Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv
I de to store danske screeningsundersøgelser VIVA og DANCAVAS har forskerne fundet en udposning på legemspulsåren hos 1 ud af 25 danske mænd i alderen 65-74 år. Personer med en udposning på legemspulsåren har en 2-3 gange højere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme end andre mænd i samme aldersgruppe uden en udposning på legemspulsåren. Nu viser ny forskning, at man med screening og kolesterolsænkende medicin kan bremse udviklingen af udposningerne og dermed forebygge behovet for operationer.
- Vi har i vores nye studie fundet, at kolesterolsænkede medicin – såkaldte statiner – giver en tydelig og sikker reduktion af, hvor hurtigt udposningerne vokser, siger Jes Lindholt, professor i karkirurgi ved Klinisk Institut, SDU, og OUH Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus, som er en af forskerne bag studiet.
Ph.d. studerende Joachim Sejr Skovbo fortæller også; -I gennemsnit kunne vi se at udposningerne voksede halvt så hurtigt hos personer, som fik den anbefalede maksimale dosis statiner. Samtidig viste vores studie, at en fordobling af statindosis var forbundet med knap 20% lavere risiko for operation, bristning, og død - hver især. Vi forventer, at effekten af behandlingen vil være endnu højere end de 20%, fordi de undersøgte patienter i gennemsnit, kun tog en halv dagsdosis, og man anbefaler tre dagsdoser.
Ud over medicinen peger forskerne også på, at mange af patienterne ikke ved, at de har udposninger, hvorfor der er behov for et nationalt screeningsprogram; -Man behøver kun at blive screenet én gang med en ultralydsskanning, der blot tager fem minutter, så den helt store omkostning ved screeningprogrammerne er operationerne, fortæller Jes Lindholt.
-Fordi udposningerne sjældent giver symptomer, ved de berørte personer ikke, at de er i risiko for at deres udposning brister, og at de har næsten tre gange højere risiko for at blive ramt af anden hjerte-kar-sygdom. Derfor modtager de heller ikke relevant forebyggende behandling, forklarer Joachim Skovbo.
Flere lande, herunder Storbritannien, Tyskland og Sverige har indført nationale screeningsprogrammer for denne sygdom. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at screeningprogrammer for 65-årige mænd bliver indført i Danmark, men det har endnu ikke ført til politisk handling.
-At vi nu kan forebygge en væsentlig del af operationerne og samtidig redde mange ekstra leveår, fordi medicinen generelt også forebygger dødsfald, øger omkostningseffektiviteten markant, forklarer Jes Lindholt:
-Det er meget svært at se, hvad der nu skulle tale imod indførelsen af screening i Danmark.
Forskergruppen har netop fået en publikation i tidsskriftet ”Cirkulation” . Find linket til publikationen i Circulation og SDU nyheden om resultaterne her.