Skip til primært indhold

CKIO for fagpersoner

Her finder du visitationskriterier for fagpersoner

CKIO - oplysninger til fagpersoner

Center for Kønsidentitet Odense (CKIO) er en højtspecialiseret funktion placeret under Endokrinologisk Afdeling M, Odense Universitetshospital og dækker hele Region Syddanmark. CKIO varetager afklaring, opstart og kontrol af kønsbekræftende behandling, herunder kønsbekræftende hormonbehandling og visse former for kønsbekræftende kirurgi. CKIO kan viderehenvise til konstruktiv nedre kirurgi på Rigshospitalet. Vi modtager henvisninger på voksne fra det 18. år.

Hvem henvises hvor?
Alle med bopæl i Region Syddanmark kan henvises til CKIO. Borgere fra Region Hovedstaden og Sjælland henvises til Center for Kønsidentitet på Rigshospitalet, og borgere fra Region Midtjylland og Nordjylland henvises til Center for Kønsidentitet Aalborg.

Henvisning til CKIO bedes som minimumindeholde:

  • Henvisningsdiagnose: DZ768E4 Kontakt pga. kønsidentitetsforhold.
  • Beskrivelse af:
    • Henvisningsårsag: Patientens ønsker for kønsbekræftende behandling skal beskrives. Desuden beskrives oplevelsen af kønsubehag, herunder hvor længe det har varet, og hvori det består.
    • Tidligere kontakter vedrørende kønsidentitetsforhold: beskrivelse og dokumentation for tidligere forløb, inklusiv eventuelle konklusioner.
    • Aktuelle sociale forhold: kort beskrivelse af patientens sociale situation, herunder uddannelse/job, forsørgelsesgrundlag, ægteskabelige status, børn, etc.
    • Tidligere somatiske sygdomme og behandling.
    • Tidligere psykiatriske sygdomme og behandling, herunder også selvskade.
    • Aktuelt somatisk helbred: beskrivelse af somatiske lidelser, behandling og stabilitet.
    • Aktuelt psykisk helbred og psykiatri: beskrivelse af psykologiske/psykiatriske lidelser, herunder diagnoser, behandlingsstatus, indlæggelser, forløb og stabilitet.
    • Medicinsk status og/eller anden behandling.
    • Evne til at indgå i forløb: vurdering af, om patienten kan indgå i et samtalebaseret afklaringsforløb, samt evne til at varetage aftaler og evt. behandling (compliance).
    • Misbrug: aktuelt eller tidligere misbrug. Ved tidligere misbrug beskrives art og varighed.
    • KRAM: kost, rygning, alkohol og motionsstatus.
    • BMI.
  • Yderligere oplysninger, der skønnes relevante for udredning.

Særlige forhold

Psykiatriske forhold
Patienter, der er i psykiatrisk behandling, kan tidligst henvises til CKIO, når de har været velbehandlet og stabile i minimum 6 måneder. Det samme gælder for patienter med nyligt diagnosticerede psykiatriske lidelser. I henvisningen beskrives det psykiatriske forløb, eventuel behandling og konklusioner, samt varigheden af den stabile periode.

Hvis vi ved den indledende vurdering finder indikation på, at patienten har dybereliggende psykopatologi, vil forløbet blive afsluttet i CKIO. Patienten kan genhenvises til CKIO, når patientens forhold er blevet vurderet og er velbehandlet efter behov.

Somatiske forhold
Det beror på en lægefaglig vurdering at ordinere kønsbekræftende hormonbehandling. I hvert tilfælde foretages derfor en somatisk vurdering af eksisterende sygdomme og risikofaktorer. Eksisterende sygdomme skal være udredt og stabilt velbehandlede, før vi kan modtage og vurdere henvisningen. For at blive inkluderet i afklaringsforløb, skal der på henvisningstidspunkt være en stabil BMI på <35 for kønsbekræftende hormonbehandling og <27 for kønsbekræftende kirurgi. Hjælp til vægttab skal foregå via primærsektoren før henvisning.

Behandlingsønsker
CKIO arbejder under Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og kan tilbyde behandlingsformer inden for de til enhver tid gældende vejledninger. Vi tilbyder derfor ikke hormonbehandling i mikrodosering eller kortvarig/skiftende hormonbehandlingsregimer. Vi modtager kun henvisninger til forløb vedrørende eksisterende behandlingstilbud. Det er derfor vigtigt, at der i henvisningen tydeligt beskrives, hvilken behandling patienten ønsker.

Andre forhold
Misbrug (alkohol/stoffer) er en absolut kontraindikation for al kønsbekræftende behandling. Afholdenhed fra eventuelt tidligere misbrug skal være vedholdende i minimum et halvt år på henvisningstidspunktet.

Rygning er en absolut kontraindikation for kønsbekræftende kirurgi og skal være ophørt inden der kan henvises til kirurgi. Eventuel rygning vil indgå i den samlede vurdering af risikofaktorer for hormonbehandling, og rygestop anbefales til enhver tid.
 
Journaladgang
Patienten skal gøres opmærksom på, at CKIO har behov for opslag i eksisterende journaler, herunder sundhedsjournalen, i forbindelse med behandling af henvisningen, samt løbende i det afklarende forløb. Adgang til eksisterende journaler er derfor et krav for forløb i CKIO.

Ventelister
Hvis man efter de visiterende afklarende samtaler tilbydes et forløb i CKIO, bliver man sat på venteliste. Patienten må være indstillet på at være på venteliste i op til to år, før et videre afklaringsforløb kan tilbydes.

Ved hormonbehandling påbegyndt i udlandet eller i ikke-offentligt regi
Ved henvisning af transkønnede, som er opstartet i lægeordineret hormonbehandling i udlandet eller via andet ikke-offentligt regi i Danmark, og som ønsker kontrol af hormonbehandlingen i CKI, skal patienten gøres opmærksom på, at der skal indsendes dokumentation for psykiatrisk/psykologisk udredning af kønsidentitetsforhold samt notat fra behandlende læge vedr. den medicinske behandling. Dokumentationen skal medsendes henvisningen. Hvis dokumentation ikke forefindes eller en udredning ikke har fundet sted, så skal patienten, i henhold til gældende standard, gennemgå et afklaringsforløb i CKIO, før hormonbehandlingen kan varetages af CKIO.

Patienten skal gøres opmærksom på, at vi følger de danske behandlingsregimer for hormonbehandling, og at de anvendte præparater eller doseringer i CKIO ikke nødvendigvis vil være de samme som i udlandet. Der kan således ikke garanteres videreførsel af en påbegyndt behandling fra udlandet, hvis denne ikke er i overensstemmelse med de gældende danske retningslinjer og standarder. Patientens forløb vil blive vurderet individuelt, og der vil blive lagt en plan, der følger de nationale retningslinjer og sikrer den bedst mulige behandling inden for rammerne af det danske sundhedsvæsen.

 

Kontakt information til brug ved CKIO-henvisninger
Center for Kønsidentitet, CKIO

Endokrinologisk Afdeling M, Odense Universitetshospital

Telefonnr. 65 41 46 46

Telefontid: Alle hverdage kl. 08.00-15.00.

 

APPFWU01V