondary genes).
Genpanel analyse vil være den primære tilgang.
Ved analysen kan man dog nogle gange vælge at genomsekventere prøver fra flere personer fra samme familie samtidigt. Det kan eksempelvis være aktuelt, hvis der er flere i familien med samme fænotype. Genomsekventering af forældrene/slægtninge er ikke et krav for, at analysen kan gennemføres.
Indikationer
Kriterier for rekvirering af analysen fremgår på Nationalt Genom Centers hjemmeside jf.
Blanketter og vejledninger (ngc.dk)
Thorakal aortasygdom
- DI710: Aortadissektion uden specifikation
- DI711: Rumperet thorakalt aortaaneurisme
- DI712: Thorakalt aortaaneurisme uden ruptur
- DI715: Rumperet thorakoabdominalt aortaaneurisme
- DI716: Thorakoabdominalt aortaaneurisme uden ruptur
Hypertrofisk kardiomyopati (HCM)
- DI421: Hypertrofisk obstruktiv kardiomyopati
- DI422: Hypertrofisk non-obstruktiv kardiomyopati
Langt QT Syndrom (LQTS)
- Autosomal dominant (Romano-Ward)
- Autosomal recessiv (Jervell og Lange Nielsen)
Katekolaminerg polymorf ventrikulær takykardi (CPVT)
Dilateret kardiomyopati (DCM)
Arytmogen kardiomyopati (AC)
- Arytmogen højre ventrikel kardiomyopati (ARVC) (desmosom gener og TMEM43)
- Arytmogen kardiomyopati forårsaget af andre gen varianter (LMNA, RBM20, FLNC, TTN og evt. andre gener)
Brugada Syndrom (BrS)
- DI47.2M Brugada Syndrom
- DI47.2LA Brugada-mønster type 1
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres i journalnotat for dato, hvor prøven rekvireres (se skabelon nedenfor), og der skal henvises til dato for dette notat ved rekvisition af analysen.
For probanden:
Følgende skabelon anbefales anvendt i journalnotatet i EPJ-SYD:
- Resume af kliniske oplysninger (kort men fyldestgørende, gerne i punktform)
- Særlig mistanke/diagnostiske håndtag (fx mistanke om en gruppe af sygdomme eller et særligt karakteristisk symptom)
- Familieanamnese (er forældrene raske? Er der lignende tilfælde i familien? Anden signifikant sygdom i familien?)
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres i feltet ”Kliniske oplysninger”
- Dato for ovenstående journalnotat
- Hvilken indikation af de ovenfor nævnte, der udløser ordineringen af analysen
For bestilling af analyse af flere i samme familie
- Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres probandens data også i feltet ”Kliniske oplysninger”, f.eks. ”mor til probands navn og CPR”.
Prætest rådgivning
Genomsekventering foretages efter information/prætest rådgivning på den rekvirerende afdeling. I nogle tilfælde, f.eks. hvis der er andre afficerede familiemedlemmer, kan patienten henvises til genetisk afdeling, som så varetager prætestrådgivningen.
Prætest-rådgivningen omhandler bl.a., ud over indhentning af oplysninger vedrørende patient og familiehistorie, information om analysen, vurdering af mulige arvegange og information om risikoen for tilfældighedsfund.
Ved trioanalyse skal prætestrådgivningen omfatte både barn og forældre.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering
Gener
Kardiomyopati standard panel v2 (62 gener):
ABCC9, ACAD9, ACTC1, ACTN2, AGK, ALMS1, ALPK3, BAG3, CDH2, CRYAB, CSRP3, DES, DMD, DSC2, DSG2, DSP, EMD, FHL1, FHOD3, FKTN, FLNC, FXN, GLA, GAA, JPH2, JUP, LAMP2, LDB3, LMNA, MYBPC3, MYH6, MYH7, MYL2, MYL3, MYPN, NEXN, NKX2-5, PKP2, PLN, PPA2, PRDM16, PRKAG2, PTPN11, RBM20, RYR2, SCN5A, SGCD, SLC22A5, SLC25A4, TAFAZZIN, TBX20, TCAP, TMEM43, TNNC1, TNNI3, TNNI3K, TNNT2, TPM1, TRIM63, TTN, TTR, VCL
*TTN exon 176-197 (NM_001267550.2) er multimapped region og derfor ikke egnet til at detektere varianter.
Arytmi standard panel v3 (53 gener):
ABCC9, AKAP9, ANK2, CACNA1C, CACNA2D1, CACNB2, CALM1, CALM2, CALM3, CASQ2, CAV3, CDH2, CTNNA3, DES, DSC2, DSG2, DSP, FLNC, GPD1L, HCN4, JUP, KCND3, KCNE1, KCNE2, KCNE3, KCNE5, KCNH2, KCNJ2, KCNJ5, KCNJ8, KCNQ1, LMNA, NKX2-5, PKP2, PLN, RANGRF, RBM20, RYR2, SCN10A, SCN1B, SCN2B, SCN3B, SCN4B, SCN5A, SLC22A5, SLMAP, SNTA1, TECRL, TGFB3, TMEM43, TRDN, TRPM4, TTN
Aortopati standard panel v1 (32 gener):
ACTA2, BGN, CBS, COL3A1, COL5A1, COL5A2, EFEMP2, ELN, FBLN5, FBN1, FBN2, FKBP14, FLNA, FOXE3, IPO8, LOX, MFAP5, MYH11, MYLK, NOTCH1, PLOD1, PRKG1, SKI, SLC2A10, SMAD2, SMAD3, SMAD4, TGFB2, TGFB3, TGFBR1, TGFBR2, THSD4
Kardiomyopati og Arytmi udvidet panel v2 (315 gener):
AARS2, ABCC9, ACAD9, ACADVL, ACTA1, ACTC1, ACTN2, AGK, AGL, AKAP9, ALMS1, ALPK3, ANK2, ANKRD1, ANO5, ARSB, ATAD3A, ATP5F1D, ATPAF2, BAG3, BRAF, CACNA1C, CACNA1D, CACNA2D1, CACNB2, CALM1, CALM2, CALM3, CASQ2, CAV3, CAVIN4, CBL, CDH2, CHRM2, COA5, COA6, COX10, COX14, COX15, COX20, COX6B1, COX7B, CPT2, CRYAB, CSRP3, CTF1, CTNNA3, DES, DMD, DNAJC19, DOLK, DSC2, DSG2, DSP, DTNA, ELAC2, EMD, EPG5, ETFA, ETFB, ETFDH, EYA4, FAH, FASTKD2, FHL1, FHL2, FHOD3, FKRP, FKTN, FLII, FLNC, FNIP1, FOXD4, FOXRED1, FXN, GATA4, GATA5, GATA6, GATAD1, GBE1, GFM1, GJA5, GLA, GLB1, GNB5, GPD1L, GSN, GUSB, GYG1, GAA, HADHA, HADHB, HAMP, HCN4, HGSNAT, HJV, HRAS, IDH2, IDS, IDUA, ILK, JPH2, JUP, KCNA5, KCND2, KCND3, KCNE1, KCNE2, KCNE3, KCNE5, KCNH2, KCNJ2, KCNJ5, KCNJ8, KCNQ1, KLF10, KLHL24, KRAS, LAMA2, LAMA4, LAMP2, LDB3, LMNA, LMOD2, LRPPRC, LZTR1, MAP2K1, MAP2K2, MIB1, MLYCD, MMACHC, MMUT, MRAS, MRPL3, MRPL44, MT-ATP6, MT-ATP8, MT-CO1, MT-CO2, MT-CO3, MT-CYB, MT-ND1, MT-ND2, MT-ND3, MT-ND4, MT-ND4L, MT-ND5, MT-ND6, MTO1, MT-RNR1, MT-RNR2, MT-TA, MT-TC, MT-TD, MT-TE, MT-TF, MT-TG, MT-TH, MT-TI, MT-TK, MT-TL1, MT-TL2, MT-TM, MT-TN, MT-TP, MT-TQ, MT-TR, MT-TS1, MT-TS2, MT-TT, MT-TV, MT-TW, MT-TY, MYBPC3, MYBPHL, MYH6, MYH7, MYL2, MYL3, MYL4, MYLK2, MYLK3, MYOM1, MYOT, MYOZ2, MYPN, NAGLU, NDUFA1, NDUFA10, NDUFA11, NDUFA2, NDUFA4, NDUFAF1, NDUFAF2, NDUFAF3, NDUFAF4, NDUFAF5, NDUFB11, NDUFB3, NDUFB8, NDUFS1, NDUFS2, NDUFS3, NDUFS4, NDUFS6, NDUFS7, NDUFS8, NDUFV1, NDUFV2, NEBL, NEXN, NF1, NKX2-5, NONO, NOS1AP, NPPA, NRAP, NRAS, NUBPL, NAA15, OBSCN, PCCA, PCCB, PDLIM3, PET100, PKP2, PLD1, PLEKHM2, PLN, PMM2, PNPLA2, PPA2, PPCS, PPP1CB, PPP1R13L, PRDM16, PRKAG2, PSEN1, PSEN2, PTPN11, QRSL1, RAF1, RANGRF, RASA2, RBM20, RHBDF1, RIT1, RNF220, RPL3L, RRAGD, RRAS, RYR2, SCN10A, SCN1B, SCN2B, SCN3B, SCN4B, SCN5A, SCO1, SCO2, SDHA, SDHAF1, SDHD, SGCB, SGCD, SGCG, SGSH, SHMT2, SHOC2, SLC22A5, SLC25A20, SLC25A3, SLC25A4, SLC30A5, SLC40A1, SLC4A3, SLC6A6, SLMAP, SNTA1, SOS1, SOS2, SPEG, SPRED1, SPRED2, SURF1, TAB2, TAFAZZIN, TANGO2, TBX20, TBX5, TCAP, TECRL, TFR2, TGFB3, TMEM126B, TMEM43, TMEM70, TMPO, TNNC1, TNNI3, TNNI3K, TNNT2, TOR1AIP1, TPM1, TRDN, TRIM63, TRPM4, TSFM, TTN, TTR, TXNRD2, UQCC2, VCL, XK, ZBTB17
*TTN exon 176-197 (NM_001267550.2) er multimapped region og derfor ikke egnet til at detektere varianter.
Aortopati udvidet panel v1 (71 gener):
ABCC6, ABL1, ACTA2, ADAMTS2, ADAMTSL4, ALDH18A1, ARIH1, ATP6V0A2, ATP7A, B3GAT3, B4GALT7, BGN, C1R, C1S, CBS, CHST14, COL11A2, COL12A1, COL1A1, COL1A2, COL2A1, COL3A1, COL4A1, COL4A5, COL5A1, COL5A2, COL6A1, COL6A2, COL6A3, DSE, EFEMP2, ELN, FBLN5, FBN1, FBN2, FKBP14, FLNA, FOXE3, GATA5, HCN4, IPO8, LOX, LTBP3, MAT2A, MED12, MFAP5, MYH11, MYLK, NOTCH1, PIEZO2, PKD1, PKD2, PLOD1, PLOD3, PRDM5, PRKG1, SKI, SLC2A10, SLC39A13, SMAD2, SMAD3, SMAD4, SMAD6, TGFB2, TGFB3, TGFBR1, TGFBR2, THSD4, TNXB, ZDHHC9, ZNF469
*TNXB exon 32-44 (NM_019105.8) er multimapped region og derfor ikke egnet til at detektere varianter.
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Analysen er ikke akkrediteret
Synonymer
Arvelig hæmatologisk sygdom
Helgenomsekventering
Whole genome sequencing, WGS
Beskrivelse
Denne analyse dækker de to underindikationer ”maligne arvelige hæmatologiske sygdomme” og ”uafklaret cytopeni (børn og unge 0-17 år)” i patientgruppen ”arvelig hæmatologisk sygdom” under Nationalt Genom Center, NGC.
Indikationer
Kriterier for rekvirering af analysen fremgår på Nationalt Genom Centers hjemmeside jf.
Blanketter og vejledninger (ngc.dk)
Maligne arvelige hæmatologiske sygdomme og børn og unge (0-17 år) med uafklaret cytopeni
a. Myeloid neoplasi med germline prædisposition:
- uden en præ-eksisterende sygdom eller organdysfunktion.
- præ-eksisterende trombocytopeni.
- associeret med anden organdysfunktion.
- associeret med arvelig knoglemarvssvigt og telomersygdomme.
b. Børn og voksne før 50 års alderen med uforklaret, vedvarende cytopeni, inklusiv monocytopeni, aplastisk anæmi og knoglemarvssvigt.
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres i journalnotat for dato for rekvirering (se skabelon nedenfor), og der skal henvises til dato for dette ved notat ved rekvisition af analysen.
Følgende skabelon anbefales anvendt i journalnotatet i EPJ-SYD:
- Resume af kliniske oplysninger (kort men fyldestgørende, gerne i punktform)
- Særlig mistanke (fx mistanke om en gruppe af sygdomme eller et særligt karakteristisk symptom)
- Familieanamnese (er forældrene raske? Er der lignende tilfælde i familien? Anden signifikant sygdom i familien?)
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres i feltet ”Kliniske oplysninger”
- Dato for ovenstående journalnotat
- Hvilken indikation af de ovenfor nævnte, der udløser ordineringen af analysen
Prætest rådgivning
Genomsekventering foretages efter information/prætest rådgivning på den rekvirerende afdeling. I nogle tilfælde, f.eks. hvis der er andre afficerede familiemedlemmer, kan patienten henvises til genetisk afdeling, som så varetager prætestrådgivningen.
Prætest-rådgivningen omhandler bl.a., ud over indhentning af oplysninger vedrørende patient og familiehistorie, information om analysen, vurdering af mulige arvegange og information om risikoen for tilfældighedsfund.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering.
Gener
Arvelig malign hæmatologisk sygdom standard panel v1 (120 gener):
ACD, ADA2, AK2, ANKRD26, ATM, BLM, BRCA1, BRCA2, BRIP1, CBL, CEBPA, CSF3R, CTC1, CXCR4, CYCS, DDX41, DKC1, DNAJC21, DOCK8, EFL1, ELANE, EPCAM, ERCC4, ERCC6L2, ETV6, FANCA, FANCB, FANCC, FANCD2, FANCE, FANCF, FANCG, FANCI, FANCL, FANCM, FAS, FYB1, G6PC3, GATA1, GATA2, GBA, GFI1, HAX1, IKZF1, ITK, JAGN1, KLF1, KRAS, LIG4, MAD2L2, MBD4, MECOM, MLH1, MPL, MSH2, MSH6, MYSM1, NAF1, NBN, NF1, NHP2, NOP10, PALB2, PARN, PAX5, PMS2, POT1, PRF1, PTPN11, RAD51C, RFWD3, RMRP, RPA1, RPL11, RPL15, RPL23, RPL26, RPL27, RPL31, RPL35A, RPL36, RPL5, RPS10, RPS15, RPS17, RPS19, RPS24, RPS26, RPS27, RPS27A, RPS28, RPS29, RPS7, RTEL1, RUNX1, SAMD9, SAMD9L, SBDS, SH2D1A, SLX4, SRC, SRP54, SRP72, STAT3, STN1, TAFAZZIN, TERC, TERT, THPO, TINF2, TOP3A, TP53, UBE2T, USB1, VPS45, WAS, WIPF1, WRAP53, XRCC2, ZCCHC8.
