PainData - Smertecenter Syd - OUH
Formål med PainData databasen
PainData er et nationalt klinisk smerteregister, der sigter mod at forbedre forståelsen og behandlingen af patienter med komplekse kroniske smerter. Dette indebærer indsamling af PRO-data fra patienter, der er henvist til de smertecentre og smerteklinikker, der tilbyder specialiseret smertebehandling i Danmark.
Udviklingen og implementeringen af en national database for patienter med komplekse kroniske smerter har 3 formål:
1) at fungere som et klinisk redskab, der kan facilitere dialogen mellem patient og det tværfaglige team i relation til undersøgelse og behandling (j. nr. 20/8245).
2) kvalitetssikring af klinisk praksis med henblik på fremtidig optimering af behandlingen
3) facilitere forskning og udviklingsprojekter inden for området (j. nr. 18/35221).
Sådan anvendes oplysningerne i behandlingsforløbet: Efter henvisning til et tværfagligt smertecenter/smerteklinik besvarer patienterne hjemmefra via PainDatas internetbaserede platform www.smerteskema.dk en række spørgeskemaer, der søger at udforske deres smertesituation. Ud over demografiske informationer indeholder den kliniske database også en række spørgsmål omkring smertekarakteristika (fx smerteintensitet, varighed, lokalisation, variation), aktivitetsbegrænsning, arbejdsevne, livskvalitet, medicinforbrug og flere psykologiske konstruktioner (fx depression, stress, bevægeangst og smertekatastrofering). PainData giver efterfølgende mulighed for, at de informationer som patienten har afgivet via PainData, præsenteres for det tværfaglige team via en klinisk rapport inden og under mødet med patienten. Den viden om patienten, som det tværfaglige team hermed opnår, kan virke til at facilitere dialogen og derigennem optimere og individualisere behandlingsforløbet, da teamet har et bedre kendskab til patientens smerter.
Databasen PainData: en kvalitets- og forskningsdatabase: I forbindelse med patienternes besvarelse af spørgeskemaerne i den kliniske database gives en skriftlig (elektronisk) forespørgsel om, hvorvidt patienten vil give samtykke til, at informationer fra spørgeskemaerne samt journalen (ex. undersøgelse og diagnose) i relation til deres behandlingsforløb må anvendes i kvalitets- og forskningsdatabasen.
Patienterne inviteres til at besvare spørgeskemaer om deres situation inden behandlingsstart, samt ved behandlingsafslutning og hver 12. måned i 5 år efter afsluttet behandling, såfremt patienten samtykker til at de må kontaktes efter behandlingsafslutning.
Herunder fremgår de primære spørgsmål og spørgeskemaer, der anvendes i PainData databasen:
- Smertetegning og smerteintensitet
- Graded Chronic Pain Scale
- PROMIS-10 General Health v. 1.2
- WHO-5 Trivselsindex
- Insomnia Severity Index
- Pain Catastrophizing Scale
- Tampa Scale of Kinesiophobia
- International Trauma Questionnaire
- Kroniske sygdomme
- Demografiske faktorer (spørgsmål om højde, vægt, uddannelse, og arbejdssituation)
- Spørgsmål om medicin, tidligere og nuværende behandling)
- Spørgsmål om dine værdier/ønsker for behandlingen
Eksempler på spørgeskemaet kan herunder ses i PDF format.
Henrik Bjarke Vægter
Professor (PT, MSc Pain Management, ph.d.)
Smertecenter Syd, OUH / Klinisk Institut, SDU
E-mail: hbv@rsyd.dk