Skip til primært indhold

Patologi: Dysplastisk nævus – ny nomenklatur fra 1. november 2022

-

Ændringen i diagnosepraksis, som vil træde i kraft 1.  november 2022.

I forbindelse med WHO klassifikationen af hudtumorer, vil vi fremover anvende den internationale nomenklatur dysplastisk nævus, hvor det patoanatomisk er relevant.

Dysplastisk nævus    SNOMED kode: M87270

De morfologiske forandringer ved dysplastisk nævus er velbeskrevne, og diagnosen er relevant, da dysplastiske nævi (både sporadisk og familiær forekomst) er risikomarkør for udvikling af melanom. Der er kun marginalt øget risiko for udvikling af malignitet i det enkelte element, og det enkelte element opfattes ikke som præmalignt. Udover at være markør for melanom risiko er dysplastisk nævus en vigtig og ofte svær differentialdiagnose i forhold til melanom. I lighed med nævus med atypisk proliferation anbefales dysplastiske nævi fjernet med frie resektionsrande.

Tumorer med atypiske træk, som ikke klassificeres som dysplastisk nævus, vil blive beskrevet i henhold til de fundne forandringer uden relatering til de diagnostiske kriterier foreslået i 2006. De vil blive klassificeret som:

Den type nævus det er fx intraepidermal nævus eller compound nævus samt koden for;

Atypi                 SNOMED kode: M69705

Ved nævus med atypi kan der i den histopatologisk vurdering være beskrevet, om læsionen bør fjernes med frie resektionsrande.

Kontaktoplysninger

Afdeling for Klinisk Patologi

Afdelingslæge Ann Mari Rosager
Mail: ann.mari.rosager@rsyd.dk  - Tlf.: 51428191

Alle OUH Praksisnyt nyhederne er blevet udvalgt og godkendt af Praksiskonsulentordningen.
Spørgsmål til udvælgelsen kan rettes til PKO postkassen; ouh.klu.pko@rsyd.dk   

APPFWU02V