Arvelig malign hæmatologisk sygdom udvidet panel v1 (165 gener):
ACD, ADA2, AK2, ALAS2, ANKRD26, AP3B1, ATM, ATR, BLM, BLOC1S3, BLOC1S6, BRAF, BRCA1, BRCA2, BRIP1, CBL, CDAN1, CDIN1, CEBPA, CLPB, CSF2RA, CSF3R, CTC1, CXCR4, CYCS, DDX41, DKC1, DNAJC21, DNASE2, DOCK8, DTNBP1, EFL1, ELANE, EPCAM, ERCC4, ERCC6L2, ETV6, FANCA, FANCB, FANCC, FANCD2, FANCE, FANCF, FANCG, FANCI, FANCL, FANCM, FAS, FASLG, FYB1, G6PC3, GATA1, GATA2, GBA, GFI1, GINS1, HAX1, HPS3, HPS4, HPS5, HPS6, HRAS, IFNGR2, IKZF1, ITK, JAGN1, KCNN4, KLF1, KRAS, LAMTOR2, LIG4, LYST, MAD2L2, MAP2K1, MAP2K2, MBD4, MECOM, MLH1, MPIG6B, MPL, MRTFA, MSH2, MSH6, MYH9, MYSM1, NAF1, NBN, NF1, NHP2, NOP10, NRAS, OBFC1, PALB2, PARN, PAX5, PGM3, PMS2, POT1, PRF1, PTPN11, RAB27A, RAC2, RAD51C, RFWD3, RIT1, RMRP, RPA1, RPL11, RPL15, RPL23, RPL26, RPL27, RPL31, RPL35A, RPL36, RPL5, RPS10, RPS15, RPS17, RPS19, RPS24, RPS26, RPS27, RPS27A, RPS28, RPS29, RPS7, RTEL1, RUNX1, SAMD9, SAMD9L, SBDS, SH2D1A, SLC19A2, SLC25A38, SLC37A4, SLX4, SMARCD2, SOS1, SRC, SRP54, SRP72, STAT3, STN1, STX11, STXBP2, TAFAZZIN, TBXAS1, TERC, TERT, THPO, TINF2, TOP3A, TP53, UBE2T, UNC13D, USB1, VPS13B, VPS45, WAS, WDR1, WIPF1, WRAP53, XRCC2, ZCCHC8.
Analysemetode
Genomsekventering, NGC
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Analysen er ikke akkrediteret
Synonymer
NGC Audiogenetik
Helgenomsekventering
Whole genome sequencing, WGS
Beskrivelse
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter.
Ved NGC audiogenetik analyseres genpaneler dækkende de to indikationer, som er udvalgt efter national drøftelse i regi af Dansk Selskab for Medicinsk Genetik (DSMG)s specialistnetværk AudioGENet.
Genpanel analyse vil være den primære tilgang.
Ved analysen kan man i udvalgte tilfælde vælge at genomsekventere prøver fra flere personer fra samme familie samtidigt. Det kan eksempelvis være aktuelt, hvis der er flere i familien med samme fænotype. Genomsekventering af forældrene/slægtninge er ikke et krav for, at analysen kan gennemføres.
Indikationer
Kriterier for rekvirering af analysen fremgår på Nationalt Genom Centers hjemmeside jf.
Blanketter og vejledninger (ngc.dk)
- Mistanke om non-syndromisk hørenedsættelse
- Mistanke om syndromisk hørenedsættelse
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres enten i feltet ”Kliniske oplysninger” ved rekvirering eller i journalnotat, og hvor der henvises til dato for dette notat ved rekvisition af analysen.
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres i feltet ”Kliniske oplysninger”
- Dato for ovenstående journalnotat.
- Hvilken indikation af de ovenfor nævnte, der udløser ordineringen af analysen.
Prætest rådgivning
Genomsekventering foretages efter information/prætest rådgivning på den rekvirerende afdeling. I nogle tilfælde, f.eks. hvis der er andre afficerede familiemedlemmer, kan patienten henvises til genetisk afdeling, som så varetager prætestrådgivningen.
Prætest-rådgivningen omhandler bl.a., ud over indhentning af oplysninger vedrørende patient og familiehistorie, information om analysen, vurdering af mulige arvegange og information om risikoen for tilfældighedsfund.
Ved trioanalyse skal prætestrådgivningen omfatte både barn og forældre.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering.
Gener
Nonsyndromalt høretab panel v2 (196 gener):
ACTG1, ABCC1, ADCY1, ADGRV1, AIFM1, ALMS1, ATP1A3, ARSG, ATP2B2, ATP6V0A4, ATP6V1B1, ATP11A, BDP1, BSND, CABP2, CACNA1D, CCDC50, CD164, CDC14A, CDH23, CEACAM16, CEP250, CEP78, CHD7, CIB2, CISD2, CLDN14, CLDN9, CLIC5, CLPP, CLRN1, CLRN2, COCH, COL11A1, COL11A2, COL2A1, COL4A3, COL4A4, COL4A5, COL4A6, COL9A1, COL9A2, COL9A3, CRYM, DCDC2, DIABLO, DIAPH1, DIAPH3, DMXL2, DNMT1, DSPP, EDN3, EDNRB, ELMOD3, EPS8, EPS8L2, ERAL1, ESPN, ESRP1, ESRRB, EPHA10, EYA1, EYA4, FAM136A, FOXL1, GAB1, GAS2, GATA3, GIPC3, GJB2, GJB3, GJB6, GPRASP2, GPR156, GPSM2, GRAP, GREB1L, GRHL2, GRXCR1, GRXCR2, GSDME, HARS2, HGF, HOMER2, HOXA2, HSD17B4, IFNLR1, ILDR1, KARS1, KCNE1, KCNQ1, KCNQ4, KITLG, LARS2, LHFPL5, LMX1A, LOXHD1, LOXL3, LRTOMT, MAN2B1, MARVELD2, MCM2, MET, MEPE, MINAR2, MIR96, MITF, MPZL2, MSRB3, MT-CO1, MT-RNR1, MT-TH, MT-TI, , MT-TS1, MYH14, MYH9, MYO15A, MYO3A, MYO6, MYO7A, NARS2, NLRP3, NCOA3, OSBPL2, OTOA, OTOF, OTOG, OTOGL, PI4KB, P2RX2, PAX3, PCDH15, PDE1C, PDZD7, PJVK, PKHD1L1, PLS1, PNPT1, POU3F4, POU4F3, PPIP5K2, PRPS1, PTPRQ, RDX, REST, RIPOR2, ROR1, S1PR2, SCD5, SERPINB6, SERPINF1, SIX1, SLC12A2, SLC17A8, SLC19A2, SLC22A4, SLC26A4, SLC26A5, SLC44A4, SLITRK6, SMARCA4, SMPX, SOX10, SPATA5L1, SPNS2, STRC, STRCP1, SYNE4, TBC1D24, TECTA, TBL1X, TBL1Y, THOC1, TIMM8A, TMEM43, TMTC4, TFAP2A, TJP2, TMC1, TMEM132E, TMIE, TMPRSS3, TNC, TOP2B, TPRN, TRIOBP, TRRAP, TSHZ1, TWNK, USH1C, USH1G, USH2A, USP48, WBP2, WFS1, WHRN.
Syndromalt høretab panel v2 (506 gener):
ABCC1, ABHD12, ABHD5, ABR, ACAN, ACTB, ACTG1, ACOX1, ADCY1, ADGRV1, AFG2A, AFG2B, AIFM1, ALDH1A2, ALMS1, AMMECR1, ANKH, ANKRD11, AP1S1, AP3D1, APAF1, COA8, AQP4, ARID1A, ARID1B, ARSB, ARSG, ATF2, ATOH1, ATP1A2, ATP1A3, ATP2B2, ATP6V0A4, ATP6V1B1, ATP6V1B2, ATP8B1, ATP11A, AXIN1, BARHL1, BBS1, BBS4, BCAP31, BCR, BCS1L, BDNF, BDP1, BLOC1S5, BLOC1S6, BMP4, BSN, BSND, BTD, CABP2, CACNA1D, CACNB2, CACNG2, CASP3, CATSPER2, CCDC50, CD151, CD164, CDC14A, CDC6, CDH23, CDKN1B, CDKN2D, CDT1, CEACAM16, CELSR1, CEP250, CEP78, CHD7, CHRNA9, CHSY1, CIB2, CISD2, CKB, CLCNKA, CLCNKB, CLDN11, CLDN14, CLDN9, CLIC5, CLNS1A, CLPP, CLRN1, CLRN2, CNRIP1, COCH, COG4, COL11A1, COL11A2, COL1A1, COL1A2, COL2A1, COL4A3, COL4A4, COL4A5, COL4A6, COL9A1, COL9A2, COL9A3, COMP, CPLX1, CRLS1, CRYM, DACT1, DCAF17, DCDC2, DDB2, DDR1, GSDME, PJVK, DHODH, DIABLO, DIAPH1, DIAPH3, DIO2, DIO3, DLX2, DLX5, DMXL2, DNAJC3, DNMT1, DSPP, DVL1, DVL2, DVL3, EDN1, EDN3, EDNRA, EDNRB, EFTUD2, EIF4A3, ELMOD3, EPHA2, EPHB1, EPHB2, EPHB3, EPS8, EPS8L2, ERAL1, ERBB4, ERCC1, ERCC2, ERCC3, ERCC4, ERCC5, ESPN, ESR2, ESRP1, ESRRB, EVC, EYA1, EYA4, EPHA10, FABP4, FAM136A, FAS, FBXO2, FDXR, FGF10, FGF3, FGFR1, FGFR2, FGFR3, FIGN, FITM2, FKBP14, FOXC1, FOXF2, FOXG1, FOXL1, FOXI1, FOXI3, FRAS1, FREM2, FZD3, FZD6, GAB1, GAS2, GATA3, GBX2, GDF6, GFER, GFI1, GGPS1, GIPC3, GJA1, GJA1P1, GJB1, GJB2, GJB3, GJB4, GJB5, GJB6, GLI3, GNAI3, GPRASP2, GPSM2, GPX1, GRAP, GREB1L, GRHL2, GRID1, GRIP1, GRXCR1, GRXCR2, GSC, GSTP1, GUSB, GPR156, HAL, HARS2, HES1, HES5, HGF, HMX1, HMX2, HMX3, HOMER2, HOXA1, HOXA2, HOXB1, HSD17B4, HSPA9, HTRA2, HAAO, IFNLR1, IFT88, IGF1, ILDR1, ITGA8, JAG1, JAG2, KARS1, KCNE1, KCNJ10, KCNJ16, KCNQ1, KCNQ4, KDM3B, KDM6A, KIT, KITLG, KMT2D, LARS2, LEMD3, LETM1, LFNG, LHFPL5, LHX3, LMO4, LMX1A, LOXHD1, LOXL3, LRIG3, LRP2, LRTOMT, MAFB, MAN2B1, MANBA, MAP1A, MAP1B, MARVELD2, MAP3K20, MASP1, MATN3, MCM2, MCOLN3, MEPE, MET, MFN2, MGP, MINAR2, MIR96, MITF, MKKS, MN1, MORC2, MOS, MPV17, MPZL2, MSRB3, MSX2, MTAP, MT-CO1, MT-ND1, MT-RNR1, MT-TH, MT-TI, MT-TL1, MT-TS1, MT-TS2, MYH14, MYH9, MYO15A, MYO1C, MYO1F, MYO3A, MYO6, MYO7A, NARS2, NCOA3, NDP, NEU1, NEUROD1, NEUROG1, NLRP12, NLRP3, NOG, NOTCH1, NOTCH2, NOX3, NOXO1, NR2F1, NR4A3, NTF3, NTN1, NTRK2, OFD1, OGDHL, OPA1, ORC1, ORC4, ORC6, OSBPL2, OTOA, OTOF, OTOG, OTOGL, OTOP1, OTOR, OTX1, OTX2, P2RX2, PAX1, PAX2, PAX3, PBX1, PCDH15, PDE1C, PDSS1, PDZD7, PEX1, PEX26, PEX6, PEX7, PI4KB, PIK3C2A, PISD, PITX2, PKHD1L1, PLCB4, PLEK, PLXNB2, PLS1, PMP22, PNOC, PNPT1, POLD1, POLR1A, POLR1B, POLR1C, POLR1D, PORCN, POU1F1, POU3F4, POU4F3, PPIP5K2, PPP3R1, PROP1, PRPS1, PRRX1, PRRX2, PSMC3, PTK7, PTPRQ, PUF60, RAI1, RARA, RARB, RARG, RASA1, RDX, REST, RIPOR2, RMND1, RNF220, ROR1, RPS28, RPS6KA3, S1PR2, SALL1, SALL4, SARS1, SCARB2, SCD5, SCRIB, SDHD, SEMA3E, SERAC1, SERPINB6, SERPINF1, SF3B4, SGPL1, SIX1, SIX2, SIX5, SLC12A2, SLC12A6, SLC12A7, SLC17A8, SLC19A2, SLC1A3, SLC22A4, SLC26A2, SLC26A4, SLC26A5, SLC29A3, SLC30A4, SLC33A1, SLC44A4, SLC4A11, SLC4A7, SLC52A2, SLC52A3, SLC9A1, SLITRK6, SMPX, SMARCA4, SMS, SOBP, SOX10, SOX2, SOX9, SPATC1L, SPINK5, SPNS2, SPRY2, SPTBN4, ST3GAL5, STRC, STRCP1, STX4, STXBP3, SUCLA2, SYNE4, SYNJ2, TBC1D24, TBL1X, TBL1Y, TBX1, TBX10, TBX22, TCF21, TCOF1, TECTA, TFAP2A, TFAP2B, TGFA, TGFB2, THOC1, THRA, THRB, TIMM8A, TJP2, TMC1, TMEM43, TMEM126A, TMEM132E, TMIE, TMPRSS3, TMPRSS5, TMTC2, TMTC4, TNC, TNFRSF11B, TOP2B, TPRN, TRIOBP, TRMU, TRPV4, TRRAP, TSHR, TSHZ1, TUB, TUBB4B, TWNK, TWSG1, UCN, USH1C, USH1G, USH2A, USP48, VANGL2, WBP2, WFS1, WHRN, WIF1, XPA, XPC, XYLT2, YAP1, YARS1, ZPR1.
