Skip til primært indhold

Skal forbedre livet efter hjertestop: Sygeplejerske fra OUH får 7,5 millioner til stort forskningsprojekt

I Danmark kæmper mere end 700 overlevere og deres familier med eftervirkningerne af at have overlevet et hjertestop. Det vil forskningsprogrammet LICA (Life after Cardiac Arrest) med forsker og sygeplejerske Britt Borregaard fra Odense Universitetshospital (OUH) og Syddansk Universitet (SDU) i spidsen nu gøre noget ved.

Lektor, ph.d. og sygeplejerske Britt Borregaard fra OUH og SDU

Lektor, ph.d. og sygeplejerske Britt Borregaard fra OUH og SDU vil hjælpe hjertestopoverlevere og deres familier til et bedre liv.

- Der har i Danmark de seneste år været et intensivt fokus på, hvordan vi bliver bedre til at redde liv ved hjertestop, der sker uden for hospitalets mure. Det har været en stor succes, der har medført en væsentligt forbedret overlevelse. Men vi ved dog desværre også nu, at mange hjertestopoverlevere ikke er i stand til at fortsætte det liv, de havde før hjertestoppet, og det har store konsekvenser for både dem og deres familie. Det vil vi med forskningsprojektet her gerne gøre noget ved, forklarer lektor, ph.d. og sygeplejerske Britt Borregaard fra OUH og SDU.

Hun leder det nationale forskningsprogram LICA (Life after Cardiac Arrest), som skal forbedre livet efter hjertestop, og som netop er bevilliget 7,5 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. Målet er at gøre en forskel for de mange danskere og deres familier, der hvert år ikke kun skal igennem kampen for at overleve et hjertestop, men også de mange konsekvenser, det kan have for hverdagen efterfølgende.

- Fra forskningen ved vi, at et hjertestop for mange kan føre til f.eks. hukommelsestab, problemer med at udføre almindelige opgaver eller mentale problemstillinger som fx angst. Det påvirker hverdagslivet efter et hjertestop – og det påvirker i høj grad den samlede familie, siger Britt Borregaard og fortsætter:

-  Vi vil derfor udvikle og afprøve tiltag, der kan understøtte familien i efterforløbet. Det gør vi med et tilbud om tidlig kontakt i efterforløbet, bl.a. med sygeplejerske-ledede ambulante konsultationer, kognitive og mentale screeningsprogrammer samt familie- og peer-support  – dvs. hjælp fra ligesindede - til pårørende. Håbet er, at vi kan forbedre de langsigtede konsekvenser af et hjertestop uden for hospitalet, sammenlignet med sædvanlig opfølgning.

Første Novo Nordisk bevilling til sygeplejerske i Region Syddanmark

Med bevillingen på 7,5 millioner kroner er LICA det første forskningsprojekt i Region Syddanmark, som modtager Novo Nordisk Fondens bevilling til forskningsprogrammet i sygepleje. Forskningsprogrammet uddeles til ét forskningsprogram om året og har særligt fokus på at udvikle forskning inden for netop sygepleje.

- Det betyder enormt meget at modtage så stor en bevilling, for det gør, at vi nu har mulighed for at hjælpe de mange danskere, der får hjertestop, så de ikke kun får den bedste behandling af selve hjertestoppet, men også får den bedste hjælp til, at både de og deres familier kan komme videre i livet efter udskrivelse, siger Britt Borregaard.

Flere overlever hjertestop uden for hospitalet

I Danmark er overlevelsen efter hjertestop uden for hospitalerne knap firedoblet de seneste 20 år. Det skyldes et intensivt fokus på forskning i livgivende førstehjælp og tidlig behandling, herunder hjertestartere i det offentlige rum, fokus på det præ-hospitale område og ikke mindst fokus på den tidligere fase på hospitalet.

Om forskningsprojektet LICA (Life after Cardiac Arrest)

Forskningsprogrammet LICA (Life after Cardiac Arrest) har til formål at forbedre livet efter hjertestop for både overleverne og deres familier. Lektor, ph.d., sygeplejerske Britt Borregaard, OUH/SDU leder det nationale forskningsprogram, og hun har sammen med resten af forskningsgruppen bag modtaget en bevilling på 7,5 mio fra Novo Nordisk Fonden.

LICA består af en række udviklende og forberedende studier samt et nationalt RCT (lodtrækningsforsøg), hvor effekten af en struktureret ambulant opfølgning undersøges med forventning om, at interventionen har en positiv effekt. Projektet undersøger også de sundhedsøkonomiske perspektiver på de forskellige opfølgninger på hjertestop.  

Programmet ledes af lektor, ph.d., sygeplejerske Britt Borregaard, Hjertemedicinsk Afdeling, OUH/SDU, i samarbejde med forskere på tværs af landet, herunder bl.a. overlæge, ph.d. Jesper Kjærgaard, Hjertecentret, Rigshospitalet, overlæge, ph.d. John Bro-Jeppesen, Hjertemedicinsk Afdeling, AUH, klinisk sygeplejespecialist, ph.d. Mette Wagner, Hjertecentret, Rigshospitalet, og psykolog, ph.d. studerende Anders Wieghorst. 

APPFWU02V