Skip til primært indhold

Hepatitis B

Den stille virus med de alvorlige følger

Hepatitis B er en virusinfektion, der angriber leveren og kan føre til alvorlige komplikationer som skrumpelever og leverkræft. Sygdommen smitter via blod og kropsvæsker og rammer især globalt – men også i Danmark lever omkring 15.000 mennesker med hepatitis B. Mange af dem uden at vide det.

Men hvem er især i risiko for at blive smittet med hepatitis B?
Hvorfor kan hepatitis B ikke helbredes?
Og hvordan holder du sygdommen nede?

Få svarene i dette afsnit af podcasten 'OUH Talks', som er produceret i samarbejde med podcastbureauet LYDTRYK.

Medvirkende:

Gæst: Anne Øvrehus, overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Odense Universitetshospital

Vært: Susan Olaf Lindvig

 

Musik: Ketsa

Podcastvært
Goddag og velkommen til dagens afsnit af ’OUH Talks’. I dag der skal det handle om hepatitis B. Det, der også hedder ”leverbetændelse B” på dansk. Og til at gøre os klogere på det, der har jeg fundet en ekspert, og det er dig, Anne Øvrehus, overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q her på Odense Universitetshospital. Anne, leverbetændelse B; hvad er det for en sygdom? 

Podcastgæst
Ja, det er et rigtig godt spørgsmål, for det kan være en sygdom, der kan være meget forskellig hos mange forskellige mennesker. Men ”hepatitis betyder jo ”betændelse i leveren”. Så det er en virus, som man bliver smittet med primært via blod eller kropsvæsker, og som særligt godt kan lide at bo i leveren. 

Podcastvært
Giver den nogle symptomer? 

Podcastgæst
Det kommer an på, hvornår i livet du får den. Hvis du bliver smittet som et lille barn, så får du meget sjældent symptomer. Så lever du sammen med virus. Den bor i leveren og deler sig og laver mere virus. Og det kan den gøre i mange år, uden at leveren egentlig reagerer på det. Men hvis du bliver smittet som voksen, og det kommer ind i et modent immunsystem, så kan du blive voldsomt akut syg, få feber, blive gul. I allerværste fald så kan du faktisk have brug for en ny lever, altså skulle levertransplanteres fordi leveren kan svigte fuldstændig. Så det er en lidt spændende sygdom på den måde, at det betyder rigtig meget for, hvor syg du bliver af det akut, hvornår du bliver smittet i dit liv. 

Podcastvært
Vi talte lidt om det her med, at man bliver smittet via blod. Kan du sige lidt mere om det? 

Podcastgæst
Jamen, når man har hepatitis B-infektion i leveren, så holder den sig ikke i leveren. Den kommer ud i blodet, så man kan måle den. Hvis man tager en blodprøve, så kan man se, om man har virus i blodet, og den bliver også udskilt i vævsvæsker, altså tårer, spyt, sekret fra kønsorganerne, og den kan også smitte via fødselsvejen, så der er en del af dem, der bliver smittet, der bliver smittet, når de bliver født, altså via deres mor eller i tiden umiddelbart bagefter, fordi man er i så tæt kontakt med, med det lille barn. 

Podcastvært
I Danmark er det jo en af de sygdomme, man undersøger for, når man er gravid. Er det ikke det? 

Podcastgæst
Jo, det startede man med for snart tyve år siden. 

Podcastvært
Hvor mange har egentlig leverbetændelse i Danmark? Fordi sådan globalt set er det vel ikke en sjælden sygdom? 

Podcastgæst
Globalt set er det en meget hyppig sygdom, og man regner med, at der er to 250 millioner mennesker, der har den på verdensplan, og det giver måske omkring en million dødsfald om året. Men i Danmark er det på det seneste opgørelse cirka femten tusind, der har det. Så det er jo mindre end en halv procent af befolkningen, så der er det jo en sjælden sygdom. Det er helt rigtigt. 

Podcastvært
Hvis vi skal gå lidt tilbage. Det her med, du sagde, at hvis man er barn, så har man ikke nødvendigvis symptomer. Hvis man er voksen, så kan man faktisk godt blive sådan akut syg. Hvordan finder man ud af, om man har leverbetændelse? 

Podcastgæst
Det gør man med en helt simpel blodprøve. Der kan man se, om man har virus i blodet, og man kan også se på nogle forskellige andre markører, der fortæller om, hvad kan man sige, hvad for et stadie det er. Hvor aktiv er leverbetændelsen? Og det betyder rigtig meget for, hvordan man skal følges, om man skal behandles. Men det er bare en simpel blodprøve, så det er nemt at finde ud af. 

Podcastvært
Er det tabubelagt at have leverbetændelse B? 

