Skip til primært indhold

Ernæring

I Geriatrisk Afdeling har vi fokus på patientens ernæringssituation.

Derfor bliver alle patienter ernæringsscreenet, så det er muligt at identificere patienter i ernæringsmæssig risiko. Ernæringsscreeningen foretages på baggrund af BMI, u-planlagt vægttab, grad af appetit, spiseproblemer, sværhedsgrad af sygdom og alder.

70-80% af vores geriatriske patienter er i ernæringsmæssig risiko.

Flere oplysninger

Den ernæringstruede geriatriske patient kendetegnes ved at være i dårlig ernæringstilstand, hvilket betyder:

  • Patienten er småtspisende, bl.a. på grund af dårlig appetit/appetitløshed (som alvorlig sygdom forårsager), dårlig tandstatus, tygge- og synkebesvær, grundet sygdom og akut svækkelse, kvalme, opkastning, forstoppelse.
  • Patienten har lavt BMI på grund af uplanlagt vægttab. Uplanlagt vægttab kan føre til regulær underernæring.
  • Tab af muskelmasse.
  • Tab af fysisk betonede dagligdagsfunktioner, som f.eks. gangdistance og trappegang.
    Nedsat livskvalitet.

Vægttab under sygdom medfører muskelmassetab, som igen fører til funktionstab samt dårligere helbred og overlevelse.

  • Iværksættelse af tiltag, som afhjælper spiseproblemer, f.eks. modificeret madkonsistens, kunstig spyt, kvalmestillende medicin, behandling af obstipation.
  • Monitorering af patientens dækningsgrad af henholdsvis energi-, protein- og væskebehov.
  • Indtag af beriget mad, dvs mad med højt energi- og proteinindhold.
  • Indtag af proteindrikke i 2-3 måneder efter svær sygdom/svækkelse, herunder udlevering af recept på proteindrikke.
  • Tilbud om anlæggelse af fødesonde med henblik på sondeernæring, hvis patienten ikke kan dække sit behov ved at spise og drikke almindeligt.
  • Udlevering af kostpjece, der giver gode råd til, hvordan maden beriges med ekstra energi (kcal) og protein (se evt. vores 2 pjecer vedrørende kostråd - under 'Pjecer og patientoplysninger' - i venstre margen).
  • Samtale med klinisk diætist for de mest ernæringstruede patienter samt udarbejdelse og udlevering af en personlig kostplan - se evt. herunder for kostplan.

Vejledende ernæringsplan -

Energiindhold: ca. 8000 kJ
Kostform: Energi- og proteinberiget kost
Proteinindhold: ca. 75 g

Morgenmad:

Vælg mellem:

  • 1-2 dl øllebrød m. piskefløde
  • 2 dl sødmælksyoghurt, evt. m. lidt drys
  • 2 x ½ skv franskbrød eller rugbrød m. smør og ost 45+/smøreost
  • 1 glas(200 ml) sødmælk eller koldskål

Formiddag:

  • 100 ml mælkebaseret proteindrik

Frokost:

  • 2 x ¼ skive rugbrød m. smør
  • pålæg: æg, leverpostej, fiskepålæg: makrel i tomat, laks, mar. sild, ørred, kødpålæg: spegepølse, rullepølse, kødpølse, kødrester fra aftensmaden
  • pynt: mayonnaise, remoulade, mayonnaisesalater, surt

Eftermiddag:

  • 200 ml mælkebaseret proteindrik

Herudover - vælg mellem:

  • ½ grovbolle eller 1 kiks m. smør og ost 45+/smøreost
  • 1 dl frugtgrød m. piskefløde
  • 1 lille flødeispind eller 1-2 skive flødeis

Aftensmad:

  • 1-2 kartofler eller ½-1 dl kartoffelmos, gerne beriget m. smørklat
  • 1 lille stk (50-80g) kød, fjerkræ eller fisk
  • ½-1 dl sovs, gerne beriget m. lidt piskefløde
  • evt. 1-2 spsk kogte grønsager
  • 1 glas (200 ml) sødmælk eller koldskål

Sen aften:

  • 100 ml mælkebaseret proteindrik
  • evt ½ stk frisk frugt

Drikkevarer, ud over drikkevarer nævnt under hvert måltid:

  • Saftevand, frugtjuice, sodavand, te, kaffe, vand, dansk vand

Øvrig:

  • 1 kombineret vitamin- og mineraltablet dagligt

Når man har tabt sig i vægt og skal stabilisere eller genvinde vægten og når man har ringe eller lille appetit, skal man undlade at spise for mange grønsager og frugter, da det fylder og tager appetitten og ikke indeholder ret mange kcal og protein.

APPFWU01V