Skip til primært indhold

Danske børn og unge får mere medicin mod psykiske lidelser efter COVID-19 pandemien

Et nyt stort studie blandt børn og unge viser en stigning på 18% i antallet af nye brugere af medicin mod psykiske lidelser, såsom sovemedicin, ADHD-medicin og antidepressiva, samt en stigning i antallet, som er diagnosticeret med ADHD eller, i mindre grad, angstlidelser. Studiet er baseret på data fra de danske sundhedsregistre blandt alle danske børn og unge i alderen 5-24 år frem til juni 2022.

- Vores studie peger på, at der under og efter pandemien var flere børn og unge, der havde alvorlige psykiske problemer, som krævede medicinsk behandling end før. Samtidig ser vi, at behovet for medicinsk behandling med psykiatriske lægemidler forekommer hos børn og unge med og uden tidligere psykisk sygdom forklarer lektor Mette Bliddal fra forskningsenheden på OPEN på OUH og Klinisk Institut, Syddansk Universitet.

Hun har sammen med blandt andre lektor Rikke Wesselhøft fra Klinisk Farmakologi, Farmaci og Miljømedicin fra Syddansk Universitet analyseret de månedlige rater af indløste recepter for psykiatriske lægemidler og registrerede psykiatriske diagnoser fra første nationale nedlukning og frem til juni 2022 med sammenlignet med raterne før pandemien. Resultaterne viser, at forbruget af medicin og antallet af diagnoser i denne periode er højere end før pandemien.

Er du interesseret i at læse om studiets resultater, og de foreløbige internationale reaktioner på resultaterne, kan du læse mere her.

APPFWU02V