Data fra Region Syddanmark viser lav udeblivelsesprocent i perioden 2021-2022
Forskere fra Center for Klinisk Epidemiologi og Center for Forskning i Patientkommunikation har gennemgået udeblivelsesdata fra Region Syddanmark i perioden 2021-2022.
-Udeblivelser fra hospitalsaftaler har været diskuteret heftigt i mange år, og nogle har endda foreslået bøder til patienter, som ikke møder op; forklarer professor og centerleder Bente Nørgård fra Center for Klinisk Epidemiologi, når hun bliver forespurgt til, hvorfor hun og hendes forskerkollegaer igangsatte et forskningsprojekt om udeblivelser.
Bente har sammen med forskere fra Center for Klinisk Epidemiologi og Center for Forskning i Patientkommunikation fra Odense Universitetshospital og Klinisk Institut, SDU, vist, at der i perioden 2021-2022 var en lav udeblivelsesprocent på 2% på hospitaler i Region Syddanmark. Resultaterne bygger på indsamlet data fra over 600.000 hospitalskontakter i Region Syddanmark i perioden 2021-2022. Data viser dog også, at der især er to grupper, som har højere risiko for udeblivelse end andre grupper; de unge voksne og patienter med psykiske udfordringer.
Bente Nørgård fortæller; -Konsekvenserne ved udeblivelse er store både for patientforløb og sundhedsvæsenets ressourcer. Selvom vi nu har viden om årsager til udeblivelse, så mangler vi fortsat forskning, der både kvalitativt og med andre datasæt kan finde løsninger, skabe lighed i sundhed og sikre sammenhæng i behandlingsforløb.
Forskerne skal i kommende undersøgelser analysere årsager til aflyste patientkontakter, herunder de aflysninger som syghusene foretager. Et projekt som er støttet med en bevilling fra ROCKWOOL fonden. Mødet mellem de sundhedsprofessionelle og patienten er vigtige at dykke ned i ifølge forskerne. -Vi ønsker at undersøge, hvordan sundhedspolitik og organiseringen påvirker den måde, udeblivelser og aflysninger bliver forstået og håndteret på. Fokusset for os vil fremadrettet være på, hvordan regler og strukturer former sundhedspersonalets syn på ansvar, skyld og sårbarhed – og hvilken betydning det har for mødet mellem patienter og sundhedspersonale; forklarer professor og centerleder Jette Ammentorp, Center For Forskning i Patientkommunikation, som er en del af gruppen bag forskningsprojektet om udeblivelse. Hun afslutter; -Forhåbentligt kan vi med den viden være med til at styrke dialogen og relationerne i sundhedsvæsenet fremadrettet, når det kommer til aflysninger og udeblivelser.
Læs mere om forskningsprojektet om udeblivelser på linket her.