Skip til primært indhold

Kunstig intelligens skal opdage kræft

Med AI-satsning på OUH tager forskere og læger alle midler i brug for at opspore kræft så hurtigt som muligt.

Kunstig intelligens er det nyeste værktøj, der tages i brug i kampen mod kræft, og i 2023 starter tre nye projekter på Odense Universitetshospital, hvor kunstig intelligens skal hjælpe lægerne med at screene for lungekræft, prostatakræft og livmoderhalskræft.

I en stor artikel fortæller Fyens Stiftstidende om de tre projekter, bl.a. projektet PEACE fra Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, hvor professor Lone Kjeld Petersen håber at kunne give kvinder med forstadier til livmoderhalskræft et bedre forløb og en hurtigere diagnose.

I projektet vil man udvikle en intelligent guide, der hjælper lægen med at finde det rette sted at tage vævsprøven. Løsningen skal integreres i det eksisterende udstyr og vil hjælpe lægen i realtid, mens prøven tages fra livmoderhalsen. Håbet er, at man i fremtiden kan nøjes med en eller to vævsprøver i stedet for de fire, man tager i dag - uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Benjamin Schnack Rasmussen, forskningsleder i CAI-X (Centre for Clinical Artificial Intelligence), OUH's center for kunstig intelligens, har store forventninger til kunstig intelligens i sundhedsvæsenet:

- Kunstig intelligens vil være en gamechanger i den måde, vi arbejder med sygdomme på. For det vil blandt andet kunne hjælpe lægerne med i udvalgte cases at prioritere deres tid anderledes og understøtte og kvalificere den måde, man bedriver diagnostik på til gavn for både patienten og sundhedspersonalet.

Læs artiklen "Kunstig intelligens skal hjælpe OUH med at opdage kræft". Artiklen kræver login til fyens.dk

De tre syddanske projekter om AI mod kræft

  • PEACE: Prædiktion af celleforandringer i livmoderhalsen med AI giver færre prøver i bedre kvalitet.
    Kontaktperson: Lone Kjeld Petersen, professor, Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D, OUH
  • AI som supplerende diagnostisk redskab: Screening af scanningsbilleder af lungerne er med til at sikre objektivitet og rette behandling til rette patient.
    Kontaktperson: Michael Stenger, læge, ph.d., klinisk lektor, Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afd. T, OUH
  • Bedre diagnosticering af prostatacancer: Beslutningsstøtteværktøj til prostatacancer, der kan forudsige, hvem der får et aggressivt forløb, så vi ikke opererer unødvendigt med de risici, det medfører
    Kontaktperson: Marie-Louise Krogh, projektleder

De tre projekter har til sammen modtaget 7,5 mio. kr. fra Region Syddanmarks pulje for AI og Digitalisering.

Forsidebillede fra Fyens Stiftstidende

Læs artiklen "Kunstig intelligens skal hjælpe OUH med at opdage kræft". Artiklen kræver login til fyens.dk

APPFWU01V