Anette Drøhse Kjeldsen
Anette Drøhse Kjeldsen er overlæge på Øre-Næse-Hals/Høreklinik Afdeling F og professor i vaskulære malformationer og rhinologi ved forskningsenheden for Oto-Rhino- Laryngologi ved Syddansk Universitet. Få et indblik i hendes forskning her.
Hvad forsker du i?
Min forskning fokuserer primært på sygdommen HHT (Hereditær Hemorragisk Telangiektasi), en systemisk sygdom i blodkarrene som i Danmark ofte kaldes Morbus Osler. Sygdommen er relativt sjælden, og omkring 800 danskere er ramt af den. HHT er en autosomal dominant arvelig sygdom, der medfører forandringer i de små blodkar. Disse forandringer kan resultere i kraftige blødninger, især fra næsen, men også fra mave-tarmkanalen og huden. Mange patienter udvikler med alderen jernmangelanæmi (blodmangel).
En anden vigtig komplikation er dannelsen af arteriovenøse malformationer (misdannelse af blodkar) særligt i lungerne, hvilket kan føre til paradox emboli og dermed blodpropper eller byld i hjernen. Nogle patienter udvikler karforandringer i hjernen, der i sjældne tilfælde kan resultere i hjerneblødninger. Desuden kan karforandringer i leveren føre til øget belastning af hjertet, hvilket i værste fald kan udvikle sig til hjertesvigt.
Sygdommen er således en vaskulær systemsygdom, der giver en række forskellige og komplekse symptomer og involverer behandling og ekspertise fra mange medicinske specialer.
I min forskning undersøger jeg, hvilken betydning det har for en patient at få diagnosen HHT, med særligt fokus på at forbedre både den diagnostiske proces og de kliniske behandlingsmuligheder, så vi kan sikre en mere effektiv og personlig behandling for hver enkelt patient.
Jeg forsker også i næsebihule sygdomme, hvor mange patienter har kronisk bihulebetændelse, hvor svært medtagne er de af deres symptomer, hvordan opfatter de deres sygdom, og hvad er effekten af nye biologiske behandlingsmuligheder
Hvilke resultater har du opnået?
- Vi har etableret HHT-centret på OUH, som tilbyder udredning og behandling af patienter med HHT. Med vores tværfaglige tilgang har vi været i stand til at hjælpe mange patienter med at undgå alvorlige komplikationer ved at iværksætte korrekt og relevant behandling af HHT sygdom.
- Vi har sikret effektiv udredning og behandling af lungekarforandringer gennem embolisering.
- Vi har etableret en solid udredning og behandling af leverkarforandringer, som forbedrer patienternes livskvalitet.
- Vi har udviklet en systematisk tilgang til udredning og behandling af næseblødninger, en af de hyppigste symptomer ved HHT.
- Vores forskning og behandling har bidraget til, at HHT-patienter nu lever lige så længe som den øvrige befolkning.
- Vi har introduceret en ny behandlingsmetode for blødningstilstande og leverkarforandringer ved anvendelse af Bevacizumab, hvilket har haft positive resultater.
- Vi har oprettet en omfattende database over alle HHT-patienter, der gennemgår udredning og behandling på vores center. Denne database muliggør forskning og giver os værdifuld viden om sygdommens udvikling og behandling.
- Vi har markant øget viden om HHT i Danmark, hvilket har styrket både den kliniske behandling og den videnskabelige forståelse af sygdommen.
- Indenfor Rhinologien har vi evalueret forekomst af kronisk bihulebetændelse
- Vi har etableret behandling med biologisk medicin som et tilbud til patienterne
- Vi har fokus på patienternes egen oplevelse af symptomerne
Hvad håber du på, din forskning kan føre til i fremtiden?
Vores mål er, at HHT-patienter fortsat kan få den rette udredning og behandling i overensstemmelse med de højeste internationale standarder. Derudover stræber vi efter at sikre, at patienter nemt kan få adgang til korrekt information og hurtigt komme i kontakt med HHT-centret via Mit Sygehus appen eller per mail/telefon.
For patienter med kronisk bihulebetændelse, vil vores forskning medføre, at vi kan tilbyde den bedst mulige biologisk behandling og opnå sygdomskontrol i en større patientgruppe
Hvilken betydning har din forskning for patienterne på OUH?
Vores forskning har stor betydning for patienterne på OUH. Patienterne har adgang til højtspecialiseret behandling som følge af vores forskningsindsats. Derudover får patienterne værdifuld rådgivning og vejledning om, hvordan de bedst lever med deres sygdom, fra kompetent og erfarent personale. Dette bidrager til mindre bekymring og en bedre livskvalitet.
Læs mere om Anettes forskning her
- SDU CV: Anette Drøhse Kjeldsen - Syddansk Universitet
- LinkedIN: https://www.linkedin.com/in/anette-dr%C3%B8hse-kjeldsen-85942b281/ og ORLA - Forskningsenheden for Øre-Næse-Hals og Audiologi på Odense Universitetshospital og SDU | LinkedIn
- Hjemmeside: Research Unit of Oto Rhino Laryngology (Odense)
Kontakt
----------------------------------------------------------------------------
Blå Bog
Anette Drøhse Kjeldsen
- Overlæge på Øre-Næse-Hals/Høreklinik Afdeling F
- Klinisk professor ved forskningsenheden for Oto Rhino Laryngologi ved Syddansk Universitet.
Forskningsområde
- Vaskulære malformationer og rhinologi