.
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Analysen er ikke akkrediteret
Synonymer, undertyper
Helgenomsekventering
Whole Genome Sequencing, WGS
Beskrivelse
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter.
Til denne sygdomsgruppe analyseres et større genpanel med 188 gener, som er udvalgt efter national drøftelse i regi af Dansk Selskab for Medicinsk Genetik´s (DSMG) specialistnetværk onkoGENet.
Der suppleres med undersøgelse af 54 gener, med henblik på detektion af sekundære fund, der kan være vigtige at kende til i forhold til anvendelse af kemoterapi.
Ved analysen skal forældreprøver genomsekventeres samtidigt. Ved påvisning af betydende variant(er) hos patienten er forældreprøverne vigtige for at afgøre, om påviste varianter er nyopstået (de novo) eller nedarvet fra den ene/ begge forældre. Genomsekventering af forældrene er dog ikke et krav for, at analysen kan gennemføres. I nogle familier kan det være aktuelt at medtage andre familiemedlemmer ved analysen eksempelvis, hvis der er flere i familien med samme fænotype.
Indikationer
Kriterier for rekvirering af analysen fremgår på Nationalt Genom Centers hjemmeside jf.
Blanketter og vejledninger (ngc.dk)
- Alle børn (0-17 år) med nydiagnosticeret kræft, herunder alle CNS-tumorer (inklusive lavgradstumorer) samt myelodysplastisk syndrom.
- Unge i alderen 18-20 år, der behandles på en børneonkologisk afdeling, fordi de har en tumor, der er typisk for barnealderen, men meget sjælden hos voksne.
- Alle patienter med nydiagnosticeret behandlingsresistent, progredieret eller recidiveret kræft herunder alle CNS-tumorer samt myelodysplastisk syndrom, når kræftdiagnosen er stillet i barnealderen (0-17 år) og resistens/progression/recidiv (i) opstår, mens patienten er <18 år og/eller (ii) opstår inden for 5 år fra diagnosetidspunktet, dvs. også hvis dette er efter det fyldte 18. år.
- Alle patienter med nydiagnosticeret 2. (eller senere) kræftsygdom (herunder alle CNS-tumorer samt myelodysplastisk syndrom), der er diagnosticeret inden for 5 år fra den 1. kræftsygdom blev diagnosticeret i barnealderen (0-17 år).
Analysen kan også omfatte børn fra Færøerne og Grønland, henvist til Danmark til udredning/ behandling for kræft.
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres i journalnotat for dato for rekvirering (se skabelon nedenfor), og der skal henvises til dato for dette ved notat ved rekvisition af analysen.
For probanden:
Følgende skabelon anbefales anvendt i journalnotatet i EPJ-SYD:
- Resume af kliniske oplysninger (kort men fyldestgørende, gerne i punktform)
- Særlig mistanke/diagnostiske håndtag (fx mistanke om en gruppe af sygdomme eller et særligt karakteristisk symptom)
- Familieanamnese (er forældrene raske? Er der lignende tilfælde i familien? Anden signifikant sygdom i familien?)
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres i feltet ”Kliniske oplysninger”
- Dato for ovenstående journalnotat
- Hvilken indikation af de ovenfor nævnte, der udløser ordineringen af analysen
For forældre (ved trioanalyse)
- Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres probandens data i feltet ”Kliniske oplysninger”, fx ”mor til (probands navn og CPR)”
Prætest rådgivning på børneafdelingen
Genomsekventering foretages efter information/ prætest rådgivning på børneafdelingen. Prætest-rådgivningen omhandler bl.a., ud over indhentning af oplysninger vedrørende patient og familiehistorie, vurdering af mulige arvegange og information om risikoen for tilfældighedsfund.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering
Gener
Cancer panel (187 gener):
A2ML1, ABCB11, ACD, AIP, AKT1, ALK, APC, ATM, AXIN2, BAP1, BARD1, BLM, BMPR1A, BRAF, BRCA1, BRCA2, BRIP1, BUB1B, CBL, CD27, CD70, CDC73, CDH1, CDK4, CDKN1B, CDKN1C, CDKN2A, CDKN2B, CEBPA, CEP57, CHEK2, CREBBP, CTC1, CTLA4, CTNNA1, CTR9, DDB2, DICER1, DIS3L2, DKC1, EGLN1, EGLN2, ELP1, EPAS1, EPCAM, ERCC2, ERCC3, ERCC4, ERCC5, ETV6, EXT1, EXT2, EZH2, FANCA, FANCB, FANCC, FANCD2, FANCE, FANCF, FANCG, FANCI, FANCL, FANCM, FAS, FBXW7, FH, FLCN, GATA2, GPC3, GPR161, GREM1, HAVCR2, HRAS, IKZF1, ITK, KIT, KRAS, LIG4, LZTR1, MAD2L2, MAP2K1, MAP2K2, MAX, MBD4, MC1R, MDH2, MEN1, MET, MITF, MLH1, MLH3, MSH2, MSH3, MSH6, MUTYH, NBN, NF1, NF2, NHP2, NOP10, NRAS, NSD1, NTHL1, NYNRIN, PALB2, PARN, PAX5, PHOX2B, PIK3CA, PMS1, PMS2, POLD1, POLE, POLH, POT1, PRKAR1A, PTCH1, PTCH2, PTEN, PTPN11, RAD50, RAD51, RAD51B, RAD51C, RAD51D, RAF1, RB1, RECQL4, REST, RET, RFWD3, RIT1, RMRP, RNF43, RPL11, RPL35A, RPL5, RPS10, RPS17, RPS19, RPS20, RPS24, RPS26, RPS7, RTEL1, RUNX1, SAMD9, SAMD9L, SBDS, SDHA, SDHAF2, SDHB, SDHC, SDHD, SEC23B, SETBP1, SH2D1A, SHOC2, SLX4, SMAD4, SMARCA4, SMARCB1, SMARCE1, SOS1, SPRED1, STK11, SUFU, TERC, TERF2IP, TERT, TINF2, TMEM127, TP53, TRIM28, TRIM37, TRIP13, TSC1, TSC2, UBE2T, USB1, VHL, WAS, WRAP53, WT1, XPA, XPC, XRCC2.
ACMG gener (73 gener):
ACTA2, ACTC1, ACVRL1, APC, APOB, ATP7B, BMPR1A, BRCA1, BRCA2, BTD, CACNA1S, CASQ2, COL3A1, DSC2, DSG2, DSP, ENG, FBN1, FLNC, GLA, GAA, HFE, HNF1A, KCNH2, KCNQ1, LDLR, LMNA, MAX, MEN1, MLH1, MSH2, MSH6, MUTYH, MYBPC3, MYH11, MYH7, MYL2, MYL3, NF2, OTC, PALB2, PCSK9, PKP2, PMS2, PRKAG2, PTEN, RB1, RET, RPE65, RYR1, RYR2, SCN5A, SDHAF2, SDHB, SDHC, SDHD, SMAD3, SMAD4, STK11, TGFBR1, TGFBR2, TMEM127, TMEM43, TNNI3, TNNT2, TP53, TPM1, TRDN, TSC1, TSC2, TTN, VHL, WT1.
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Analysen er ikke akkrediteret
Synonymer
NGC Endokrinologiske sygdomme
Helgenomsekventering
Whole genome sequencing, WGS
Beskrivelse
Denne analyse består af 10 sygdomsgrupper, som i NGC regi er slået sammen:
- Multiple endokrine neoplasier
- Fæokromocytom og paragangliom og andre binyresygdomme
- Monogen diabetes
- Sjældne thyreoideasygdomme
- Sjældne calcium- og knoglemetaboliske sygdomme
- Organisk hypoglykæmi
- Disorders of sex development
- Vækst- og fedmesyndromer
- Hypogonadotrop hypogonadisme
- Medfødt multipel hypofysedefekt
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter.
Ved NGC Endokrinologiske patienter analyseres et genpanel dækkende de arvelige endokrinologiske sygdomme.
Genpanelanalyse vil være den primære tilgang. Her vil der blive undersøgt for varianter i forudbestemte genpaneler, der dækker den valgte indikation.
Ved analysen kan man dog nogle gange vælge at genomsekventere prøver fra flere personer fra samme familie samtidigt. Det kan eksempelvis være i form af en såkaldt trio-analyse, hvor der ud over den afficerede patient inddrages blodprøver fra raske forældre, eller hvis der er flere i familien med samme fænotype.
Der kan være overlap til sjældne sygdomme hos børn og unge under 18 år. Her vælges i det enkelte tilfælde den grupper der vurderes mest dækkende.
Genomsekventering af forældre/slægtninge er ikke et krav for at analysen kan gennemføres.
Ved fund af betydende varianter i ABCC8 eller KCNJ11 genet, vil der blive udbedt supplerende forældreblodprøver.
Metoden egner sig ikke til påvisning af repeatsygdomme, imprintingsygdomme eller strukturelle kromosomanomalier fx GNAS relateret sygdom, Prader Willi syndrom og Silver Russell syndrom.
Ved mistanke hertil bestilles anden separat analyse, som ikke udføres i NGC regi.
Indikationer
Kriterier for rekvirering af analysen fremgår på Nationalt Genom Centers hjemmeside jf.
Blanketter og vejledninger (ngc.dk)
Multiple endokrine neoplasier
a. E31.21 MEN1
b. E31.22 MEN2A
c. E31.23 MEN2B
d. D44.8A MEN4 Multipel endokrin adenomatosis
e. D448 Ikke specificeret tumor i flere endokrine kirtler
f. E31 Funktionsforstyrrelser i flere endokrine kirtler
g. E311 Polyglandulær hyperfunktion
h. E318 Anden polyglandulær funktionsforstyrrelse
i. E34 Sygdomme i andre endokrine kirtler
j. E348 Anden sygdom i endokrine kirtler
Fæokromocytom og paragangliom og andre binyresygdomme
Monogen diabetes (DE13.X)
Sjældne thyreoideasygdomme
k. Hyper- og hypothyreose samt struma (DE03, DE04, DE05, DE07 herunder specielt øget calcitonin sekretion [DE070] (obs. Se eventuelt også under Multipel Endokrin neoplasi)
l. C-celle hyperplasi [DE070A] (obs. Se eventuelt også under Multipel Endokrin neoplasi)
m. Pendreds syndrom [DE071A])
n. Kongenit hypothyreose (DE030)
o. Nedsat sensitivitet til thyroideahormon-syndromer
Sjældne calcium- og knoglemetaboliske sygdomme
a. Idiopatisk hypoparathyroidisme E200
b. Primær hyperparathyroidisme E210-5
c. Forstyrrelser i fosforomsætningen og fosfataser E833
d. Hypofosfatæmi E833A
e. Familiær hypofosfatæmi E833A1
f. D-vitaminresistent rakitis E833B
g. Forstyrrelser i kalciumomsætningen E835, E835C, E835D
h. Familiær hypokalcurisk hyperkalcæmi E835A
i. Osteoporose M80, M81
Organisk hypoglykæmi
a. (DE161A-D) anden form for hypoglykæmi
b. (DE162) hypoglykæmi UNS
c. (DE169 og DE 169A) forstyrrelse af pancreas interne sekretion og hypoplasi af pancreas endokrine celler
d. (DQ453C) medfødt misdannelse af pancreas UNS
e. (DE74) andre forstyrrelser i kulhydratomsætningen
f. (DE740) forstyrrelse i glykogenaflejringen
g. (DE748) anden forstyrrelse i kulhydratomsætningen
h. (DE749) forstyrrelse i kulhydratomsætningen UNS
i. (DD136) godartet tumor i pancreas
j. (DD137) godartet tumor i Langerhanske øer
k. (DD137A) insulinom
Disorders of sex development (DSD)
a. Q56.0 – Q56.9 Indeterminate sex and pseudohermaphrodism.
Vækst- og fedmesyndromer
a. E66.8 Anden overvægt
b. Q87.1 Medfødt misdannelsessyndrom med dværgvækst
c. Q87.3 Syndromer med medfødte misdannelser med tidlig højdevækst
Hypogonadotrop hypogonadisme
a. Isoleret nedsat sekretion af gonadotropin
b. DE230A Isoleret nedsat sekretion af gonadotropin
c. DE230D Kallmanns syndrom
Medfødt multipel hypofysedefekt
a. ORPHA:95494 Multipel hypofysehormonmangel
b. E23 Nedsat aktivitet og andre sygdomme i hypofysen
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne anføres i journalnotat for dato for rekvirering (se skabelon nedenfor), og der skal henvises til dato for dette ved notat ved rekvisition af analysen.
For probanden:
Følgende skabelon anbefales anvendt i journalnotatet i EPJ-SYD:
- Resume af kliniske oplysninger (kort men fyldestgørende, gerne i punktform)
- Særlig mistanke/diagnostiske håndtag (fx mistanke om en gruppe af sygdomme eller et særligt karakteristisk symptom)
- Familieanamnese (er forældrene raske? Er der lignende tilfælde i familien? Anden signifikant sygdom i familien?)
(Alternativt kan relevante fyldestgørende oplysninger tilføjes under kliniske oplysninger, når analysen bestilles i EPJ Syd)
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres i feltet "Kliniske oplysninger"
- Dato for ovenstående journalnotat
- Hvilken indikation af de ovenfor nævnte, der udløser ordineringen af analysen
Ved bestilling af analyse af flere i samme familie:
- Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres probandens data i feltet ”Kliniske oplysninger”, fx ”mor til (probands navn og CPR)”.
Prætest rådgivning
Genomsekventering foretages efter information/prætest rådgivning på den rekvirerende afdeling. I nogle tilfælde, f.eks. hvis der er andre afficerede familiemedlemmer, kan patienten henvises til genetisk afdeling, som så varetager prætestrådgivningen.
Prætest-rådgivningen omhandler bl.a., ud over indhentning af oplysninger vedrørende patient og familiehistorie, information om analysen, vurdering af mulige arvegange og information om risikoen for tilfældighedsfund.
