Skip til primært indhold

Hvornår er du egentlig klar til at sætte dig bag rattet igen efter en ulykke?

Det vil forskere fra Klinisk institut, Mærsk Mckinney Møller Instituttet og Ortopædkirurgisk Afdeling på OUH finde ud af.

Simulation af et vejkryds med en bil

Med en bevilling på 2,5 mio. kr. fra Offerfonden vil de nemlig ved hjælp af bilsimulatorer finde ud af, om patienter med eksempelvis knoglebrud i benet har kræfterne til at håndtere en bil.

Og der er behov for retningslinjer på feltet mener forskerne;  - Langt de fleste mennesker kender nogen, som har været involveret i en trafikulykke. Rigtig mange kommer på hospitalet efter trafikuheld og heldigvis kommer de fleste sig. Der findes gode handleplaner for forebyggelse, behandling og genoptræning, men ingen retningslinjer for, hvornår man er frisk og stærk nok til at komme tilbage i trafikken som chauffør i en bil, fortæller Jens Lauritsen, professor i ulykkesforskning og -forebyggelse.

Forskerne peger også på, at der har været tidligere videnskabelige studier på, hvornår patienten med knoglebrud er klar til at komme tilbage bag rattet. Men det er meget individuelt og der kan være helt op til 12 ugers forskel på, hvornår patienten har de samme kræfter til at håndtere køretøjet.

Med den nye simulator, som forskerne ønsker at udvikle og teste, er ambitionen, at det kan give en individuel rådgivning til den enkelte patient og evt. kan indgå i genoptræningsforløb. Og med data helt tilbage fra 1980 om hvornår folk kører galt, eller hvordan de kører galt, har forskergruppen en god baggrund for at skabe så realistiske simulationer som muligt.

Er du interesseret i at læse mere om det nye forskningsprojekt, kan du læse meget mere her.

Forskningsprojektet forventer at inkludere patienter i projektet i løbet af 2023.

Kontaktoplysninger

Professor Jens Lauritsen
Tlf.: +45 6541 2293 / Mobil: +45 2921 1806
Mail: Jens.Lauritsen@rsyd.dk

APPFWU02V