Podcastgæst
Jeg tror ikke for folk, der kommer fra et land, hvor det er helt almindeligt, at det ved man, at det har min mormor og nå ja, min bedstefar, han døde da vist også af noget med leveren eller… men for folk i Danmark, der finder ud af det, og som aldrig har hørt om det før, der kan det godt være lidt tabubelagt, at Gud, jeg går med noget, der kan smitte mine børn eller min seksuelle partner eller... Så derfor er det altså på nogen måder lidt det samme, som hvis man havde syfilis, eller at det kan føles på samme måde. 

Podcastvært
Hvis man nu sidder derude og tænker: ”Gad vide, om jeg skulle blive testet for leverbetændelse B, men jeg har ikke lyst til at gå hos min egen læge.” Kan man så henvende sig anonymt her på afdelingen? 

Podcastgæst
Vi kan ikke tilbyde en anonym test, men man behøver ikke nogen henvisning. Så man kan bare ringe til os. Det står inde på hjemmesiden, hvordan man får fat i os og sige, at man har tænkt på, at man gerne vil testes. Og så snakker vi om, hvordan vi får gjort det. Og så kan man få bestilt en blodprøve der, hvor man nu er. 

Podcastvært
Nu har vi i et tidligere program snakket om leverbetændelse C, og der var jo sket rigtig meget med behandlingen inden for de seneste år. Hvordan ser det ud med leverbetændelse B og behandling? 

Podcastgæst
Ja, for selvom de begge to hedder leverbetændelse, så er det en meget anderledes sygdom. Og det er anderledes på den måde, at man kan godt komme over leverbetændelse B selv. Altså forstået på den måde, at man ikke har det i blodet. Man kan ikke smitte nogen. Man har for alle praktiske formål fået kontrol med infektionen, men den ligger alligevel latent i vores celler og kan blive reaktiveret, hvis man nu for eksempel skal have stærk kemobehandling eller noget andet medicin, der virkelig påvirker ens immunsystem, og derfor kan man aldrig sådan helt kurere den, ligesom hvad man kan med hepatitis C, fordi når den er væk, så er den, så er den væk. Men med hepatitis B, der kan man ikke kurere den. Og det vil også sige for dem, der ikke har immunkontrol, og der ikke har kureret den selv, kan vi godt give en behandling og holde virus nede. Men lige så snart vi holder op, så kommer den igen. Så det er ikke en kur ligesom med hepatitis C. Men for nogle af vores patienter, hvor deres lever er irriteret, og vi kan se, at den langsomt - ligesom hvis man drak for meget, irriterer leveren, så man på sigt udvikler skrumpelever - så kan vi godt vælge at gå ind og anbefale en behandling og sige, at det er nok bedre, at vi slukker for virus. Men så skal man også tage behandlingen, måske resten af livet. 

Podcastvært
Så det vil sige, hvis man finder ud af, at man har leverbetændelse B, så skal man forvente at komme til kontrol hos jer i mange år fremover. 

Podcastgæst
Ja, og det er faktisk noget af det, som vi kan se i Danmark, vi ikke sådan er helt kommet i mål med, for vi regner med, at det kun cirka en tredjedel af dem, som man ved har hepatitis B, som rent faktisk går til kontrol. Og nogle af mine patienter, de kommer fire gange om året, og nogle af dem de kommer måske kun fysisk ind på ambulatoriet hvert tredje år. Men ellers så tager vi bare en blodprøve en gang om året og ser, at virus stadigvæk forholder sig helt fredeligt, og leveren har det godt, og de stort set ikke har virus i blodet. Og så holder vi bare øje med det. Men det er vigtigt at holde øje med, fordi man kan udvikle leverkræft. Og det er jo det, hele det der med at blive fulgt går ud på. Det er, at vi kan se, jamen hvornår det er nødvendigt at sætte ind med behandling. Og det er det ikke hos ret mange. Men der er nogle få, hvor behandling er nødvendigt, og så kan vi gøre det hurtigt. Så det er lidt ligesom at gå til kontrol for hepatitis B. Det er lidt ligesom at gå til mammografiscreening eller noget. Det er for, at der er nogen, der lige holder øje med, at der ikke sker noget. 

Podcastvært
Du sagde det hermed, at man formentlig kun har kendskab til cirka en tredjedel af alle de tilfælde, der findes. 

Podcastgæst
Nej, jeg sagde, at det var… man mener faktisk, man har kendskab til væsentligt mange flere. Blandt andet på grund af gravidscreeningen. Så man regner med måske omkring halvfems procent af de tilfælde, der er i Danmark, kender vi. Men det er kun en tredjedel af de kendte tilfælde, som er registreret som gående til kontrol. Så der går rigtig mange rundt, der har det og ved det, men ikke går til kontrol. 

Podcastvært
Hvis man nu sidder som almenpraktiserende læge og har en patient, der er bekymret over det her, hvad har du så et godt råd? 

Podcastgæst
Jamen, jeg vil sige, man skal jo kun testes én gang. Få taget en blodprøve, finde ud af, har jeg det, eller har jeg det ikke? Og hvis jeg har det, så er det jo noget, som man kan gå til kontrol for og, og ikke er på nogen måder akut farligt. Og Sundhedsstyrelsen anbefaler jo også, at går man rundt med vedvarende forhøjet levertal, så bør man lige testes for at se, at det ikke er det. Det vil det jo hos langt de fleste ikke være, men det er jo noget, hvor vi kan gøre en forskel, hvis vi finder ud af det, ja. 