Ved trioanalyse skal prætestrådgivningen omfatte både barn og forældre.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering
Gener
OUH-KGA Endokrinologiske patienter - Disorders of sex development panel v1 (83 gener)
Pr. 01.11.2022
AMH, AKR1C2, AMHR2, AR, ARX, ATP6V0A4, ATRX, CBX2, CDK9, CDKN1C, CHD4, CHD7, CTU2, CUL4B, CYB5A, CYP11A1, CYP11B1, CYP17A1, CYP19A1, CYP21A2, DHCR7, DHH, DMRT1, ESR2, FEZF1, FGF17, FGF8, FGFR1, FGFR2, FSHB, GATA4, GNRH1, GNRHR, HHAT, HOXA13, HS6ST1, HSD17B3, HSD3B2, IL17RD, INPP5E, KISS1, KISS1R, LEP, LEPR, LHB, LHCGR, MAMLD1, MAP3K1, MCM5, MKS1, MYRF, NR0B1, NR2F2, NR3C1, NR5A1, NSMF, PAX6, PAX8, PBX1, POLR3B, POR, PROK2, PROKR2, PROP1, RPL10, RSPO1, SAMD9, SEMA3E, SGPL1, SOX10, SOX2, SOX9, SRD5A2, SRY, STAR, TAC3, TACR3, TCF12, TOE1, TSPYL1, WDR11, WT1, ZFPM2
OUH-KGA Endokrinologiske patienter - Fæokromocytom, paragangliom o.a. binyresygdomme panel v1 (13 gener)
Pr. 01.11.2022
FH, MAX, MEN1, NF1, PRKAR1A, RET, SDHA, SDHAF2, SDHB, SDHC, SDHD, TMEM127, VHL
OUH-KGA Endokrinologiske patienter - Hypogonadotrop hypogonadisme panel v1 (47 gener)
Pr. 01.11.2022
ANOS1, CCDC141, CHD7, CLPP, CUL4B, DCAF17, FEZF1, FGF17, FGF8, FGFR1, FSHB, GLI2, GNRH1, GNRHR, HAMP, HESX1, HFE, HJV, HS6ST1, IL17RD, KISS1, KISS1R, KLB, LEP, LEPR, LHB, LHCGR, LHX3, LHX4, NR0B1, NSMF, PROK2, PROKR2, PROP1, SEMA3A, SEMA3E, SEMA7A, SLC29A3, SLC40A1, SOX10, SOX2, SOX3, SPRY4, TAC3, TACR3, TFR2, WDR11
OUH-KGA Endokrinologiske patienter - Medfødt multipel hypofysedefekt panel v1 (25 gener)
Pr. 01.11.2022
BTK, CHD7, FGF8, FGFR1, FOXA2, GH1, GHR, GHRHR, GHSR, GLI2, GLI3, GNRHR, HESX1, IGSF1, LHX3, LHX4, OTX2, PITX2, PNPLA6, POU1F1, PROKR2, PROP1, SOX2, SOX3, TBX19
OUH-KGA Endokrinologiske patienter - Monogen diabetes panel v1 (58 gener)
Pr. 01.11.2022
ABCC8, AGPAT2, AKT2, ALMS1, APPL1, BSCL2, CEL, CISD2, DCAF17, DMXL2, DNAJC3, DYRK1B, EIF2AK3, EIF2S3, FOXP3, GATA4, GATA6, GCK, GLIS3, HAMP, HFE, HJV, HNF1A, HNF1B, HNF4A, IER3IP1, IL2RA, INS, INSR, KCNJ11, LMNA, LRBA, MNX1, MT-TL1, NEUROD1, NEUROG3, NKX2-2, PAX6, PCBD1, PDX1, PIK3R1, PLIN1, POLD1, PPARG, PPP1R15B, PTF1A, RFX6, SLC19A2, SLC29A3, SLC2A2, SLC40A1, STAT3, TFR2, TRMT10A, WFS1, ZBTB20, ZFP57, ZMPSTE24
OUH-KGA Endokrinologiske patienter - Multiple endokrine neoplasier panel v1 (15 gener)
Pr. 01.11.2022
AIP, CDC73, CDKN1B, MAX, MEN1, PRKAR1A, RET, SDHAF2, SDHB, SDHC, SDHD, TMEM127, TP53, VHL, NTRK1
OUH-KGA Endokrinologiske patienter - Organisk hypoglykæmi panel v1 (57 gener)
Pr. 01.11. 2022
ABCC8, ACAT1, AGL, AKT2, ALDOA, ALDOB, BTD, ENO3, EPM2A, FBP1, FOXA2, G6PC1, GBE1, GCK, GLUD1, GPC3, GYG1, GYS1, GYS2, GAA, HADH, HLCS, HNF1A, HNF4A, INSR, IVD, KCNJ11, KDM6A, KMT2D, LAMP2, LDHA, MAGEL2, MCEE, MMUT, NHLRC1, OXCT1, PC, PCCA, PCCB, PFKM, PGAM2, PGK1, PGM1, PHKA1, PHKA2, PHKB, PHKG2, PMM2, PRKAG2, PYGL, PYGM, RBCK1, SLC16A1, SLC2A2, SLC37A4, TANGO2, UCP2
OUH-KGA Endokrinologiske patienter - Sjældne calcium og knoglesygdomme panel v1 (83 gener)
Pr. 01.11.2022
AP2S1, AIRE, ALPL, AMER1, ANKH, B3GALT6, B4GALT7, BMP1, CA2, CASR, CDC73, CDKN1B, CDKN2B, CDKN2C, CDKN1A, CLCN5, CLCN7, COL1A1, COL1A2, CREB3L1, CRTAP, CTSK, CYP27B1, CYP2R1, CYP3A4, DMP1, DSPP, ENPP1, FAH, FAM20C, TENT5A, FERMT3, FGF23, FGFR1, FKBP10, GATA3, GCM2, GNA11, GORAB, IFITM5, LEMD3, LRP5, MEN1, NBAS, NOTCH2, OCRL, OSTM1, P3H1, P4HB, PHEX, PLEKHM1, PLOD2, PLS3, PPIB, PTH, PTH1R, RASGRP2, RET, SEC24D, SERPINF1, SERPINH1, SGK3, SLC34A1, SLC34A3, SLC9A3R1, SNX10, SOST, SOX3, SP7, SPARC, STX16, TAPT1, TBCE, TBX1, TCIRG1, TGFB1, TMEM38B, TNFRSF11A, TNFSF11, TRPV6, TYROBP, VDR, WNT1
OUH-KGA Endokrinologiske patienter - Sjældne thyroidea sygdomme panel v1 (36 gener)
Pr. 01.11.2022
ALB, CDCA8, DUOX2, DUOXA2, FOXE1, GLIS3, GNAS, HESX1, IGSF1, IRS4, IYD, LHX3, LHX4, NKX2-1, NKX2-5, OTX2, PAX8, POU1F1, PRKAR1A, PROP1, SECISBP2, SLC16A2, SLC26A4, SLC26A7, SLC5A5, SOX3, TBL1X, TG, THRA, THRB, TPO, TRHR, TSHB, TSHR, TTR, TUBB1
OUH-KGA Endokrinologiske patienter - Vækst og fedme syndromer panel v1 (162 gener)
Pr. 01.11.2022
ACAN, AKR1C2, ALMS1, AMMECR1, ANKRD11, ARCN1, ARL6, ATRIP, ATRX, BBS1, BBS10, BBS12, BBS2, BBS4, BBS5, BBS7, BBS9, BLM, BRAF, BRCA2, BRIP1, BTK, CBL, CCDC8, CDC6, CDKN1C, CDT1, CENPJ, CEP19, CEP290, CEP57, CHD7, CPE, CREBBP, CRIPT, CUL7, DHCR7, DNA2, DOK7, EP300, EPHX1, ERCC4, ERCC6, ERCC8, FANCA, FANCB, FANCC, FANCD2, FANCE, FANCF, FANCG, FANCI, FANCL, FANCM, FGD1, FGF8, FGFR1, FGFR3, GH1, GHR, GHRHR, GHSR, GLI2, GLI3, GNAS, GPR161, H19, HDAC8, HESX1, HMGA2, HRAS, IFT172, IGF1, IGF1R, IGF2, IGFALS, INPP5E, INSR, KANSL1, KDM6A, KMT2D, KRAS, KSR2, LEP, LEPR, LHX3, LHX4, LIG1, LIG4, LZTR1, MAGEL2, MAP2K1, MAP2K2, MC4R, MCM5, MKKS, MKS1, MYT1L, NBN, NIPBL, NRAS, NTRK2, OBSL1, ORC1, ORC4, ORC6, OTX2, PALB2, PAPPA2, PCNT, PCSK1, PHF6, PIK3R1, PITX2, PLAG1, PNPLA6, POMC, POU1F1, PPARG, PPP1CB, PROKR2, PROP1, PTPN11, RAD21, RAF1, RAPSN, RBBP8, RIT1, RNPC3, RNU4ATAC, ROR2, RPL10, RPS6KA3, SAMD9, SDCCAG8, SH2B1, SHOC2, SHOX, SHOX2, SIM1, SLX4, SMARCAL1, SMC1A, SMC3, SOS1, SOS2, SOX2, SOX3, SRCAP, STAT5B, TBCE, THRB, TOP3A, TRIM32, TRIM37, TTC8, TUB, UBE2T, VPS13B, WRN, XRCC4, ZFP57
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Analysen er ikke akkrediteret
Synonymer
NGC Nyresvigt hos børn og voksne
Denne analyse består af tre sygdomsgrupper, som i NGC regi er slået sammen:
- Terminalt og præ-terminalt nyresvigt af ukendt årsag hos børn og unge (<18 år)
- Terminalt og præ-terminalt nyresvigt af ukendt årsag hos voksne (18-60 år)
- Vedvarende, uforklaret albuminuri hos børn og voksne:
- Steroid resistent nefrotisk syndrom
- Sekundær FSGS uden kendt underliggende forklaring
- Uforklaret, vedvarende albuminuri hos patienter der er familiært disponeret til nyresygdom
- Debut af nefrotisk albuminuri < 2 årsalderen
Helgenomsekventering, Whole genome sequencing, WGS
Beskrivelse
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter.
Ved NGC nyresvigt analyseres et genpanel dækkende de arvelige nyresvigtssygdomme, som er udvalgt efter national drøftelse i regi af Dansk Selskab for Medicinsk Genetik’s (DSMG) specialistnetværk NefroGENet.
Genpanel analyse vil være den primære tilgang.
Ved analysen kan man dog nogle gange vælge at genomsekventere prøver fra flere personer fra samme famlie samtidigt. Det kan eksempelvis være aktuelt hvis der er flere i familien med samme fænotype eller ved udredning af børn med nyresygdom i kombination med ekstrarenale manifestationer. Genomsekventering af forældre/slægtninge er ikke et krav for at analysen kan gennemføres.
Indikationer
Kriterier for rekvirering af analysen fremgår på Nationalt Genom Centers hjemmeside jf.
Blanketter og vejledninger (ngc.dk)
Terminalt og præ-terminalt nyresvigt af ukendt årsag hos voksne
- DN189 - Kronisk nyreinsufficiens UNS
- DN031 - Kron. glom.nefrit m. fokal/segment. glomerulære forandringer (FSGS)
- DN038 - Kronisk glomerulonefritis med anden morfologi
- PRD3749 - Glomerulonephritis - no histology
- DN199 – Nyreinsufficiens UNS
- DN184 – kronisk nyreinsufficiens, stadie 4 (grp B)
- DN185 – kronisk nyreinsufficiens, terminal stadie 5
- DZ992 – afhængig af renal dialyse
- DZ940 – nyretransplantation
- DN159 – tubulointerstitiel nyresygdom uden specifikation
Terminalt og præ-terminalt nyresvigt af ukendt årsag hos børn og unge
- DN183-9 Kronisk nyreinsufficiens stadie 3-5
- DN031 FSGS
- DN038 Kronisk glomerulonefrit med anden morfologi
- DN199 Nyreinsufficiens UNS
- DZ992 Afhængig af dialyse
- DZ940 Nyretransplanteret
- DQ604 Bilateral nyrehypoplasi
- DQ613-9 Cystisk nyresygdom
- Ekkogene nyrer ved ultralydsskanning (ingen specifik IDC10 kode)
- Kronisk nyresygdom i kombination med ekstrarenale manifestationer (ingen specifik ICD10 kode)
Vedvarende, uforklaret albuminuri hos børn og voksne
- DN031 - kronisk glom. nefrit m. fokal/segmental glomerulære forandringer
- DN061 - Monosymptomat. proteinuri m fokal/segmentær glomerul-forandr
- DN021 - Recidiv/vedvar. hæmaturi m fokal/segmentær glomerul-forandr
- DN051 - Glom.nefrit UNS m fokale el segmentære glomerulære forandr.
- DR809 - Proteinuri UNS
- DN391 – Vedvarende proteinuri UNS
- DN040-DN049 Nefrose
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres i journalnotat for dato for rekvirering (se skabelon nedenfor), og der skal henvises til dato for dette ved notat ved rekvisition af analysen.
For probanden:
Følgende skabelon anbefales anvendt i journalnotatet i EPJ-SYD:
- Resume af kliniske oplysninger (kort men fyldestgørende, gerne i punktform)
- Særlig mistanke/diagnostiske håndtag (fx mistanke om en gruppe af sygdomme eller et særligt karakteristisk symptom)
- Familieanamnese (er forældrene raske? Er der lignende tilfælde i familien? Anden signifikant sygdom i familien?)
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres i feltet ”Kliniske oplysninger”
- Dato for ovenstående journalnotat
- Hvilken indikation af de ovenfor nævnte, der udløser ordineringen af analysen
Ved bestilling af analyse af flere i samme familie
- Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres probandens data i feltet ”Kliniske oplysninger”, fx ”mor til (probands navn og CPR)”.
Prætest rådgivning
Genomsekventering foretages efter information/prætest rådgivning på den rekvirerende afdeling. I nogle tilfælde, f.eks. hvis der er andre afficerede familiemedlemmer, kan patienten henvises til genetisk afdeling, som så varetager prætestrådgivningen.
Prætest-rådgivningen omhandler bl.a., ud over indhentning af oplysninger vedrørende patient og familiehistorie, information om analysen, vurdering af mulige arvegange og information om risikoen for tilfældighedsfund.
