Skip til primært indhold

Forskere fra Rigshospitalet og OUH skal sammen forske i tarmsygdommen Nekrotiserende Enterokolitis

Rigshospitalet og OUHs fælles pulje er netop blevet uddelt til 8 spændende forskningsprojekter. Et af disse forskningsprojekter vil have fokus på den alvorlige tarmsygdom Nekrotiserende Entereokolitis

Hvordan fungerer tarmens immunsystem og modningsprocessen, samt hvordan påvirker ernæringen tarmene hos nyfødte børn, som er født for tidligt? Det ønsker professor Mark Bremholm Ellebæk fra forskningsenheden Kirurgisk Afdeling A, Odense Universityhospital og Klinisk Institut, SDU og lektor Lise Aunsholt fra Afdelingen for intensiv behandling af nyfødte og mindre børn på Rigshospitalet og Institut for Klinisk Medicin at undersøge i INTINE projektet. Formålet med projektet er at få mere viden for at kunne hjælpe de nyfødte, som bliver ramt af den alvorlige tarmsygdom Nekrotiserende Enterokolitis (NEC), hvor dele af tarmen hos de nyfødte dør pga. dårlig blodtilførelse.

-INTINE skal levere ny viden om tarmimmunitet og udvikling gennem den neonatale periode samt muliggøre tidlig identifikation af spædbørn med høj risiko for NEC. Dette vil potentielt kunne reducere den samlede forekomst af sygdommen og forbedre strategierne for forebyggelse og behandling af NEC; forklarer Mark Bremholm Ellebæk. Han fortsætter; -Vi har en formodning om, at ernæring kan være med til at fremme modningen og hermed evnen til at optage næringskomponenter. Alt sammen vil være værdifuld viden for os, så vi bedre kan reducere risikoen for sygdom og i tilfælde af sygdom optimere på behandlingen, både medicinsk og kirurgisk. Herved kan man reducere det aktuelle niveau af senfølger som følge af tidlig fødsel og NEC. Derfor glæder vi os til at komme i gang.

Mark og hans samarbejdspartner har netop modtaget midler til at undersøge ovenstående via en fælles forskningspulje mellem Rigshospitalet og OUH. Målet med den fælles pulje på tværs af de to universitetshospitaler er at fremme fælles forskning inden for de specialer, der allerede har eller forventes at få et tæt samarbejde om patienterne.

Der er i alt blevet uddelt midler til 8 fælles projekter, som du kan læse mere om her.

APPFWU01V