Skip til primært indhold

Hver tiende gravide kvinde bruger rusmidler

Nikotin, alkohol, kokain, cannabis og stærk smertestillende medicin som morfin og fentanyl er nogle af de stoffer, som 1 ud af hver tiende gravide i Danmark bruger af rusmidler.

Copyright illustration: Nete Lundager Rausgaard

I et nyt landsdækkende anonymt studie fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital har forskerne undersøgt omfanget af rusmiddelbrug blandt cirka 2000 gravide kvinder i Danmark. Det er sket ved analyser af urinprøver og selvrapportering, hvor den gravide udfyldte et spørgeskema.

-Det positive ved vores resultater er, at vi ikke genfandt det mørketal, som vores pilotstudium indikerede, og at den metode, der anvendes til at opspore rusmiddelbrug i dag blandt gravide kvinder, nemlig selvrapporteringen, lader til at være tilstrækkelig bortset fra ved alkoholindtag og cannabis-brug. At nikotin udgjorde langt det meste blandt de positive urinprøver, var ikke overraskende, men stadig bekymrende, fortæller Nete Lundager Rausgaard, læge og ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet.

Og brugen af rusmidler under graviditeten medfører ikke kun risiko for den gravide kvinde, men også fostret. Man risikerer blandt andet misdannelser, abort, for tidlig fødsel eller kognitive udfordringer for barnet. Risikoen afhænger af rusmiddeltypen, hvornår i graviditeten, hvor stort bruget er, og hvor længe det har stået på.

Studiet udfordrer kvaliteten og dermed anvendeligheden af de anvendte urinstix i opsporing af rusmiddelbrug. Kun 44% af positive urinstix blev bekræftet positive ved præcise målinger i laboratorium. Er du interesseret i at læse mere om studiet, kan du læse mere her i nyheden fra SDU.

Studiet er finansieret af Trygfonden, Danske Regioner, Helsefonden, A.P. Møller og Chastine Mc-Kinney Møller Fonden og Odense Universitetshospitals ph.d.-pulje.

I Danmark kan gravide kvinder med problematisk rusmiddelbrug blive tilknyttet det regionale Familieambulatorium, hvor tværfagligt sundhedspersonale tilbyder det, der hedder ’udvidet svangreomsorg’ med fokus på både den gravide, partneren og det kommende barn.

- Vi kan ikke afvise, at de gravide kvinder, som deltog i projektet, svarede anderledes om deres rusmiddelbrug, end de gjorde til deres sundhedspersonale. Og da projektet var anonymt, havde vi ingen mulighed for at tilbyde støtte til dem, der havde positive urinprøver, eller som selvrapporterede et rusmiddelbrug, fortæller Nete Lundager Rausgaard.

Hvis du eller din partner har eller har haft et rusmiddelproblem, kan du blive henvist til OUHs Familieambulatorie via din egen læge, din jordemoder eller Ambulatorie for Gravide. Du kan læse mere her; https://ouh.dk/til-patienter-og-parorende/odense/afdelinger/d-gynaekologisk-obstetrisk-afdeling/graviditet-fodsel-og-barsel/familieambulatoriet  

APPFWU02V