Kræftpatienter godt beskyttet efter fjerde COVID-19 vaccine
Kræftpatienter har god gavn af at fortsætte med vacciner mod COVID-19, viser et forskningsprojekt fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet
Et forskningsprojekt fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet har fulgt kræftpatienters COVID-19 immunforsvar under hele pandemien. Forskningen har resulteret i viden om immunresponset efter COVID-19 vaccination for denne ofte sårbare gruppe af patienter.
Forskningsresultaterne viser, at fire vaccinationer med enten Pfizer/Biontech eller Moderna i det offentlige vaccinationsprogram mod COVID-19 har stor effekt blandt patienter med kræft. Det gælder både de kræftformer relateret til blodet – de såkaldte hæmatologiske kræftformer og patienter med solide kræftformer såsom lunge, tyktarm og brystkræft.
Kontinuitet af vaccinationsstik gør forskellen
Patienter med nedsat immunforsvar grundet kræftsygdom eller behandling heraf, var blandt de første i Danmark til at blive tilbudt fjerde vaccinationsstik mod COVID-19. Og resultaterne herfra er lovende.
Det fjerde stik ser ud til effektivt at have boostet immunresponset hos lang størstedelen af denne patientgruppe. Det er kontinuiteten af vaccinationsstik, der har gjort forskellen, for mens 23% af patienter med hæmatologisk kræft ikke havde udviklet tilstrækkelige antistoffer mod COVID-19 efter tre stik, er det nu kun halvdelen af disse, der forsat ikke har udviklet tilstrækkelige antistoffer efter fire stik.
Derudover, har vaccinationerne haft så stor effekt, at mange af patienterne har udviklet et høj niveau af antistoffer, at de sandsynligvis vil være dækket ind på samme niveau som raske individer.
Forskningsleder og overlæge på Onkologisk Afdeling på OUH, Henrik Ditzel, påpeger, at der er en lille gruppe, som skal være særligt varsomme i forhold til smitterisiko.
- Der er dog stadig 13% af patienterne med hæmatologisk kræft hvor fire stik ikke har været tilstrækkeligt. Det er svært at sige, om de vil have gavn af et femte stik, men vores tidligere resultater har vist, at gruppen af patienter, der ikke udvikler antistoffer, bliver mindre for hvert stik, de modtager. Vi anbefaler derfor, at de følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger og følger vaccinationsprogrammet, siger Henrik Ditzel.
Mere end 500 kræftpatienter fra Odense Universitetshospital har deltaget i forskningsprojektet.