Mark Bremholm Ellebæk
Mark Bremholm Ellebæk er ledende overlæge på kirurgisk afdeling A og professor i Børne- og IBD- kirurgi ved Syddansk Universitet. Få et indblik i hans forskning her.
Hvad forsker du i?
Min forskning er primært inden for kirurgisk behandling af medfødte misdannelser samt kronisk betændelses tilstande i mavetarmsystemet hos børn og unge voksne. Målet er at etablere nye og mere skånsomme metoder, der både kan forebygge men også forudsige komplikationer til kirurgi. En stor del af forskningen er i samarbejde med H.C. Andersen Børne- og Ungehospital og Afdeling D (afdeling for gravide og fødende) gennem vores Klinisk Excellence-center GAIN. Medicinsk mavetarm-afdeling S er også en stor bidragsyder og samarbejdspartner.
Hvilke resultater har du opnået?
- Vi har vist at kunne reducere graden af forsnævringer i sammensyningen efter operation for esophagusatresi (medfødt tilstand, hvor dele af spiserøret mangler) ved hjælp af botulinumtoxin (Botox).
- Børn, der har fået afkræftet diagnosen Morbus Hirschsprung gennem en vævsprøve, har vist sig at have ti gange øget risiko for at gennemgå et kirurgisk indgreb eller yderligere radiologiske undersøgelser sammenlignet med en rask kontrol gruppe. Vi håber, at denne viden kan bidrage til bedre vejledning af forældre og afdelinger, der håndterer patienter med svær forstoppelse.
- I samarbejde med børneanæstesien har vi indført en ny kirurgiske metode (thorakoskopi) til nyfødte med misdannelser i spiserøret og mellemgulvet. Vi håber, at dette vil føre til kortere indlæggelser, reduceret behov for smertestillende medicin og respiratorbehandling.
- Langsigtede konsekvenser for børn og unge, der er blevet opereret for blødende tyktarmsbetændelse (colitis ulcerosa) med fjernelse af hele tyktarmen og endetarmen samt etablering af en ny endetarm (J-pouch), er ukendt. Vi ønsker at belyse konsekvensen for fertilitet, seksualitet, tarmfunktion og livskvalitet med henblik på at kunne vejlede unge patienter og deres forældre bedre i forhold til valg og timing af operation i fremtiden gennem et europæisk samarbejde.
- Efter operation for Morbus Crohn er der en høj risiko for tilbagefald og forsnævring ved sammensyningen som følge af ophobning af arvæv. I samarbejde med professor Grith Lykke Sørensen har vi undersøgt effekten af antistoffet anti-MFAP4, som har vist potentiale til at reducere arvævsdannelsen i sammensyningen.
Hvad håber du på, din forskning kan føre til i fremtiden?
Vores mål er at reducere antallet af komplikationer efter kirurgi og dermed forbedre livskvaliteten for vores patienter.
Hvilken betydning har din forskning for patienterne på OUH?
Min forskning bidrager til bedre behandlingsmetoder, reducere komplikationer og forbedre livskvaliteten for børn med komplekse kirurgiske mavetarmlidelser. Ved at undersøge nye tilgange, arbejder vi på at mindske behovet for gentagne indgreb og forbedre patienternes prognose. Forskningen forventes at føre til mere skånsomme behandlinger og bedre forløb for både patienter og deres familier.
Læs mere om Marks forskning her
SDU: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/mark-elleb%C3%A6k
LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/mark-bremholm-elleb%C3%A6k-9a0758123/