Podcastvært
I modsætning til leverbetændelse C, så findes der jo faktisk en vaccination for leverbetændelse B. Det er jo ikke en del af vaccinationsprogrammet for børn eller det vi alle sammen følger. Men hvem anbefaler I egentlig skal have den her vaccination? 

Podcastgæst
Jamen, Danmark er et af de få lande, der ikke vaccinerer børnene, og det har jo noget at gøre med, at man har lavet en vurdering og sige, der er ikke så mange, der er smittede, og vi screener de gravide. Og det er sådan, hvis man som gravid bliver testet positiv for leverbetændelse, så får man lavet den her vurdering. Og nogle kommer faktisk i behandling under graviditeten for ikke at smitte barnet, og barnet bliver vaccineret ved fødslen. Så man tænker, at man kan forebygge mor-barn-smitte på den måde, og at barnets risiko efterfølgende, hvis de bare er vaccineret, er relativt lille. Men man kan sige, at vi lever også i en global verden, og hvem bliver vi kærester med som voksne? Og hvad laver vi resten af vores liv? Så det er nogle komplicerede hensyn at tage. Og selvfølgelig så synes man, når man beskæftiger sig med det her og ser, at folk kan blive syg af det, alle skal vaccineres. Men jeg er helt med på, at det er en mere kompliceret debat end som så. Men det kan faktisk i perioder jo være svært at skaffe en vaccine til børn. Altså der tager alle de andre børnevacciner med, der ikke indeholder hepatitis B, og derfor er der også i perioder… der er der nogle af mine børn, der er vaccineret for hepatitis B i børnevaccinationsprogrammet, for man kunne ikke få en kombinationsvaccine uden hepatitis B. Og så anbefaler man jo en lang række risikogrupper at blive vaccineret for hepatitis B. Blandt andet hvis du har en partner, som har hepatitis B. Det giver jo god mening. Eller hvis du bor sammen med nogen, der har det. Man anbefaler, at man kan lave en vurdering om børn, der er i en institution, hvor der er nogen med hepatitis B, skal vaccineres. Børn bider hinanden og så videre. Jeg tror ikke, at det er noget, der har på nogen måde været et problem i Danmark, men det står i hvert fald i retningslinjerne. Ligesom sundhedspersonale, der har en risiko for stikskader, hvis du arbejder i Blodbanken eller i blodprøvetagningen eller arbejder et sted, hvor du stikker og skærer meget. Så kan man også blive vaccineret af sin arbejdsgiver for hepatitis B. På verdensplan, der er det jo vaccinen, der skal få bugt med hepatitis B. Det med, at man vaccinerer børnene ved fødslen og følger op på det. Og på den måde så regner man jo også med, at man globalt set over nogle år vil kunne udrydde alle de cancertilfælde, som hepatitis B skyldes. 

Podcastvært
Så det vil sige, at leverbetændelse B vaccination er sådan set også cancerforebyggende? 

Podcastgæst
Ja, ligesom med HPV-vaccine, hvor vi nu ved, at hvis du bliver HPV-vaccineret, så får du ikke livmoderhalskræft. Det er det samme. Hvis du er vaccineret for hepatitis B, så får du ikke hepatitis B, og så får du heller ikke leverkræft. 

Podcastvært
I forhold til det her med risikogrupper: Hvis man nu har rejst meget og haft bekendtskaber i andre lande, fordi vi snakker om det her med, at det er en global sygdom, selvom man ikke har nogen symptomer og er sund og rask, kan man så alligevel være i risiko, så man skal lade sig teste? 

Podcastgæst
Altså jeg tænker, hvis man har rejst meget og haft intime relationer, så er det en god ide at, at blive testet. For man kan også godt - selvom jeg sagde man bliver akut syg som regel hvis man med hepatitis B, hvis man bliver smittet som voksen - så kan man også have et så mildt forløb, at man ikke rigtigt lægger mærke til det. Lidt ligesom med hepatitis C. Så er det en god ting at blive testet. Og man anbefaler jo faktisk også folk, der skal ud og rejse i mere end fire uger til steder med meget hepatitis B, for eksempel i Østen, at man bliver vaccineret, fordi at det er jo ikke sådan, at man behøver at have sex, eller det kan også smitte på, på andre måder. Og så tænker jeg, at det er vigtigt at blive testet, hvis man ved, at der er nogen i ens familie, der har hørt en historie om, at moster eller mor eller havde da vist også leverbetændelse på et tidspunkt. Det kan være rigtig mange andre ting, men det er supernemt at finde ud af. Og der er som sagt rigtig meget vi kan gøre for at forebygge, at man bliver syg af det på den lange bane.

APPFWU01V