Ved trioanalyse skal prætestrådgivningen omfatte både barn og forældre.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering
Gener
Nyresvigt panel v2 (394 gener):
ACE, ACTB, ACTG1, ACTG2, ACTN4, ADAMTS13, ADAMTS9, AGT, AGTR1, AGXT, AHI1, ALDOB, ALG1, ALG5, ALG8, ALG9, ALMS1, ALPL, AMER1, AMN, ANKFY1, ANKS6, ANLN, ANOS1, AP2S1, APOA1, APOA2, APOC2, APOC3, APOE, APOL1, APRT, AQP2, ARHGAP24, ARHGDIA, ARID1B, ARL13B, ARL6, ARMC9, ATP2A2, ATP6V0A4, ATP6V1B1, ATP6V1C2, ATP7B, AVIL, AVPR2, B2M, B3GLCT, B9D1, B9D2, BBIP1, BBS1, BBS10, BBS12, BBS2, BBS4, BBS5, BBS7, BBS9, BCOR, BCS1L, BICC1, BMP4, BMP7, BNC2, BSND, C3, CA2, CACNA1H, CASR, CC2D2A, CCNQ, CD151, CD2AP, CD46, CDC5L, CDKN1C, CENPF, CEP104, CEP120, CEP164, CEP290, CEP41, CEP55, CEP83, CFB, CFH, CFHR1, CFHR2, CFHR3, CFHR4, CFHR5, CFI, CHD1L, CHD7, CHRM3, CHRNA3, CILK1, CISD2, CLCN5, CLCNKA, CLCNKB, CLDN10, CLDN16, CLDN19, CLVS1, COL4A1, COL4A3, COL4A4, COL4A5, COL4A6, COQ2, COQ4, COQ6, COQ8A, COQ8B, COQ9, COX10, CPLANE1, CPT2, CRB2, CRKL, CSPP1, CTNS, CTU2, CUBN, CUL3, CYP11B1, CYP11B2, CYP17A1, CYP24A1, DCDC2, DDX59, DGKE, DHCR7, DLC1, DLG5, DNAJB11, DSTYK, DYNC2H1, DYNC2I1, DYNC2I2, DZIP1L, DAAM2, EHHADH, EIF2AK3, EMP2, ERCC8, EYA1, FAH, FAM20A, FAN1, FANCA, FANCB, FANCD2, FANCE, FANCF, FANCI, FANCL, FAT1, FAT4, FBXL4, FCGR2A, FGA, FGF10, FGF20, FGFR2, FGFR3, FN1, FOXC2, FOXP3, FRAS1, FREM1, FREM2, FXYD2, G6PC1, GANAB, GAPVD1, GATA3, GATM, GFRA1, GLA, GLI3, GLIS2, GLIS3, GON7, GPC3, GREB1L, GRHPR, GRIP1, GSN, HNF1B, HNF4A, HOGA1, HOXA13, HPRT1, HPSE2, HRAS, HSD11B2, HYLS1, HAAO, IFT122, IFT140, IFT172, IFT27, IFT43, IFT80, INF2, INPP5E, INVS, IQCB1, ITGA3, ITGA8, ITSN1, ITSN2, JAG1, JAM3, KANK1, KANK2, KANK4, KAT6B, KCNJ1, KCNJ5, KCNQ1OT1, KCTD1, KIF14, KIF7, KIRREL1, KIAA0586, KIAA0753, KLHL3, KYNU, LAGE3, LAMA5, LAMB2, LCAT, LMNA, LMX1B, LRIG2, LRP4, LYZ, LZTFL1, MAFB, MAGED2, MAGI2, MAPKBP1, MEFV, MKKS, MKS1, MMACHC, MMUT, MT-TF, MT-TL1, MTX2, MUC1, MYH9, MYO1E, MYOCD, NADSYN1, NEK1, NEK8, NEU1, NIPBL, NLRP3, NOTCH2, NPHP1, NPHP3, NPHP4, NPHS1, NPHS2, NR3C1, NR3C2, NRIP1, NUP107, NUP133, NUP160, NUP205, NUP85, NUP93, NXF5, OCRL, OFD1, OSGEP, PAX2, PBX1, PDE6D, PDSS2, PEX12, PEX2, PIGN, PIGT, PKD1, PKD2, PKHD1, PLCE1, PMM2, PODXL, PTPRO, REN, RMND1, ROBO1, ROBO2, RPGRIP1L, RRM2B, SALL1, SALL4, SARS2, SCARB2, SCNN1A, SCNN1B, SCNN1G, SDCCAG8, SEC61A1, SEC63, SGPL1, SIX1, SIX2, SIX5, SLC12A1, SLC22A12, SLC26A1, SLC2A2, SLC2A9, SLC34A1, SLC37A4, SLC3A1, SLC41A1, SLC4A1, SLC4A4, SLC7A7, SLC7A9, SLIT2, SMARCAL1, STRA6, SYNPO, SYNPO2, TBC1D1, TBC1D24, TBC1D8B, TBX1, TBX18, TBX6, TCTN1, TCTN2, TCTN3, TFAP2A, THBD, TMEM107, TMEM138, TMEM216, TMEM231, TMEM237, TMEM67, TNS2, TNXB, TP53RK, TP63, TPRKB, TRAF3IP1, TRAP1, TRIM32, TRIM8, TRPC6, TSC1, TSC2, TTC21B, TTC8, TTR, TXNDC15, UMOD, UPK3A, VHL, VIPAS39, VPS33B, WDPCP, WDR19, WDR35, WDR4, WDR73, WNK1, WNK4, WNT3, WNT4, WNT5A, WNT9B, WT1, XDH, XPNPEP3, XPO5, YRDC, ZIC3, ZMPSTE24, ZMYM2, ZNF423
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Analysen er ikke akkrediteret
Synonymer
NGC øjensygdomme
Helgenomsekventering
Whole genome sequencing, WGS
Beskrivelse
For genomanalyse via NGC for gruppen af patienter med øjensygdomme, kan analysen udføres enten som trioanalyse eller som panelanalyse. Panelanalyse er mest oplagt ved meget specifikke fænotyper (se nedenstående). Ved mere komplekse fænotyper og hos børn foretrækkes hvis overhovedet muligt triogenom.
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter.
Ved trio-genomsekventering, foretages genomsekventering af barn og forældre samtidigt. Når patientens data sammenholdes med forældrenes, bliver det muligt at påvise nyopståede (de novo) varianter samt at afgøre nedarvning af andre muligt betydende varianter. Genomsekventering af forældrene er dog ikke et krav for, at analysen kan gennemføres. I nogle familier giver det mening at medtage andre familiemedlemmer end forældrene til sammenligningen.
Panelanalyse er bedst egnet til afgrænsede problemstillinger for hvilke der findes et afgrænset antal relevante gener. I tilfælde hvor det kun er muligt at analysere genom fra probanden selv (enkeltgenomer) anbefales panelanalyse.
Indikationer
Kriterier for rekvirering af analysen fremgår på Nationalt Genom Centers hjemmeside jf.
Blanketter og vejledninger (ngc.dk)
Følgende indikationer er gældende for NGC oftalmologi. For alle grupper gælder, at der skal være mistanke om genetisk årsag:
- Arveligt betingede sygdomme i øjets nethinde (retinopatier)
- Ved isoleret retinopati skal der være foretaget panel for retinopati med normalt resultat først
- Ved retinopati med syndrommistanke er der indikation for NGC oftalmologi umiddelbart (trioanalyse anbefales)
- Bilateral grå stær hos børn/unge (bilateral cataract) (Trio foretrækkes, men enkeltgenom med panel kan også udføres)
- Strukturelle øjensygdomme
- For albinisme skal der være foretaget panel for albinisme med normalt resultat først
- For alle øvrige kan der udføres NGC oftalmologi umiddelbart (trioanalyse anbefales)
- Synsnervesygdomme (opticusneuropatier)
- Ved LHON skal der være foretaget panel for LHON med normalt resultat først
- For alle øvrige kan der udføres NGC oftalmologi (trioanalyse foretrækkes, men der kan udføres genpanel på enkeltgenomer)
- Ultra sjældne øjensygdomme (trioanalyse anbefales)
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres i journalnotat for dato for rekvirering (se skabelon nedenfor), og der skal henvises til dato for dette ved notat ved rekvisition af analysen.
For probanden:
Følgende skabelon anbefales anvendt i journalnotatet i EPJ-SYD:
- Resume af kliniske oplysninger (kort men fyldestgørende, gerne i punktform)
- Særlig mistanke/diagnostiske håndtag (fx mistanke om en gruppe af sygdomme eller et særligt karakteristisk symptom)
- Familieanamnese (er forældrene raske? Er der lignende tilfælde i familien? Anden signifikant sygdom i familien?)
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres i feltet ”Kliniske oplysninger”
- Dato for ovenstående journalnotat
- Hvilken indikation af de ovenfor nævnte, der udløser ordineringen af analysen
For forældre (ved trioanalyse)
- Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres probandens data i feltet ”Kliniske oplysninger”, fx ”mor til (probands navn og CPR)”.
Prætest rådgivning
Genomsekventering foretages efter information/prætest rådgivning på den rekvirerende afdeling. I nogle tilfælde, f.eks. hvis der er andre afficerede familiemedlemmer, kan patienten henvises til genetisk afdeling, som så varetager prætestrådgivningen.
Prætest-rådgivningen omhandler bl.a., ud over indhentning af oplysninger vedrørende patient og familiehistorie, information om analysen, vurdering af mulige arvegange og information om risikoen for tilfældighedsfund.
Ved trioanalyse skal prætestrådgivningen omfatte både barn og forældre.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering.
Gener
Nationalt katarakt panel v2 (128 gener):
ABHD12, ADAMTS10, ADAMTSL4, AGK, AGPS, ALDH18A1, ANAPC1, ATAD3A, AQP5, B3GLCT, BCOR, BFSP1, BFSP2, CDK9, CHMP4B, COL11A1, COL18A1, COL2A1, COL4A1, CRYAA, CRYAB, CRYBA1, CRYBA4, CRYBB1, CRYBB2, CRYBB3, CRYGA, CRYGB, CRYGC, CRYGD, CRYGS, CTDP1, CYP27A1, CYP51A1, DHCR7, DNMBP, DYRK1A, EED, EIF2B2, EPG5, EPHA2, ERCC2, ERCC3, ERCC5, ERCC6, ERCC8, FAM126A, FAR1, FOXE3, FTL, FYCO1, GALE, GALK1, GALT, GCNT2, GEMIN4, GFER, GJA3, GJA8, GLS, GNPAT, GTF2H5, HMX1, HSF4, HTRA2, INPP5K, INTS1, JAM3, LCAT, LEMD2, LIM2, LONP1, LSS, MAF, MAN2B1, MED27, MIP, MIR184, MSMO1, MYH9, NACC1, NDP, NF2, NHS, NUP188, OCRL, OPA3, P3H2, PANK4, PAX6, PEX1, PEX10, PEX11B, PEX12, PEX13, PEX14, PEX16, PEX19, PEX2, PEX26, PEX3, PEX5, PEX6, PEX7, PIK3C2A, PITX3, PLOD3, PTCH1, PXDN, RAB18, RAB3GAP1, RAB3GAP2, RIC1, SC5D, SIL1, SIPA1L3, SLC16A12, SLC2A1, SLC33A1, SRD5A3, TDRD7, TFAP2A, VIM, VSX2, WFS1, WRN, XYLT2, ZNF526
Nationalt optikus atrofi panel v2 (48 gener):
ACO2, AFG3L2, ALPK1, AP3B2, ATAD3A, ATP1A3, AUH, C12orf65, C19orf12, CISD2, DNAJC30, DNM1L, EPRS1, FDXR, ISCA2, MCAT, MECR, MFF, MFN2, MIEF1, MT-ATP6, MT-ND1, MT-ND4, MT-ND6, MTPAP, NBAS, NDUFAF5, NDUFA12, NDUFS1, NDUFS2, NR2F1, OPA1, OPA3, PMPCA, POLG, RTN4IP1, SLC25A46, SLC44A1, SLC52A2, SPG7, SSBP1, TFG, TIMM8A, TMEM126A, TSFM, UCHL1, WFS1, YME1L1
Albinisme panel v.1 (36 gener):
AHR, AP3B1, AP3D1, BLOC1S3, BLOC1S5, BLOC1S6, CACNA1A, CACNA1F, CASK, DCT, DTNBP1, FRMD7, GPR143, HPS1, HPS3, HPS4, HPS5, HPS6, LRMDA, LYST, MANBA, MC1R, MITF, MLPH, MYO5A, OCA2, PAX6, RAB27A, SACS, SETX, SLC24A5, SLC38A8, SLC45A2, TULP1, TYR, TYRP1
Nationalt kongenit glaucom panel v.1 (25 gener):
ADAMTS10, ADAMTS17, B3GLCT, COL2A1, COL4A1, CPAMD8, CYP1B1, DDX58, FOXC1, FOXD3, FOXE3, LMX1B, LTBP2, MYOC, OCRL, OPTN, PAX6, PITX2, PITX3, PXDN, SBF2, SH3PXD2B, TBK1, TEK, WDR36
Nationalt retinal dystrofi panel v2 (303 gener):
ABCA4, ABCC6, ABHD12, ACBD5, ACO2, ADAM9, ADAMTS18, ADGRV1, ADIPOR1, AFG3L2, AGBL5, AHI1, AHR, AIPL1, AIRE, ALDH3A2, ALMS1, ALPK1, AMACR, ARHGEF18, ARL13B, ARL2BP, ARL3, ARL6, ARSG, ASRGL1, ATF6, ATOH7, ATXN7, BBIP1, BBS1, BBS10, BBS12, BBS2, BBS4, BBS5, BBS7, BBS9, BEST1, C1QTNF5, CABP4, CACNA1F, CACNA2D4, CAPN5, CC2D2A, CCT2, CDH23, CDH3, CDHR1, CEP164, CEP19, CEP250, CEP290, CEP78, CERKL, CFAP410, CFAP418, CFH, CHM, CIB2, CLCC1, CLN3, CLN5, CLN6, CLN8, CLRN1, CLUAP1, CNGA1, CNGA3, CNGB1, CNGB3, CNNM4, COL18A1, COL4A1, COQ2, COQ5, CRB1, CRX, CSPP1, CTC1, CTNNA1, CTNNB1, CTSD, CWC27, CYP2R1, CYP4V2, DHDDS, DHX38, DMD, DRAM2, EFEMP1, ELOVL1, ELOVL4, ERCC6, ERCC8, ESPN, EXOSC2, EYS, FAM161A, FDXR, FLVCR1, FRMD7, FZD4, GDF6, GNAT1, GNAT2, GNB3, GNPTG, GPR143, GPR179, GRK1, GRM6, GRN, GUCA1A, GUCA1B, GUCY2D, HARS1, HCCS, HGSNAT, HK1, HMX1, IDH3A, IDH3B, IFT140, IFT172, IFT27, IFT74, IFT81, IMPDH1, IMPG1, IMPG2, INPP5E, IQCB1, JAG1, KCNJ13, KCNV2, KIAA1549, KIF11, KIF3B, KIZ, KLHL7, LAMA1, LAMP2, LCA5, LIG3, LRAT, LRIT3, LRP2, LRP5, LZTFL1, MAK, MAPKAPK3, MED12, MERTK, MFRP, MFSD8, MKKS, MKS1, MMACHC, MSTO1, MTRFR, MTTP, MVK, MYO7A, NBAS, NDP, NEUROD1, NMNAT1, NPHP1, NPHP3, NPHP4, NR2E3, NRL, NYX, OAT, OFD1, OPN1SW, OTX2, P3H2, PANK2, PAX2, PCARE, PCDH15, PCYT1A, PDE6A, PDE6B, PDE6C, PDE6G, PDE6H, PDSS1, PDZD7, PEX1, PEX2, PEX6, PEX7, PGK1, PHYH, PITPNM3, PLA2G5, PLK4, PNPLA6, POC1B, POC5, POMGNT1, POMGNT2, POMT1, PPT1, PRCD, PRDM13, PROM1, PRPF3, PRPF31, PRPF4, PRPF6, PRPF8, PRPH2, PRPS1, RAB28, RAX2, RBP3, RBP4, RCBTB1, RD3, RDH11, RDH12, RDH5, REEP6, RGR, RGS9, RGS9BP, RHO, RIMS2, RLBP1, RNU4ATAC, ROM1, RP1, RP1L1, RP2, RP9, RPE65, RPGR, RPGRIP1, RPGRIP1L, RS1, RTN4IP1, SAG, SAMD7, SAMD11, SCAPER, SDCCAG8, SEMA4A, SLC24A1, SLC25A46, SLC37A3, SLC38A8, SLC6A6, SLC7A14, SNRNP200, SPATA7, SPP2, SPTLC1, SRD5A3, SSBP1, STN1, TEAD1, TIMM8A, TIMP3, TINF2, TLCD3B, TMEM216, TMEM218, TMEM231, TMEM237, TOPORS, TPP1, TRAF3IP1, TREX1, TRIM32, TRNT1, TRPM1, TSPAN12, TTC8, TTLL5, TTPA, TUB, TUBB4B, TUBGCP4, TUBGCP6, TULP1, UNC119, USH1C, USH1G, USH2A, USP45, VCAN, VPS13B, WDPCP, WDR19, WHRN, ZFYVE26, ZNF408, ZNF423, ZNF513
Nationalt vitreoretinal dystrofi/stickler panel v1 (30 gener):
ATOH7, BEST1, BMP4, CAPN5, COL11A1, COL11A2, COL18A1, COL2A1, COL9A1, COL9A2, COL9A3, COMP, CTC1, CTNNB1, FZD4, GZF1, KCNJ13, KIF11, LOXL3, LRP2, LRP5, MATN3, NDP, NR2E3, P3H2, RS1, SLC26A2, TSPAN12, VCAN, ZNF408
Nationalt øjenmisdannelses panel v2 (109 gener) – omfatter bl.a. mikroftalmi og aniridi:
ABCB6, ACTB , ACTG1, ADAMTS10, ADAMTS17, ADAMTS18, ADAMTSL4, ALDH1A3, ALX1, ASPH, ATOH7, B3GALNT2, B3GLCT, BCOR, BMP4, C12orf57, CAPN15, CDH2, CENPF, CHD7, CHRDL1, CLDN19, COL4A1, COL18A1, CPAMD8, CREBBP, CRIM1, CYP1B1, ERCC1, EYA1, FAT1, FGFR1, FOXC1, FOXC2, FOXE3, FOXL2, FRAS1, FREM1, FREM2, FZD5, GDF3, GDF6, GJA1, GLI3, GRIP1, HCCS, HESX1, HMGB3, HMX1, KDM6A, KERA, LAMB2, LRP2, LTBP2, MAB21L2, MFRP, MITF, MYRF, NAA10, NDP, NHS, OCRL, OLFM2, OTX2, PACS1, PAX2, PAX6, PIGL, PITX2, PITX3, PORCN, PRR12, PRSS56, PTCH1, PUF60, PXDN, RAB18, RAB3GAP1, RAB3GAP2, RARB, RAX, RBP4, RERE, SALL2, SALL4, SHH, SIX3, SIX6, SLC4A4, SLC38A8, SMCHD1, SMO, SMOC1, SOX2, SRD5A3, STRA6, TBC1D20, TENM3, TFAP2A, TMEM98, TMX3, TUBGCP4, VAX1, VCAN, VPS35L, VSX1, VSX2, WDR37, YAP1
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Analysen er ikke akkrediteret
Synonymer
Helgenomsekventering
Whole Genome Sequencing, WGS
Beskrivelse
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter.
