Skip til primært indhold

Jane Clemensen

Jane Clemensen er forskningsleder og professor på H.C. Andersen Børne- og Ungehospital på Odense Universitetshospital og Klinisk Institut, Syddansk Universitet. Få et indblik i hendes forskning i Brugerinddragelse, Telemedicin og Compassion.

Hvad forsker du i?

Alle mine forskningsprojekter starter i en konkret klinisk praksis, hvor man ønsker at ændre noget. Det kan være et patientforløb, en måde at organisere sundhedsydelser på eller en ny måde at kommunikere på. Jeg er generalist men med speciale i et forskningsdesign (Participatory Design), der kræver høj grad af involvering af brugerne. Brugerne kan være patienter, pårørende, klinikere og ledere. Forskningsdesignet indeholder altid en forventning om, at den nye kliniske praksis mm kan understøttes af en dertil skræddersyet teknologi. Jeg har arbejdet inden for mange specialer og mange aldersgrupper. På nuværende tidspunkt arbejder jeg primært inden for pædiatrien.

Hvilke resultater har du opnået?

Alle projekter, jeg er involveret i, vil ændre den problemstilling, som er udgangspunktet for studiet. Jeg har arbejdet med Participatory Design i 22 år og har vist, at ægte involvering af brugere leder til nye services til alles tilfredshed. 

Hvad håber du på, din forskning kan føre til i fremtiden?

​I vores forskningsenhed har vi en vision om at arbejde grænsebrydende, hvilket betyder, at vi ønsker at samarbejde på tværs af specialer, på tværs af videnskaber og på tværs af sektorer. Vi har stor fokus på den nye sundhedsreform og derfor på digitalisering, og at patienterne/familierne i større grad skal behandles i det nære sundhedsvæsen. Sundhedssektorerne globalt har udfordringer. Udbrændthed blandt personale kan påvirke på mange måder. En udbrændt kliniker vil ikke altid have overskud til at se, høre og involvere sine patienter/familier, hvilket kan føre til utilfredse patientforløb, sygefravær og måske at klinikeren forlader faget. Care and Compassion vil få tiltagende fokus i mine aktiviteter mhp at vise en vej, der kan imødegå vores udfordringer. 

Hvilken betydning har din forskning for patienterne på OUH?

Vi arbejder med brugerinvolvering i vores forskning, og således sikre at de resultater, vi skaber, er meningsfulde for dem, som det handler om. Derfor vil vores forskningsresultater ofte være implementeringsklare. Her et par eksempler:

  • Teknologien, vi udviklede i ”Min Baby” phd. projektet, blev grundlaget for udviklingen af ”Mit Sygehus”. Projektet undersøgte, om nybagte forældre var trygge med den tidlige udskrivelse (4-6 timer efter fødsel),, som var en politisk beslutning. Teknologien blev udviklet ud fra forældrenes behov og ønsker således de følte sig trygge og støttet i deres nye rolle som forældre. Dorthe Boe Danbjørg.
  • Tidlig Telemedicinsk Hjemmeophold (TTHO) til forældre med et for tidligt født barn er udviklet i et phd. projekt. Forældre kan afkorte deres ophold på OUH og modtage eksperthjælp hjemme via skræddersyet teknologi. TTHO er nu udbredt nationalt og flere steder internationalt. Kristina Garne Holm.
  • Fælles ambulatorium skabt i et ph.d. studie mellem afd. H og afd. N mhp at skabe en bedre transition fra barn til voksen for unge med epilepsi. Ole Abildgaard Hansen.

Læs mere om Janes forskning her

Kontakt

Jane.Clemensen@rsyd.dk 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blå Bog

Jane Clemensen

  • Professor og forskningsleder
  • H.C. Andersen Børne- og Ungehospital og Center for Innovativ Medicinsk Teknologi, CIMT, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet

Forskningsområder

  • Participatory Design
  • Telemedicin/telehealth
  • Care and Compassion

 

 

APPFWU02V