Skip til primært indhold

Flere patienter med svær KOL slipper for transport og blodprøve med nyt set-up for hjemmebehandling

På Medicinsk Afdeling M/FAM har iltsygeplejerskerne på lungeambulatoriet taget initiativ til, at flere patienter med svær KOL kan få behandling i hjemmet. Med en ny mobil CO₂-måler kan de udføre alle nødvendige iltkontroller, mens de er på hjemmebesøg. Det har øget patienternes tilfredshed, givet færre aflysninger – og frigjort tid og plads i ambulatoriet.

De tre iltsygeplejersker fra Medicinsk Afdeling M/FAM, der kører ud til patienterne. Fra venstre er det Pernille Sullestad Olesen, Helle Struwe Bødker og Grete Bøgesvang.

De tre iltsygeplejersker fra Medicinsk Afdeling M/FAM, der kører ud til patienterne. Fra venstre er det Pernille Sullestad Olesen, Helle Struwe Bødker og Grete Bøgesvang.

For patienter med svær KOL er det en stor udfordring at møde op til iltkontrol i ambulatoriet. De har meget få kræfter, og selv en kort tur til sygehuset kan være uoverkommelig. I 2023 udeblev ca. hver tredje KOL-patient fra sin kontrol på lungeambulatoriet i Svendborg. Derfor satte lungeambulatoriet gang i et nyt initiativ med en mobil CO₂-måler, så de kunne tilbyde KOL-patienter iltkontrol i hjemmet frem for fremmøde i ambulatoriet.

Skånsom behandling uden stik

Den mobile måler kan via en lille sensor på huden måle CO₂-niveauet i patienternes blod. Det betyder, at patienterne slipper for at få taget ubehagelige blodprøver i blodåren. 

- Patienterne er utrolig glade for, at de slipper for at blive stukket, og det er rart, at vi kan tilbyde en mere skånsom behandling, siger sygeplejerske Grete Bøgesvang, der er én af de tre sygeplejersker, der kører ud til patienterne.

Vante rammer skaber tryghed og giver mulighed for flere deltagere

Sygeplejerskerne oplever flere fordele ved hjemmebesøgene. Når de er på besøg, kan de bedre vejlede patienterne, og iltudstyret og behandlingen kan tilpasses mere præcist. Samtidig kan pårørende eller kommunale sundhedsprofessionelle deltage, så alle får en fælles forståelse af behandlingen.

- Det er en stor lettelse for patienterne, at vi kan komme ud til dem. De er mere trygge, når de er i egne omgivelser, og det giver også os et bedre grundlag for at vurdere patientens situation. Ofte er det nemmere for pårørende at deltage, og det er et kæmpe plus, at vi kan vende behandlingen med sundhedsfaglige fra kommunen, fortæller sygeplejerske Grete Bøgesvang. 

Færre aflysninger og flere patienter

Det nye set-up i hjemmebehandlingen betyder også, at langt flere iltkontroller kan gennemføres som planlagt. Inden pilotprojektet blev kun 63 % af iltkontrollerne gennemført i ambulatoriet. Da behandlingen flyttede hjem, steg det tal til 90 %. Derudover kan sygeplejerskerne nu nå flere KOL-patienter i iltbehandling om ugen. 

– Mange af vores patienter ved først på selve dagen for fremmøde i ambulatoriet, om de har kræfter til at komme uden for hjemmet. Nu slipper de for usikkerheden, transporten og ventetiden, og vi kan planlægge vores kontroller mere effektivt, forklarer Britta Aaes, oversygeplejerske på lungeambulatoriet. 

Næste skridt

Det er nu planen, at tilbuddet skal udvides til flere patienter. Derudover er der et stort potentiale i at øge samarbejdet med andre sektorer, som fx hjemmeplejen, og gøre besøgene mere behovsstyrede, så patienterne undgår unødvendige kontroller.

APPFWU01V