Lean tankegang og visuel lederskab skaber forbedringer i forskningsprocesserne
Siden 2019 har man på OUH arbejdet strategisk med at forbedre forskningsprocesserne via værktøjerne fra den Syddanske Forbedringsmodel. Dette har vist synlige positive resultater i de forskningsenheder, som har implementeret tankegangen og værktøjerne.
-Det har virkelig været godt for vores forskningsprocesser, at vi har haft fokus på effektiviseringsværktøjer, og det at stille skarpt på og prioritere patient-relevant forskning gennem den syddanske forbedringsmodel forklarer forskningsleder og klinisk lektor Malene Grubbe Hildebrandt fra forskningsenheden på Nuklearmedicinsk Afdeling på OUH og Klinisk Institut entusiastisk.
Sammen med mange andre forskningsledere og professorer har hun deltaget i et forløb, hvor der med udgangspunkt i Lean tankegangen og visuel lederskab har været fokus på spild eller muligheder for forbedringer i forskningsprocessen.
Selve forløbet udspringer af den Syddanske Forbedringsmodel, som Region Syddanmark siden 2016 har arbejdet med for at sikre bedre processer i klinikken. Alt sammen med gode resultater. Derfor tog man fra OUHs ledelse i 2019 initiativ til at overføre disse erfaringer fra klinikken til forskningen.
- Vi fik en masse viden og værktøjer såsom eksempelvis ”Plan, do, study, act” modellen og Gemba, som er tavler med vores vision, mission og processer. Alle disse har været med til at løfte vores forskningsenhed, da vi er blevet meget mere opmærksomme på, hvor vi kan forbedre os og har sikret kontinuerlig fokus på vores forskningsprocesser. Så alt i alt har vi fået en masse ud af at have været med i selve forløbet afslutter Malene tilfreds.
Malene har sammen med patienter og øvrige forskere fra Region Syddanmark udarbejdet en publikation, som netop fortæller meget mere om, hvordan OUH forskere har arbejdet strategisk med reducering af spild i forskningsprocessen. Hvis du er interesseret i at læse mere om resultaterne herfra, kan du læse meget mere her; https://bmjopen.bmj.com/content/12/6/e058179 .
Læs også mere om selve kurset, som er åbent for forskere i den syddanske region, her; https://rsd.plan2learn.dk/KursusValg.aspx?id=90262 (bemærk venligst - kun adgang for ansatte i Region Syddanmark).
Læs også mere om den syddanske forbedringsmodel her; https://ouh.dk/til-samarbejdspartnere/kvalitet-og-patientsikkerhed/den-syddanske-forbedringsmodel eller forskning på OUH her; https://ouh.dk/forskning-og-innovation .