Skip til primært indhold

Hvad gør vi, når patienten ikke tåler DOAK? Perkutan lukning af venstre aurikel kan være en mulighed

Kort nyhed fra Hjertemedicinsk Afdeling B

Lukning af venstre aurikel

Lukning af venstre aurikel

Det anslås, at mere end 130.000 danskere lever med atrieflimren, som er årsag til omkring 25% af de iskæmiske apopleksier. Ca. 90% af disse skyldes embolisering fra venstre aurikel.

Incidensen af atrieflimren stiger med alderen, og antallet af patienter i livslang behandling med Direkte Orale Antikoagulantia (DOAK) er stigende. Det samme er risikoen for behandlingsrelaterede blødninger - et ikke ubetydeligt problem, som anslås til omkring 4% per år (overvejende non-fatale). 

Adhærens til behandling er også vanskelig, og studier har vist, at 1/3 af patienterne reelt tager deres DOAK mindre end 80% af tiden, og at 1/3 helt er ophørt efter 1 år.

Det er derfor relevant løbende at overveje, om patienter med høj risiko for tromboemboliske events og samtidig risiko for blødning, fx blødning fra mave-tarm-kanalen eller risiko for faldrelaterede hovedtraumer, kan tilbydes et behandlingsalternativ.

På OUH tilbyder vi lukning af venstre aurikel med et Watchman FLX device, som er en særlig ”prop”, der fremføres via v. femoralis til venstre atrium via punktur gennem atrieseptum.

Proceduren foregår ambulant i lokalbedøvelse og er planlagt på baggrund af en forudgående CT-skanning og guides ved hjælp af røntgen og et lille intrakardielt ultralydskateter ligeledes fremført via venesystemet.

Risikoen for komplikationer er lav, og patienterne oplever minimalt ubehag i forbindelse med proceduren. Målet for de fleste patienter vil være ophør med DOAK – dog skal der behandles med hjertemagnyl ca. 12 mdr efter indgrebet. 

Har du en patient, som du tænker kunne have gavn af indgrebet, er du meget velkommen til at  sende en henvisning eller tage kontakt.

Kontaktoplysninger

Hjertemedicinsk Afdeling B

Mikkel Vester Hougaard

Overlæge PhD

Tlf.: 24217069

mikkel.hougaard@rsyd.dk

 

Alle OUH Praksisnyt nyhederne er blevet udvalgt og godkendt af Praksiskonsulentordningen.
Spørgsmål til udvælgelsen kan rettes til PKO postkassen; ouh.klu.pko@rsyd.dk 

 

APPFWU02V