Undersøgelsen foretages bedst som en trio-genomsekventering, hvor forældrene til patienten genomsekventeres samtidigt. Samtidig genomsekventering af forældrene øger chancen for at påvise den sygdomsdisponerende variant. Dette skyldes, at når patientens resultater sammenholdes med forældrenes, bliver det muligt at påvise nyopståede (de novo) varianter samt at afgøre nedarvning af andre muligt betydende varianter. Genomsekventering af forældrene er dog ikke et krav for, at analysen kan gennemføres. I nogle familier giver det mening at medtage andre familiemedlemmer end forældrene til sammenligningen.
Indikationer
Kriterier for rekvirering af analysen fremgår på Nationalt Genom Centers hjemmeside jf.
Blanketter og vejledninger (ngc.dk)
Kriterier for rekvirering af genomsekventering er opfyldelse af disse 3 punkter:
- Alder < 18 år
- Kompleks autisme/autisme+
- Normal undersøgelse for Fragilt X-syndrom
Kompleks autisme/autisme+ er defineret som autismespektrumforstyrrelse (ASF)* og én eller flere af følgende træk:
- Mental retardering / forsinket psykomotorisk udvikling
- Dysmorfe træk
- Epilepsi
*ASF indbefatter:
- F84.0 Infantil autisme
- F84.1 Atypisk autisme
- 84.5 Asperger’s syndrom
- F84.8 Anden gennemgribende udviklingsforstyrrelse
Inden rekvirering af analysen
Patienten skal være drøftet på tværdisciplinær konference med deltagelse af speciallæge i klinisk genetik og børne- og ungdomspsykiatri og evt. i pædiatri.
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af genomdata, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres i journalnotat for dato for rekvirering (se skabelon nedenfor), og der skal henvises til dato for dette ved notat ved rekvisition af analysen.
For probanden:
Følgende skabelon anbefales anvendt i journalnotatet i EPJ-SYD:
- Resumé af kliniske oplysninger (kort men fyldestgørende, gerne i punktform)
- Særlig mistanke/diagnostiske håndtag (fx mistanke om en gruppe af sygdomme eller et særligt karakteristisk symptom)
- Familieanamnese (er forældrene raske? Er der lignende tilfælde i familien? Anden signifikant sygdom i familien?)
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres i feltet ”Kliniske oplysninger”
- Dato for ovenstående journalnotat
- Hvilken indikation af de ovenfor nævnte, der udløser ordineringen af analysen
For forældre (ved trioanalyse)
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres probandens data i feltet ”Kliniske oplysninger”, fx ”mor til (probands navn og CPR)”.
Prætest rådgivning
Genomsekventering foretages efter information/prætest rådgivning på den rekvirerende afdeling. I nogle tilfælde, f.eks. hvis der er andre afficerede familiemedlemmer, kan patienten henvises til Genetisk Afdeling, som så varetager prætestrådgivningen.
Prætest-rådgivningen omhandler bl.a., ud over indhentning af oplysninger vedrørende patient og familiehistorie, information om analysen, vurdering af mulige arvegange og information om risikoen for tilfældighedsfund.
Ved trioanalyse skal prætestrådgivningen omfatte både barn og forældre.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes og skal indscannes i patientens journal. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Analysen er ikke akkrediteret
Synonymer, undertyper
NGC Sjældne sygdomme hos børn og unge
Beskrivelse
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter.
Undersøgelsen foretages bedst som en trio-genomsekventering, hvor forældrene til patienten genomsekventeres samtidigt. Samtidig genomsekventering af forældrene øger chancen for at påvise den sygdomsdisponerende variant. Dette skyldes, at når patientens resultater sammenholdes med forældrenes, bliver det muligt at påvise nyopståede (de novo) varianter samt at afgøre nedarvning af andre muligt betydende varianter. Genomsekventering af forældrene er dog ikke et krav for, at analysen kan gennemføres. I nogle familier giver det mening at medtage andre familiemedlemmer end forældrene til sammenligningen.
Indikationer
Kriterier for rekvirering af analysen fremgår på Nationalt Genom Centers hjemmeside jf.
Blanketter og vejledninger (ngc.dk)
Mistanke om en sjælden genetisk årsag, og tilstanden skyldes ikke en i forvejen genetisk afklaret sygdom i familien, og mindst en af følgende tilstande/fund:
- En eller flere misdannelser
- Komplekst sygdomsbillede
- Global udviklingsforsinkelse med udviklingsdeficits i to eller flere udviklingsdomæner, med IQ<70 for børn og unge over 6 år, eller et behov for specialistinstitution/skole
- Skeletanomali, eksempelvis forkortede rørknogler, kraniosynostose, skeletdysplasi eller dværgvækst
- Neuromuskulær eller neurologisk sygdom eksempelvis symptom- givende misdannelser i centralnervesystemet, leukoencefalopati, mikro-/makrocefali ledsaget af intellektuelt handikap; ataksi, epilepsi, myopati
- Mistanke om medfødt metabolisk sygdom
- Artrogrypose
- Overvækst
- Floppy infant
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres i journalnotat for dato for rekvirering (se skabelon nedenfor), og der skal henvises til dato for dette ved notat ved rekvisition af analysen.
For probanden:
Følgende skabelon anbefales anvendt i journalnotatet i EPJ-SYD:
- Resume af kliniske oplysninger (kort men fyldestgørende, gerne i punktform)
- Særlig mistanke/diagnostiske håndtag (fx mistanke om en gruppe af sygdomme eller et særligt karakteristisk symptom)
- Familieanamnese (er forældrene raske? Er der lignende tilfælde i familien? Anden signifikant sygdom i familien?)
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres i feltet ”Kliniske oplysninger”
- Dato for ovenstående journalnotat
- Hvilken indikation af de ovenfor nævnte, der udløser ordineringen af analysen
For forældre (ved trioanalyse)
- Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres probandens data i feltet ”Kliniske oplysninger”, fx ”mor til (probands navn og CPR)”
Prætest rådgivning
Genomsekventering foretages efter information/ prætest rådgivning på den rekvirerende afdeling, f.eks. børneafdelingen. I nogle tilfælde, f.eks. hvis der er andre afficerede familiemedlemmer, kan patienten med fordel henvises til genetisk afdeling, som så varetager prætestrådgivningen.
Prætest-rådgivningen omhandler bl.a., ud over indhentning af oplysninger vedrørende patient og familiehistorie, information om analysen, vurdering af mulige arvegange og information om risikoen for tilfældighedsfund.
Ved trioanalyse skal prætestrådgivningen omfatte både barn og forældre.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering.
Ved trioanalyse indhentes samtykke på både barn og forældre.
Region
Hele genomet
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Analysen er ikke akkrediteret
Synonymer
NGC Sjældne sygdomme hos voksne
Helgenomsekventering
Whole genome sequencing, WGS
Beskrivelse
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter.
Undersøgelsen foretages bedst som en trio-genomsekventering, hvor forældrene til patienten genomsekventeres samtidigt. Samtidig genomsekventering af forældrene øger chancen for at påvise den sygdomsdisponerende variant. Dette skyldes, at når patientens resultater sammenholdes med forældrenes, bliver det muligt at påvise nyopståede (de novo) varianter samt at afgøre nedarvning af andre muligt betydende varianter. Genomsekventering af forældrene er dog ikke et krav for, at analysen kan gennemføres. I nogle familier giver det mening at medtage andre familiemedlemmer end forældrene til sammenligningen.
Indikationer
Kriterier for rekvirering af analysen fremgår på Nationalt Genom Centers hjemmeside jf.
Blanketter og vejledninger (ngc.dk)
Mistanke om genetisk årsag, og tilstanden skyldes ikke en i forvejen tilstrækkelig genetisk afklaret sygdom i familien, og mindst en af følgende tilstande/fund:
- En eller flere misdannelser
- Komplekst sygdomsbillede/mistanke om monogen lidelse, hvor denne ikke er omfattet af andet specialistnetværk
- Mental retardering/psykisk udviklingshæmning, med IQ<70 eller behov for specialinstitution eller ikke mulighed for at leve et selvstændigt liv
- Skeletanomali
- Neuromuskulær eller neurologisk sygdom
- Mistanke om medfødt metabolisk sygdom
- Mistanke om bindevævslidelse med karanomalier med mindst to af følgende:
- udposning på større arterier
- aneurismer
- svær hypermobilitet med Beighton score 6 eller mere og/eller ledluksationer
- spontane perforationer af lunger eller andre indre organer, dysproportioneret skelet
- brok (hernier)
- førsteledsslægtning med alvorlig event med enten organ eller karperforation/operationskrævende aneurisme
- generel dysmorfi der leder tanken hen på genetisk bindevævslidelse eller lign.
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres i journalnotat for dato for rekvirering (se skabelon nedenfor), og der skal henvises til dato for dette ved notat ved rekvisition af analysen.
For probanden:
Følgende skabelon anbefales anvendt i journalnotatet i EPJ-SYD:
- Resume af kliniske oplysninger (kort men fyldestgørende, gerne i punktform)
- Særlig mistanke/diagnostiske håndtag (fx mistanke om en gruppe af sygdomme eller et særligt karakteristisk symptom)
- Familieanamnese (er forældrene raske? Er der lignende tilfælde i familien? Anden signifikant sygdom i familien?)
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres i feltet ”Kliniske oplysninger”
- Dato for ovenstående journalnotat
- Hvilken indikation af de ovenfor nævnte, der udløser ordineringen af analysen
For forældre (ved trioanalyse)
- Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres probandens data i feltet ”Kliniske oplysninger”, fx ”mor til (probands navn og CPR)”.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering.
Region
Hele genomet
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Analysen er ikke akkrediteret
Synonymer
NGC svære arvelige hudsygdomme hos børn og voksne
Helgenomsekventering
Whole genome sequencing, WGS
Beskrivelse
Ved NGC svære arvelige hudsygdomme analyseres genpanel der dækker nedenstående indikationer:
- Iktyosis
- Epidermolysis bullosa
- Ektodermal dysplasi
- Palmoplantar keratodermi
- Udiagnosticeret, alvorlig, mistænkt, genetisk hudlidelse (efter MDT)
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter.
Genpanelanalyse vil være den primære tilgang. Her vil der blive undersøgt for varianter i forudbestemte genpaneler, der dækker den valgte indikation.
Ved analysen kan man dog nogle gange vælge at genomsekventere prøver fra flere personer fra samme familie samtidigt. Det kan eksempelvis være i form af en såkaldt trio-analyse, hvor der ud over den afficerede patient inddrages blodprøver fra raske forældre, eller hvis der er flere i familien med samme fænotype.
Der kan være overlap til sjældne sygdomme hos børn og unge under 18 år. Her vælges i det enkelte tilfælde den grupper der vurderes mest dækkende.
Genomsekventering af forældre/slægtninge er ikke et krav for at analysen kan gennemføres.
Indikationer
Kriterier for rekvirering af analysen fremgår på Nationalt Genom Centers hjemmeside jf.
Blanketter og vejledninger (ngc.dk)
Analysen kan rekvireres ved mistanke om genetisk betinget:
- Iktyosis
- Epidermolysis bullosa
- Ektodermal dysplasi
- Palmoplantar keratodermi
- Udiagnosticeret, alvorlig, mistænkt, genetisk hudlidelse (efter MDT).
