Skip til primært indhold

Kunstig intelligens skal være med til at udvikle nye strålebehandlingsmetode for patienter med hoved- halskræft.

Hospitalsfysiker og lektor Christian Rønn Hansen fra forskningsenheden på Onkologisk Afdeling R på Odense Universitetshospital og Klinisk Institut, Syddansk Universitet, har netop modtaget 2.025.000 kr. fra Kræftens Bekæmpelse til projektet ’Brug af nationale data til udvikling af præcise modeller for overlevelse og senfølger efter strålebehandling af hoved-halskræft’.

Christian vil med resten af forskergruppen indsamle stråleplaner på tværs af hele Danmark fra 10 – 15.000 strålebehandlede hoved-halskræftpatienter og skabe modeller, som kan forudsige chancen for helbredelse og risikoen for senfølger efter strålebehandling.

-For at kunne udvikle disse modeller har vi brug for at vide, hvordan det er gået patienterne, hvilket Dansk hoved- og halskræft gruppe, DAHANCA, har nationale data på. Men en vigtig del af projektet er også at finde ud af, hvor meget stråledosis de raske organer har fået. Og det er her, hvor vi vil gøre brug af kunstig intelligens; fortæller Christian Rønn Hansen

Forskerne vil bruge kunstige intelligens til at afgrænse organerne på de medicinske billeder brugt til strålebehandlingen. Christian forklarer –Håbet er, at vi med den kunstige intelligens og samling af dataene kan udarbejde matematiske modeller, som i fremtiden vil kunne forbedre strålebehandlingen af hoved- og halskræft, så vi kan forbedre overlevelsen og mindske de behandlingsrelateret bivirkninger for patienterne.

Stort tillykke til Christian Rønn Hansen med den fine bevilling – og endelig stor tak til Kræftens bekæmpelse med at støtte op om projektet!

Hvis du vil læse mere om projektet, kan du læse mere hos Kræftens Bekæmpelse her - https://www.cancer.dk/nyheder/kunstig-intelligens-baner-vej-for-bedre-straalebehandling-mod-hoved-halskraeft/ 

APPFWU02V