Skip til primært indhold

Nanopartikler hjælper med at bekæmpe hjernesvulster

Vidste du, at ved kombination af nanopartikler og en særlig metode til direkte infusion af medicin via mikrokatetre kan man opnå høje medicin koncentrationer i en stor del af hjernen, hvilket forventeligt kan udnyttes til behandling af hjernekræft i fremtiden? 

Det har forskere fra Neurokirurgisk Afdeling OUH, Nuklearmedicinsk Afdeling OUH, The Hevesy Laboratory Department of Health Technology ved Danish Technical University, RNS i Storbritannien og Biomedical Laboratory ved University of Southern Denmark fundet ud af og publiceret i det anerkendte tidsskrift ACS nano.

Overlæge og klinisk lektor Bo Halle fra forskningsenheden på Neurokirurgisk Afdeling på OUH og Klinisk Institut er en af disse forskere og fortæller; Vi har i mange år arbejdet med at udvikle Auger radionuklid terapi til behandling af den dødelige hjernekræftform, glioblastomet. Auger radionuklid terapi er en særlig form for intern strålebehandling, som vi i rotteforsøg har set meget lovende resultater med. Vi har i efterfølgende griseforsøg desværre set, at Auger radionukliderne efter infusion direkte i hjernen forsvinder efter kort tid ud i blodet og dermed bliver uvirksomme. For at løse denne udfordring har vi sammen med førende forsker fra The Hevesy Laboratory, Department of Health Technology fra DTU over de sidste år udviklet og testet en række nanopartikler, der viser lovende resultater som transportmiddel for vores Auger radionuklider i hjernen.

Forsøgene har vist, at ud af de tre undersøgte nanopartikler i studiet viste den største nanopartikel – et pegyleret liposom – overraskende nok at være den bedste. Ifølge Bo Halle har resultaterne været så lovende, at man ønsker at arbejde videre med disse liposomer i fremtiden; -Vi er ved at gennemføre et stort effektforsøg i rotter med implanterede humane glioblastomer i hjernen. Her tester vi vores mest lovende Auger radionuklid lægemiddel forankret i de liposomer, som vi i griseforsøgene viste var bedst til distribuering af medicin i hjernen. Hvis dette forsøg bekræfter vores lovende pilot-data, mangler der kun et toksikologisk studie i gnavere, førend vi kan indlede den første humane trial i glioblastom patienter.

 Og der er stor grund til at håbe på gode resultater for forskergruppen, da der på verdensplan er ca. 240.000 nydiagnosticerede patienter med hjernesvulster. I Danmark udgør denne gruppe ca. 300 patienter årligt.

 Ønsker du at vide mere om studiet, kan du læse hele den videnskabelige publikation her.

APPFWU01V