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres i journalnotat for dato for rekvirering (se skabelon nedenfor), og der skal henvises til dato for dette ved notat ved rekvisition af analysen.
For probanden:
Følgende skabelon anbefales anvendt i journalnotatet i EPJ-SYD:
- Resume af kliniske oplysninger (kort men fyldestgørende, gerne i punktform)
- Særlig mistanke/diagnostiske håndtag (fx mistanke om en gruppe af sygdomme eller et særligt karakteristisk symptom)
- Familieanamnese (er forældrene raske? Er der lignende tilfælde i familien? Anden signifikant sygdom i familien?).
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres i feltet ”Kliniske oplysninger”:
- Dato for ovenstående journalnotat
- Hvilken indikation af de ovenfor nævnte, der udløser ordineringen af analysen
Ved bestilling af analyse af flere i samme familie
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres probandens data i feltet ”Kliniske oplysninger”, fx ”mor til (probands navn og CPR)”
Prætest rådgivning
Genomsekventering foretages efter information/prætest rådgivning på den rekvirerende afdeling. I nogle tilfælde, f.eks. hvis der er andre afficerede familiemedlemmer, kan patienten henvises til genetisk afdeling, som så varetager prætestrådgivningen.
Prætest-rådgivningen omhandler bl.a., ud over indhentning af oplysninger vedrørende patient og familiehistorie, information om analysen, vurdering af mulige arvegange og information om risikoen for tilfældighedsfund.
Ved trioanalyse skal prætestrådgivningen omfatte både barn og forældre.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering
Gener
Arvelige hudsygdomme v1 (199 gener):
AAGAB, ABCA12, ABCC6, ABHD5, ADAM10, ADAM17, ALDH3A2, ALOX12B, ALOXE3, ANAPC1, ANTXR2, AP1B1, AP1S1, APCDD1, AQP5, ARHGAP31, ASPRV1, ATP2A2, ATP2C1, AXIN2, C3orf52, CARD14, CASP14, CAST, CCDC91, CD151, CDH3, CDSN, CERS3, CLDN1, COL14A1, COL17A1, COL7A1, CPOX, CST6, CSTA, CTSB, CTSC, CTSZ, CYP4F22, DBR1, DCLRE1C, DLL4, DLX3, DOCK6, DSC2, DSC3, DSG1, DSG4, DSP, DST, EBP, EDA, EDAR, EDARADD, EDNRA, ELOVL1, ELOVL4, ENPP1, EOGT, ERCC2, EXPH5, FAM83G, FDPS, FECH, FERMT1, FLG, FLG2, FOXN1, FZD6, GBA, GGCX, GJA1, GJB2, GJB3, GJB4, GJB6, GREM2, GRHL2, GTF2E2, GTF2H5, HOXC13, HPGD, HR, HRURF, IKBKG, ITGA3, ITGA6, ITGB4, JUP, KANK2, KDF1, KDSR, KLF4, KLHL24, KLK11, KREMEN1, KRT1, KRT10, KRT13, KRT14, KRT16, KRT17, KRT2, KRT25, KRT5, KRT6A, KRT6B, KRT6C, KRT74, KRT81, KRT83, KRT85, KRT86, KRT9, LAMA3, LAMB3, LAMC2, LEF1, LIPH, LIPN, LORICRIN, LPAR6, LRP6, LSS, LTV1, MBTPS2, MPDU1, MPLKIP, MSX1, MVD, MVK, NECTIN1, NECTIN4, NFKB2, NFKBIA, NIPAL4, NKPD1, NLRP1, NOTCH1, NSDHL, PAX9, PERP, PEX7, PHYH, PIGL, PKP1, PLCD1, PLEC, PLOD3, PMVK, PNPLA1, POMP, PORCN, PPOX, PRKD1, RBPJ, RHBDF2, RMRP, RNF113A, RPL21, RSPO1, RSPO4, SASH1, SDR9C7, SERPINA12, SERPINB7, SERPINB8, SLC17A9, SLC27A4, SLC39A4, SLC39A7, SLURP1, SMARCAD1, SNAP29, SNRPE, SOX18, SPINK5, SREBF1, ST14, STS, SULT2B1, SUMF1, TAT, TFAP2A, TGM1, TGM5, TKFC, TP63, TRPM4, TRPS1, TRPV3, TSPEAR, TUFT1, UROD, UROS, VPS33B, WNT10A, ZMPSTE24
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Analysen er ikke akkrediteret
Synonymer
Arvelig hæmatologisk sygdom
Helgenomsekventering
Whole genome sequencing, WGS
Beskrivelse
Ved denne underindikation af patientgruppen ”arvelig hæmatologisk sygdom” under National Genom Center er det aftalt, at Genomisk Medicin, Risghospitaltet, varetager dataanalysen for OUH. Der er således alene tale om en sendeprøve fra Klinisk Genetisk Afdeling til MOMA, Århus Universitetshospital, der informerer Genomisk Medicin, Rigshospitalet, når data fra sekventeringen er klar til databehandling. Svarafgivelse til rekvirent varetages af Genomisk Medicin, Rigshospitalet.
Det er således op til rekvirenten at informere Genomisk Medicin, RH, om relevante kliniske oplysninger iht. indbyrdes aftale.
Indikationer
Kriterier for rekvirering af analysen fremgår på Nationalt Genom Centers hjemmeside jf.
Blanketter og vejledninger (ngc.dk)
Uafklaret hæmolytisk anæmi
- DD550 Anæmi forårsaget af glukose-6-fosfat-dehydrogenasemangel
- DD551 Anæmi forårsaget af anden forstyrrelse i glutationomsætningen
- DD552 Anæmi forårsaget af forstyrrelser i de glykolytiske enzymer
- DD553 Anæmi forårsaget af forstyrrelser i nukleotidomsætningen
- DD558 Anden anæmi forårsaget af enzymatisk forstyrrelse
- DD559 Anæmi forårsaget af enzymatisk forstyrrelse UNS
- DD580 Arvelig hæmolytisk anæmi forårsaget af sfærocytose
- DD581 Arvelig hæmolytisk anæmi forårsaget af elliptocytose
- DD581A Medfødt elliptocytose
- DD582 Anden hæmoglobinopati
- DD582A Abnormt hæmoglobin UNS
- DD588 Anden arvelig hæmolytisk anæmi
- DD588A Stomatocytose
- DD589 Arvelig hæmolytisk anæmi UNS
- DD610 Konstitutionel aplastisk anæmi
- DD610A Blackfan-Diamond syndrom
- DD610C Pancytopeni med misdannelser
- DD610D Familiær hypoplastisk anæmi
- DD610E Aplasi af røde blodlegemer hos barn (medfødt)(primær)
- DD640 Arvelig sideroblastær anæmi
- DD643 Anden sideroblastær anæmi
- DD643A Sideroblastær anæmi UNS
- DD644 Medfødt dyserytropoietisk anæmi
- DD561Thalassæmi, hvor standardudredning ikke er sufficient til at stille diagnose.
Prætest rådgivning
Genomsekventering foretages efter information/prætest rådgivning på den rekvirerende afdeling. I nogle tilfælde, f.eks. hvis der er andre afficerede familiemedlemmer, kan patienten henvises til genetisk afdeling, som så varetager prætestrådgivningen.
Prætest-rådgivningen omhandler bl.a., ud over indhentning af oplysninger vedrørende patient og familiehistorie, information om analysen, vurdering af mulige arvegange og information om risikoen for tilfældighedsfund.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering.
Gener
Oplysninger skal fås fra Genomisk Medicin, Rigshospitalet
Analysemetode
Ingen data
Prøvemateriale
Blod, 4 ml EDTA
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Ingen data
Synonymer
Unge voksne med kræft samt arvelig kræft hos voksne.
Denne analyse består af to sygdomsgrupper, som i NGC regi er slået sammen:
- Unge voksne med kræft (18-30 år)
- Arvelig kræft
Helgenomsekventering, Whole Genome Sequencing, WGS
Beskrivelse
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter. Til denne sygdomsgruppe analyseres et større genpanel, som er udvalgt efter national konsensus i regi af Dansk Selskab for Medicinsk Genetik´s (DSMG) specialistnetværk onkoGENet.
Indikation
Kriterier for rekvirering af analysen fremgår på Nationalt Genom Centers hjemmeside jf.
Blanketter og vejledninger (ngc.dk)
- Invasiv cancer (alle typer)
- Hæmatologisk malign lidelse
- Behandlingskrævende CNS-tumorer
Unge voksne med kræft
Patienter i denne gruppe skal debuterer med en af ovenstående tilstande i alderen 18-30 år.
Arvelig kræft hos voksne
Patienter i denne gruppe skal først være undersøgt med et relevant fokuseret standard genpanel med normalt analyseresultat og opfylde ét af nedenstående kriterier, inden rekvirering af NGC analysen:
Familiær disposition
- Personer i familier med ophobning af kolorektal cancer, svarende til Amsterdam I positive familier.
- Personer i familier med ophobede tilfælde af bryst- og ovariecancer uden fund af en BRCA-variant.
- Personer i familier, med 3 tilfælde af mamma-cancer, hos indbyrdes 1.gradsslægtninge og hvor to af tilfældene er <50-år.
- Personer i familier mindst en patient med kræft i barnealderen og barnet har en 1. gradsslægtning med kræft før 50-årsalderen.
- Familier med 3 indbyrdes 1.gradsslægtninge med samme type cancer, hvor der ikke er stærk kendt miljømæssig ætiologi. For sjældne cancere: To 1.gradsslægtninge med samme sjældne type af kræft.
Alderskriterier
- Person med to primære cancere < 50 år (Ikke non-melanom hudkræft).
- Person med tre primære cancere < 60 år, hvor den første er diagnosticeret <50 år (ikke nonmelanom hudkræft).
Særlige kriterier
- Person (eller familie), som opfylder kliniske kriterierne for et kendt cancersyndrom f.eks. Li Fraumeni, PTEN Harmatoma Tumor syndrom mv.
- Person med kræft, og variant af ukendt betydning (VUS) i gen af potentiel betydning for Homologous recombination deficiency (HRD) (f.eks. BRCA1, BRCA2, PALB2, RAD51C og RAD51D) udføres WGS på tumorvæv mhp undersøgelse af HRD.
- Person med kræft og VUS som er under særlig mistanke for at være betydende, hvor undersøgelse af tumorvæv potentielt vil kunne afklare betydningen (f.eks. VUS i NTHL1, MUTYH, POLE, POLD1 samt MMR-gen, hvis der er særlig mistanke om variant i et sådant og tumor er mikrosatellit stabil (MSS).
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om patientens klinik og familiehistorie er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres i journalnotat for dato for rekvirering (se skabelon nedenfor), og der skal henvises til dato for dette ved notat ved rekvisition af analysen.
Følgende skabelon anbefales anvendt i journalnotatet i EPJ-SYD:
- Resume af kliniske oplysninger (kort men fyldestgørende, gerne i punktform)
- Særlig mistanke (fx mistanke om en gruppe af sygdomme eller et særligt karakteristisk symptom)
- Familieanamnese (er forældrene raske? Er der lignende tilfælde i familien? Anden signifikant sygdom i familien?)
Ved bestilling af analysen i EPJ SYD anføres i feltet ”Kliniske oplysninger”
- Dato for ovenstående journalnotat
- Hvilken indikation af de ovenfor nævnte, der udløser ordineringen af analysen
Prætest rådgivning
Genomsekventering foretages efter information/ prætest rådgivning på den rekvirerende afdeling.
Prætest-rådgivningen omhandler bl.a. indhentning af oplysninger vedrørende patient og familiehistorie og information om risikoen for tilfældighedsfund.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering
Gener
Udvidet arvelig cancer panel v1 (392 gener):
A2ML1, ABCB11, ABL1, ABRAXAS1, ACD, ACTRT1, ADA, AIP, AKT1, ALK, AMH, AMHR2, ANKRD26, APC, ARID1A, ARID1B, ARID5B, ARMC5, ASXL1, ATG2B, ATM, ATR, ATRX, AXIN2, BAP1, BARD1, BLM, BMPR1A, BRAF, BRCA1, BRCA2, BRF1, BRIP1, BTK, BUB1, BUB1B, BUB3, CABLES1, CARD11, CASP9, CBL, CD27, CD70, CDC73, CDH1, CDH23, CDK4, CDKN1A, CDKN1B, CDKN1C, CDKN2A, CDKN2B, CDKN2C, CEBPA, CEP57, CHEK2, CIITA, CIP2A, COL7A1, CREBBP, CTC1, CTLA4, CTNNA1, CTNNB1, CTR9, CYLD, DDB2, DDX11, DDX3X, DDX41, DGCR8, DHCR7, DHX34, DICER1, DIS3L2, DKC1, DLST, DNAJC21, DNMT3A, DOCK8, DPYD, DROSHA, EDC4, EFL1, EGFR, EGLN1, EGLN2, ELANE, ELP1, EP300, EPAS1, EPCAM, ERBB2, ERCC1, ERCC2, ERCC3, ERCC4, ERCC5, ERCC6, ERCC6L2, ERCC8, ESR2, ETV6, EXO1, EXO5, EXT1, EXT2, EZH2, FAH, FAN1, FANCA, FANCB, FANCC, FANCD2, FANCE, FANCF, FANCG, FANCI, FANCL, FANCM, FAS, FASLG, FBXW7, FGFR2, FGFR3, FH, FLCN, FLT3, FMR1, FOCAD, G6PC3, GAB2, GALNT12, GATA1, GATA2, GATA3, GBA, GDNF, GFI1, GJB2, GLI3, GNA11, GNAQ, GNAS, GPC3, GPR101, GPR161, GREM1, GRHL2, GSKIP, H19, HABP2, HAVCR2, HAX1, HFE, HMBS, HNF1A, HOXB13, HRAS, IDH1, IDH2, IKZF1, INHA, INHBA, IPMK, ITK, JMJD1C, KCNQ1OT1, KDM1A, KDM3B, KDM6A, KIF1B, KIT, KLLN, KMT2A, KMT2D, KRAS, L2HGDH, LHCGR, LIG4, LYST, LZTR1, MAD2L2, MAP2K1, MAP2K2, MAX, MBD4, MC1R, MDH2, MECOM, MEN1, MET, MITF, MLH1, MLH3, MLLT1, MPL, MRE11, MSH2, MSH3, MSH6, MTAP, MUC5B, MUS81, MUTYH, MYH9, NAF1, NBN, NDRG4, NEK11, NF1, NF2, NFATC4, NFIX, NHP2, NOP10, NPAT, NPM1, NRAS, NSD1, NTHL1, NTRK1, NYNRIN, OGG1, PALB2, PARN, PAX5, PBRM1, PDCD4, PDGFB, PDGFRA, PDGFRB, PHOX2B, PIK3CA, PIP4K2A, PMS1, PMS2, PMS2CL, POLD1, POLE, POLH, POT1, POU6F2, PPM1D, PPP1CB, PRF1, PRKAR1A, PRKN, PRSS1, PTCH1, PTCH2, PTEN, PTPN11, PTPN12, RAB27A, RABL3, RAD50, RAD51, RAD51B, RAD51C, RAD51D, RAD52, RAF1, RAG1, RAG2, RASA2, RB1, RBBP8, RECQL, RECQL4, RECQL5, REST, RET, REXO2, RFWD3, RHBDF2, RINT1, RIT1, RMRP, RNASEL, RNF43, RPL10, RPL10A, RPL11, RPL15, RPL18, RPL19, RPL23, RPL26, RPL27, RPL3, RPL31, RPL34, RPL35A, RPL36, RPL5, RPLP0, RPS10, RPS11, RPS15, RPS15A, RPS17, RPS19, RPS20, RPS24, RPS26, RPS27, RPS27A, RPS28, RPS29, RPS7, RRAS, RRAS2, RTEL1, RUNX1, SAMD9, SAMD9L, SBDS, SDHA, SDHAF2, SDHB, SDHC, SDHD, SEC23B, SEMA4A, SERPINA3, SETBP1, SFTPA1, SFTPA2, SH2B3, SH2D1A, SHOC2, SLC25A11, SLX4, SMAD4, SMAD9, SMARCA2, SMARCA4, SMARCB1, SMARCC2, SMARCE1, SMO, SOS1, SOS2, SPINK1, SPRED1, SQSTM1, SRP72, SRY, STAT3, STK11, STN1, STX11, STXBP2, SUFU, TERC, TERF2IP, TERT, TFAP2A, TG, TGFBR1, TINF2, TLR8, TMEM127, TNFRSF11A, TNFRSF13B, TP53, TP53AIP1, TRIM28, TRIM37, TRIP13, TSC1, TSC2, TSR2, TYK2, UBE2T, UNC13D, UROD, USB1, USP39, VHL, VPS13C, WAS, WRAP53, WRN, WT1, WWP1, XIAP, XPA, XPC, XRCC2, XRCC3
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Analysen er ikke akkrediteret
Synonymer
NIPT, Non Invasive Prenatal Testing
Aneuploidiscreening af foster-DNA i mors blod
Beskrivelse
Prænatal screeningstest for aneuploidier på frit føtalt DNA i mors blod.
