Skip til primært indhold

SDU/OUH forskere finder sammenhæng mellem trafikstøj og tinnitus

Bor du i nærheden af en trafikeret vej, kan det øge dit stressniveau og måske gå ud over nattesøvnen. Men vidste du også, at når du sover dårligt og oplever stress, er det med til at øge risikoen for at udvikle tinnitus?

Forskere har fundet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for at få tinnitus. De peger på, at årsagen muligvis kan findes i en ond cirkel bestående af stressreaktioner og forstyrret søvn.

I et nyt studie med data fra 3,5 millioner danskere har forskere fra Klinisk Institut, Mærsk McKinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og OUH fundet, at jo mere trafikstøj, danske borgere udsættes for i hjemmet, jo større risiko har de for at udvikle tinnitus.

Det er første gang, at forskere finder en sammenhæng mellem trafikstøj i boligområder og hørerelaterede lidelser.

-I vores data har vi fundet mere end 40.000 tilfælde af tinnitus og kan se, at for hver ti decibel mere støj i hjemmet stiger antallet af risikoen for tinnitus med seks procent, fortæller Manuella Lech Cantuaria, ph.d. og adjunkt ved Mærsk McKinney-Møller Instituttet på SDU, hvor hun også er tilknyttet Klinisk Institut.

Manuella Lech Cantuaria og forskerkollegaen Jesper Hvass Schmidt, klinisk lektor ved Klinisk Institut og overlæge ved Odense Universitetshospital (OUH) er bekymrede over de mange helbredsproblemer, som trafikstøj ser ud til at føre med sig.

 I 2021 fandt forskerne desuden en sammenhæng mellem trafikstøj og demenssygdomme.

-Der er behov for mere fokus på trafikstøjens betydning for helbredet. Det er alarmerende, at støjen ser ud til at øge risikoen for blandt andet tinnitus, hjertekarsygdomme og demenssygdomme, siger Jesper Hvass Schmidt.

Studiet er udført i samarbejde mellem forskere fra Klinisk Institut og Mærsk McKinney-Møller Instituttet på Syddansk Universitet samt Roskilde Universitet.

De centrale forfattere på artiklen er Manuella Lech Cantuaria og Ellen Raben Pedersen (MMMI), Jesper Hvass Schmidt (KI) og Mette Sørensen (Roskilde Universitet).

Læs hele pressemeddelelsen på SDUs hjemmeside - https://www.sdu.dk/da/om_sdu/fakulteterne/sundhedsvidenskab/nyheder/forskere-finder-sammenhaeng-mellem-trafikstoej-og-tinnitus  - eller læs den videnskabelige artikel i ’Environmental Health Perspectives’ her: https://ehp.niehs.nih.gov/EHP11248 samt forskernes tidligere artikel om trafikstøj og demenssygdomme her; https://www.sdu.dk/da/nyheder/forskningsnyheder/trafikstoej-demens 

APPFWU01V