Ved NIPT (non-invasiv prænatal testing) undersøges små mængder DNA fra graviditeten, som findes i den gravides blod. Testen foretages på en blodprøve på den gravide, som kan tages omkring graviditetsuge 10 og frem. Der er tale om en følsom screeningstest med høj sensitivitet med for de tre hyppigste kromosomanomalier: trisomi 13, trisomi 18 og trisomi 21. Derudover udføres en bred screening andre aneuploidier inklusiv kønskromosomerne, samt større kromosomale forandringer.
Testen kan anvendes ved singleton- og tvillingegraviditeter.
Bemærk at NIPT er en screeningstest og ikke en diagnostisk undersøgelse. Hvis testen viser abnormt resultat, skal der foretages invasiv diagnostik til endelig afklaring.
Forbehold: Testen anbefales ikke hvis den gravide har modtaget en af følgende behandlinger inden for de sidste 3 måneder: blodtransfusion, immunterapi, stamcelleterapi, transplantation eller strålebehandling. Ved BMI over 35 er der større risiko for inkonklusivt resultat ved NIPT analysen. Placenta mosaicisme, føtal chimerisme, partiel føtal kromosom-aneuploidi af kromosomerne 13, 18 og 21 og vanishing twin kan give falsk positivt/falsk negativt screenings resultat. NIPT testen kan i sjældne tilfælde afsløre evt. større kromosomforandringer hos den gravide selv. Dette skyldes, at man med testen analyserer både fosterets og moderens DNA, der findes i den gravides plasma.
NIPT er ikke egnet til screening for mindre kromosomale ubalancer og er således ikke et ligeværdigt alternativ til en kromosom mikroarray analyse på en invasiv moderkageprøve eller fostervandsprøve.
Region
Se analysemetode.
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
NPU53990
NKN, Nationale kortnavn
Trisomirelateret DNA gruppe[NIPT];P
EQA
Vi deltager i eksterne kvalitetssikringsprogrammer
Akkreditering
DS/EN ISO 15189
Synonymer, undertyper, (gener)
PJS (STK11)
Polyposis, hamartomatous intestinal Arvelig colorektal cancer/polypose
Beskrivelse
Autosomal dominat arvelig sygdom. Der ses bl.a. hyperpigmenterede pletter på ekstremiteter, læber og slimhinder, tendens til polypdannelse i flere organer samt tendens til tidlig cancerudvikling i flere organer. Der er variabel fænotype.
Gen/Region
STK11 / 19p13.3
Analyse
STK11-gen;DNA
Panel
Arvelig colorektal cancer/polypose
Arvelig mammacancer
Arvelig mamma og ovariecancer
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer
Phosphate-Regulating Endopeptidase
PHEX-gen;DNA
Sygdomme
Hypofosfatæmisk rakitis, X-bundent
Gen/Region
PHEX / Xp22.2-p22.1
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
NPU ID
NPU38276
NKN, Nationale kortnavn
PHEX-gen;DNA
EQA
Ingen
Akkreditering
Synonymer
Akut intermitterende porfyri, porphobilinogen deaminase-mangel (HMBS)
Erytropoietisk protoporfyri, ferrochelatase-mangel (FECH)
Hereditær koproporfyri, coproporfyrinogen III-oxidase-mangel (CPOX)
Kongenit erytropoietisk porfyri, uroporfyrinogen III-syntase-mangel (UROS)
Porphyria cutanea tarda (UROD)
Variegat porfyri, protoporfyrinogen IX-oxydase-mangel (PPOX)
X-bunden dominant protoporfyri, ALA-syntase-mangel (ALAS2)
Beskrivelse
Porfyrierne udgør en heterogen gruppe af sygdomme, der skyldes forstyrrelse i biosyntesen af hæm, der er den funktionelle gruppe i bl.a. hæmoglobin, myoglobin og cytokromer. Biosyntesen af hæm foregår i otte trin, der er reguleret af hvert sit enzym. Der kendes otte forskellige porfyrisygdomme. De akutte porfyrier medfører neurologiske/neuroviscerale symptomer og de øvrige et overvejende kronisk forløb. Arvegangen er autosomal dominant eller recessiv med lav penetrans eller X-bunden.
Gen/Region
ALAS2 / Xp11.21
CPOX / 3q12
FECH / 18q21.3
HMBS / 11q23.3
PPOX / 1q22
UROD / 1p34.1
UROS / 10q26.2
Panel
Akut porfyri: CPOX, HMBS, PPOX
EPP: ALAD, ALAS2, FECH, GATA1
Enkelt gen analyse
ALAS2-gen;DNA
CPOX-gen;DNA
FECH-gen;DNA
HMBS-gen;DNA
PPOX-gen;DNA
UROD-gen;DNA
UROS-gen;DNA
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
EQA
EMQN
Akkreditering
Synonymer
PPOX-gen;DNA
Sygdomme
Variegat porfyri, VP
Protoporfyrinogen IX-oxydase-mangel
Porfyri
Gen/Region
PPOX / 1q22
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
NPU ID
NPU38596
NKN, Nationale kortnavn
PPOX-gen;DNA
EQA
Der deltages i EMQN
Akkreditering
Synonymer
rsa 15q11.2q13;DNA
PWS
Beskrivelse
Hos ca. 98 % af patienter med PWS findes mikrodeletion eller unipatental disomi. MLPA metoden detekterer begge. De sidste ca. 2 % af patienter med PWS kan ikke påvises molekylærgenetisk. PWS mikrodeletion kan også ses ved kromosom mikroarray, hvis den kliniske diagnose er mindre sikker.
Gen/Region
15q11.2-q13
Analysemetode
MLPA inkl methyleringsanalyse, kromosom mikroarray
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
EMQN
Akkreditering
Synonymer
Genomsekventering
Helgenomsekventering
Whole genome sequencing, WGS
Beskrivelse
Analysen kan kun rekvireres efter forudgående (telefonisk) MDT aftale med Klinisk Genetisk Afdeling.
Genomsekventering er en undersøgelse af sekvensvariationer og kopitalsvarianter i hele arvemassen.
Undersøgelsen foretages som en trio-genomsekventering, hvor forældrene til patienten genomsekventeres samtidigt. Samtidig genomsekventering af forældrene øger chancen for at påvise den sygdomsdisponerende variant. Dette skyldes, at når patientens resultater sammenholdes med forældrenes, bliver det muligt at påvise nyopståede (de novo) varianter samt at afgøre nedarvning af andre muligt betydende varianter.
Analysen kan medføre efterfølgende familieundersøgelser.
Indikationer
Indikationer for genom analysen er typisk graviditeter med multiple misdannelser eller misdannelser hvor monogenetisk årsag vurderes tilstrækkelig sandsynlig. Analysen kan kun rekvireres efter forudgående (telefonisk) MDT aftale med Klinisk Genetisk Afdeling, hvor der drøftes de pågældende misdannelser og forventet genetisk baggrund, gestationsalder, forventet svartid samt evt. anden forudgående udredning.
Genom analyse kan også udføres ved dødt foster/barn (intrauterin/perinatal død eller pga. spontan eller provokeret abort), hvor der er påvist misdannelse/anomali, eller er mistanke om genetisk betinget sygdom.
Indikationerne for genomsekventering følger nyeste version af DFMS guideline; Anvendelse af exom-sekventering (WES) og helgenom-sekventering (WGS) i prænatal diagnostik (https://www.dfms.dk/guidelines).
Oplysninger til Klinisk Genetisk Afdeling
Det er af stor vigtighed for tolkningen af data, at information om ultralydsfund under graviditeten samt evt. sygdom hos den gravide eller barnefar er tilgængelig. Oplysningerne bedes anføres på rekvisitionen i feltet ”Kliniske oplysninger”.
Skriftlig patientsamtykke til omfattende genetisk analyse
Skal indhentes. Der henvises til Information til patienten i forbindelse med rekvirering
Region
Hele genomet
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
Ingen
Akkreditering
Analysen er ikke akkrediteret.
Synonymer, undertyper, (gener)
Cowden syndrom 1 (PTEN)
Lhermitte-Duclos syndrome
Multiple hamartoma syndrome
Beskrivelse
Autosomal dominant arvelig sygdom. Systemisk sygdom med involvering af mange organsystemer, dysmorfe træk, makrocefali, endokrine påvirkning i flere akser, mental retardering, neurologiske symptomer, påvirkning af immunsystemet, tendens til polyp og hamatomdannelse, øget risiko for cancer i en række organer. Fænotypen er meget variabel.
Gen/Region
PTEN / 10q23.31
Analyse
PTEN-gen;DNA
Panel
Arvelig colorectal cancer/polypose
Arvelig mammacancer
Arvelig mamma og ovariecancer
Analysemetode
NGS, evt. MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer
TS
Beskrivelse
Temple syndrom, TS er karakteriseret ved præ- og postnatal vækstretardering, hypotoni, hypermobilitet, forsinket motorisk udvikling, forsinket tale og/eller intellektuelt handikap, tidlig pubertet og overvægt. Temple syndrom er en differentialdiagnose til Prader Willi Syndrom og Silver Russel Syndrom.
Temple syndrom forårsages af UPD14 mat (maternel uniparental disomi af kromsom 14), allelspecifik imprintingdefekt eller allelspecifik mikrodeletion.
Gen/Region
14q32
Analysemetode
MLPA inkl. methyleringsanalyse
Prøvemateriale
NPU ID
Ingen
NKN, Nationale kortnavn
Ingen
EQA
GenQA
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Benign familiær hæmaturi
Beskrivelse
Sædvanligvis non-progredierende, autosomal dominant arvelig mikroskopisk hæmaturi. Mutation i samme gener i homozygot eller compound heterozygot form medfører autosomal recessiv arvelig Alport syndrom (se denne).
Panel
COL4A3, COL4A4
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
Akkreditering
Synonymer
UPD
Uniparental disomi, kromosom 7
Uniparental disomi, kromosom 14
Uniparental disomi, kromosom 15
Beskrivelse
Uniparental disomi for nogle kromosomer er kendt sygdomsfremkaldende. Der undersøges for et af følgende:
- UPD 7 - associeret med Silver Russel syndrom.
- UPD 14 - associeret med maternel UPD 14 (Temple syndrom) henholdsvis paternal UPD 14.
- UPD 15 - associeret med Prader Willi syndrom henholdsvis Angelman syndrom.
Ved undersøgelse for uniparental disomi undersøges for nedarvningsmønster af udvalgte kromosomer: 7, 14 eller 15 afhængig af indikationen.
Gen/Region
Udvalgte områder på kromosomerne 7, 14 eller 15
Analysemetode
Prøvemateriale
NPU-ID
NPU57579 (UPD7)
NPU57580 (UPD14)
NPU57581 (UPD15)
NKN, Nationale kortnavn
Kromosom 7 UPD;Krom
Kromosom 14 UPD;Krom
Kromosom 15 UPD;Krom
EQA
Der deltages ikke i eksterne kvalitetssikringsprogrammer. Der er interne kontroller i hver analyse, da barn og forældre sammenlignes
Akkreditering
Synonymer
UROD-gen;DNA
Sygdomme
Porphyria cutanea tarda, PCT
Porfyri
Gen/Region
UROD / 1p34
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
NPU ID
NPU19238
NKN, Nationale kortnavn
UROD-gen;DNA
EQA
EMQN
Akkreditering
Synonymer
UROS-gen;DNA
Sygdomme
Kongenit erytropoietisk porfyri
Uroporfyrinogen III-syntase-mangel
Porfyri
Gen/Region
UROS / 10q26.1-26.2
Analysemetode
NGS, MLPA, Sanger sekventering
Prøvemateriale
NPU ID
NPU19206
NKN, Nationale kortnavn
UROS-gen;DNA
EQA
EMQN
Akkreditering
Synonymer, undertyper, (gener)
Epiphyseal dysplasia, multiple, with early-onset diabetes mellitus
MED-IDDM syndrome
WRS, Wolcott-Rallison syndrome
Beskrivelse
Wolcott-Rallison syndrom (WRS) er en sjælden autosomal recessiv lidelse karakteriseret ved kombination af permanent neonatal- og tidlig barndoms insulinkrævende diabetes, multipel epifysedysplasi og væksthæmning samt andre variable multisystemisk kliniske manifestationer.
Gen/Region
EIF2AK3 / 2p11.2
Panel
EIF2AK3-gen;DNA